Cumhur İttifakı’nı sarsacak kulis: HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi partileri Meclis’e taşımak yanlıştı

Yayın tarihi: 22 Kasım 2023 Çarşamba 1:06 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2023 Çarşamba 1:30 pm

Gazeteci Nuray Babacan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 50+1 çıkışı sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin sisteme sahip çıkmasının AKP içinde nasıl yankı bulduğunu yazdı.

Gazete Pencere Yazarı Nuray Babacan bugünkü yazısında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 50+1 çıkışı sonrası MHP Lideri Bahçeli’nin sisteme sahip çıkmasının AKP içinde nasıl bir etki yarattığını yazdı. Babacan AKP’nin içinde HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi partileri TBMM’ye taşımak ve etki alanlarını arttırmanın yanlış olduğunun konuşulduğunu söyledi.

Erdoğan’dan ’50+1 değişmeli’ çıkışı

Nuray Babacan yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendilerine avantaj yaratan mevcut sisteme sahip çıkması AKP’lileri şaşırtmadı.

Bahçeli Erdoğan’a kapıyı kapattı!

NASIL YORUMLANDI?

Yapılan yorumlarda, “Bahçeli’nin bu yaklaşımı bekleniyordu. Aksi sürpriz olurdu. MHP kendisine her an ihtiyaç duyulacak bir yapıdan vazgeçmez. Hiçbir sorumluluğu olmadan, sistemin içinde edindiği pozisyondan memnun. Bu mekanizmanın değişmesini istemeyeceği belliydi” deniliyor. Bahçeli’nin açıklamasının AKP’ye “İYİ Parti ile flört etmeyi bırakın, İYİ Parti sözcülerinin yaptığı açıklamaların ne anlama geldiğini biliyoruz” mesajı verdiği iddia ediliyor.

SİSTEM KRİZİ Mİ?

Bu yüzden yaşanan tartışmalar, “sistem krizi” olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin baştan yanlış kurgulandığı, ‘denge ve denetim’ sisteminin iyi kurulmadığı, büyük partileri küçük partilerin hegemonyasına mahkum ettiğini düşünen AKP’lilerin sayısı az değil. Ancak bunlar, “Zamanında biz söyledik, sözümüzü dinletemedik” diyenler. Yani içerde ayrı bir hesaplaşma var.

Erdoğan’ın yüzde 50+1 çıkışının perde arkası

PARTİ İÇİNDEKİ SESLER

Yapılan değerlendirmelerde, “Bu sistemin kısa sürede sorunlar yaratacağını o dönem dile getirenler arkadaşlar oldu ama partide yankı bulmadı. Büyük partilerin küçük partilere mahkum olacağını söylemiştik. HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi partileri TBMM’ye taşımak ve etki alanlarını arttırmak yanlıştı. Yerel seçimlerde özellikle taşra kentlerinde bu partileri dikkate almak zorunda kalıyoruz” diyorlar.

Özgür Özel’den Erdoğan’ın 50+1 çıkışına net yanıt

Kaynak: TELE1