Cumhur İttifakı’nda ipler koptu mu? Eren Aksoyoğlu Bahçeli’nin Mehmet Şimşek’e tepkisini yorumladı

Yayın tarihi: 22 Nisan 2024 Pazartesi 3:46 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2024 Pazartesi 3:48 pm

Haber: Özlem Aktürk

Bahçeli’nin Mehmet Şimşek‘e ‘yerel halk’ tepkisinin ardından Cumhur İttifakı‘nda çatlak olduğu iddiaları ortaya atılırken TELE1’e açıklamalarda bulunan Siyasal İletişim Uzmanı Eren Aksoyoğlu, “Tartışma büyürse Erdoğan Bahçeli ve Şimşek arasında ittifakı sürdürmek veya ekonomi politikasını sürdürmek arasında bir uçuruma sürüklenebilir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD’deki panelde kullandığı ‘yerel halk’ ifadesi sonrası başlayan tartışmalara Bahçeli de dahil oldu. Söz konusu ifadeyi sert bir dille eleştiren Bahçeli, “Türk milletini “yerel halk” ifadesiyle değersizleştirmeye hizmet eden müfsit zihniyetin, son günlerde maruz kaldığımız skandalların asal sorumlusu olduğunu hiç kimse inkar edemeyecektir” ifadelerini kullandı.

Bahçeli’nin sözlerini Siyasal İletişim Uzmanı Eren Aksoyoğlu TELE1’e değerlendirdi. Aksoyoğlu, tartışmanın büyümesi halinde Erdoğan’ın Şimşek ve Bahçeli arasında bir uçuruma sürüklenebileceğini söyledi.

Aksoyoğlu’nun açıklaması şöyle:

“Şöyle bakmaya ihtiyaç var. Bir kaç yıl önce eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iktidar partisini Avrupa sosyalist partileri çevresinde eleştirdiğinde, AKP’nin parti çevresi Türkiye’nin bu çevrelerde eleştirilmesinin doğru olmadığına dair nutuklar atıyorlardı. Bugün geldiğimiz noktada, iktidar partisinin temsilcisi kendi ülkesinden söz ederken lokal ya da yerel İngilizce bir kelimenin karşılığını Türkçe’ye çevirdiğinizde nereye tekabül ettiğinin çok önemi yok. Bir topluluktan bahseder gibi bunu basitleştiren başka bir perspektife taşımaya çalışıyor. Tepkilerin makul olduğunu düşünüyorum. Sarayın özür dilemesine ihtiyaç olduğu kanısındayım. Bu tablo aynı zamanda Mehmet Şimşek’in orta ve alt sınıflara bakışını özetleyen bir tablo.

“ERDOĞAN BİR UÇURUMA SÜRÜKLENEBİLİR”

Bunun yanı sıra Devlet Bahçeli’nin rolünün ne olduğu çok önemli. Mehmet Şimşek’in Bahçeli’nin not sisteminden geçemediği anlaşılabilir. Bahçeli’nin bakış açısıyla milliyetçiliği temsil etmeyen bir Mehmet Şimşek figürü var. Bunun yansıması ise hükümet içerisinde çatlak olarak tezahür eder. Bu çatlak uzun süredir büyüyerek devam ediyor. Seçimden sonra ikinci parti olan AKP’nin altındaki çatlağın derinleştiğini ilerideki günlerde de daha da derinleşeceğini gözlemlemek mümkün. Bahçeli bu kapıyı bekleyerek AKP’nin altındaki oy bloğunu da partisine çekmek için çaba içerisine giriyor. Ama bu özellikle seçimden sonra AKP’nin kaybetme sürecine girmesinin itibaren ortaya çıkan ilk büyük itirazlardan bir tanesi. Bu anlamda önemli. Ben ilerideki günler bu çatlağın büyüyeceğini ve Bahçeli’nin hassasiyetlerinin giderilmediği takdirde çatlak büyüyecek. Şimşek bir takım tavizlerle iş başına gelmiş birisi. Bu aşamada Erdoğan’ın bir yol ayrımına gideceğini de öngörmek lazım. Tartışma büyürse Erdoğan, Bahçeli ve Şimşek arasında ittifakı sürdürmek veya ekonomi politikasını sürdürmek arasında bir uçuruma sürüklenebilir”

Şimşek’in ‘yerel halk’ ifadesi tartışmasına Bahçeli de dahil oldu!

Ümit Özdağ’dan Türk halkına ‘yerel halk’ diyen Mehmet Şimşek’e: Tam anlamıyla kolonyalist vali ifadesi

Kaynak: HABER MERKEZİ