Bahçeli Erdoğan’a kapıyı kapattı!

Yayın tarihi: 21 Kasım 2023 Salı 10:43 am - Güncelleme: 21 Kasım 2023 Salı 11:42 am

MHP Lideri Devlet Bahçeli, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ’50+1′ çıkışına yanıt verdi. Erdoğan’ın önerisine kapıyı kapatan Bahçeli, Sinan Oğan üzerinden de mesaj verdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylara şart koşulan yüzde 50+1 şartını kaldırabilecekleri sinyalini verdi.

Erdoğan şunları söyledi:

“50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil.”

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından gözler Cumhur İttifakı’nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye döndü. Bugün sessizliğini partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda bozan Bahçeli üstü kapalı sert mesajlar verdi.

“KİMSENİN SIRTINA BİNMEDİK, SIRTIMIZA DA BİNDİRMEDİK”

Erdoğan’ın 50+1 önerisine kapıyı kapatan Bahçeli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici bir heves değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi işi bitince buruşturulup köşeye atılacak tek kullanımlık konjonktürle reçete hiç değildir” dedi.

Bahçeli, ittifakın dağılmayacağını söyleyerek, Erdoğan’a da Cumhurbaşkanı seçim sürecinde Sinan Oğan ile yaptığı ittifakı şu sözlerle hatırlattı:

“Biz zillet değil, Türk Milleti’nin kendisiyiz. Cumhur İttifakı’nın devamından yanayız, hiçbir şart altında kendi adımıza söylüyorum, ittifakın bozulmasına da geçit vermeyeceğiz. Kiminle istiyorsa görüşüp temas kurmasına destek verdik. Hatta partimizden ihraç edilen bir şahısla aynı kareye girmesine içimiz acısa bile ses çıkarmadık. Sanırım herkes mesajı anladı.”

Bahçeli’nin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

*Cumhuriyetin yeni yüzyılında, Türk ve Türkiye yüzyılının temin sürecinin başında en büyük kozumuz, en müstesna kuvvetimiz 16 Nisan halk oylamasıyla yönetim sisteminde yapılan reformdur. Bu reformun mimar başı Türk milletidir ve onun ruh köklerinden doğan Cumhur İttifakı’dır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti’nin hem üçüncü evreye geçişini sağlamış hem de yeni yüzyılı kavrayan demokratik ve dinamik nitelikli sistemsel başarısını somutlaştırmıştır. Milli iradenin takdiriyle kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne gölge düşürmek, bilhassa ucube sistem, tek adam iddialarıyla çamur atmak yalnızca haksızlık değil milletimize saldırıdır. Devlet hayatında çatlak sesler dinmiş, karar alma süreçleri seriye bağlanmış, bürokratik oligarşinin suyu kesilmiştir.

*Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici bir heves değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi işi bitince buruşturulup köşeye atılacak tek kullanımlık konjonktürle reçete hiç değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye’nin istikbal haysiyetidir.

*Sayın Cumhurbaşkanımız sistemin ana omurgası 50+1 oy hesabı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde seçim de seri olur demiştir. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor demiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın tespit ve değerlendirmeleri siyasetin kurulan ittifaklarının parçalı yapısına bakıldığında anlamlıdır fakat bu konuda bizim sözlerimiz yaptığımız açıklamalar, görüşler de bellidir ve değişmemiştir.

*7 Haziran 2018’de yaptığım konuşmada, ‘Çok partili siyaset hayatımızda bu haliyle 16 Nisan oylaması bir milat, demokratik misak olmuştur. Yeni sistemde kutuplaşma en aza çekilmiştir. Barajın yüzde 50+1’e çıktığı göz önüne alındığında, partilerin ahlaki ittifaktan başka seçeneği kalmamıştır’ demiştim.

* Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1’dir. Halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM’den güvenoyu almadığı için yönetimde istikrar ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal olacak şeklidir. Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz. Cumhur İttifakı olarak konuşarak, ortak yolun, makul çözümün anlayış ve uzlaşmayla yapılacağı inancına da sahibiz.

“KİMSENİN SIRTINA BİNMEDİK, SIRTIMIZA DA BİNDİRMEDİK”

*Allah’a çok şükür siyasi hayatımız boyunca, burayı dikkatle dinleyin. Kendi aranızda tartışırken de dikkatli cevap verin. Siyasi hayatımız boyunca kimsenin sırtına binmedik. Kimseyi de sırtımıza bindirmedik. Onun bunun sırtından geçinen keneler bizi anlayamaz. Anlasa da anlatmaya takatleri yetmez. Yük aldık, yük olmadık. Bedelse ödedik, yeri geldi hissemize şehadet düştü. Ne gam ne tasa şikayet etmedik. Önce ülkem ve milletim demekten de vazgeçmedik. Kabineye bakan vermedik doğrudur. Ne var ki bu kabine, Türk milletinin kabinesidir. Alacağı her kararın yanındayız, sefasına değil gerekirse cefasına talibiz. MHP yancı değildir, ufakçı değildir, ulufeye meraklı değildir.

SİNAN OĞAN’I HATIRLATTI

*Sayın Cumhurbaşkanı ile diyaloğumuz hasbidir. Hiç kimse de aramıza giremeyecektir. Cumhur İttifakı ile ilgili polemik ve spekülasyon yapan güruhun durumu aynısıyla şudur. Sineğin akıllısı kiraza biner şehre gider, sineğin aptalı gübreye düşer, bunları gibi ahıra gider. Cumhur İttifakı’nda pazarlık yoktur. Biz zillet değil, Türk Milleti’nin kendisiyiz. Cumhur İttifakı’nın devamından yanayız, hiçbir şart altında kendi adımıza söylüyorum, ittifakın bozulmasına da geçit vermeyeceğiz. Kiminle istiyorsa görüşüp temas kurmasına destek verdik. Hatta partimizden ihraç edilen bir şahısla aynı kareye girmesine içimiz acısa bile ses çıkarmadık. Sanırım herkes mesajı anladı.

ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF ALDI

*(CHP lideri Özgür Özel’in operacı Pervin Chakar’ın elini öpmesi) Eli öpülecek hanımefendiler arıyorsanız, Meclis’teki AKP ve MHP grubundaki hanımefendilere bakın.

İYİ PARTİDEKİ İSTİFALARA DEĞİNDİ

*İYİ Parti’nin şu anki hali tabii ki bizi ilgilendirmiyor. Eden kendisine eder, yapan bulur ve çeker, unutma, kazanmak koca bir ömür ister, kaybetmeye ise anlık gaflet yeter. Para pul işlerinin takdirini İYİ Parti’ye oy verenlerin vicdanına havale ettiğimizi ifade ediyorum.

Erdoğan’dan ’50+1 değişmeli’ çıkışı

Erdoğan’ın yüzde 50+1 çıkışının perde arkası

Kaynak: TELE1