Cumartesi Anneleri video konferansla seslendi! ‘Hukuksuzluk son bulsun!’

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2020 Pazar 8:53 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2020 Pazar 8:55 am

Cumartesi Anneleri koronavirüs tedbirleri nedeniyle 790. haftada eylemlerini video konferansla sürdürdü.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanması nedeniyle eylemlerini 82 haftadır İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştiriyordu. Koronavirüs salgınına rağmen eylemlerini sürdüren Cumartesi Anneleri, son sekiz haftadır sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları canlı yayınlarla adalet taleplerine devam etti.

Bu haftaki açıklamada, 21 Mart 1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak için “Çeyrek asırlık hukuksuzluk son bulsun” denildi ve katillerin yargılanması talep edildi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında internetten yayımlanan açıklamada, 21 Mart 1995’te gözaltına alındığı sonradan öğrenilen ve bir daha haber alınamayan Hasan Ocak’ın akıbeti soruldu. Ocak’ın annesi Emine Ocak önce oğlu Hasan için yola çıktığını söyleyerek “Herkesin mezarı bulunsun, ben adalet istiyorum” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin eylemi ‘turistleri rahatsız ettikleri için’ yasaklanmış

Hüseyin Ocak, kardeşinin sosyalist kimliğinden dolayı daha önce de gözaltına alındığını hatırlatarak, “O dönemde gözaltına alındığında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde Hasan Ocak’ın parmak izleri vardı. 26 Mart 1995 yılında Beykoz Ormanlarında işkence edilmiş bedeni bulunurken, parmaklarında mürekkep vardı.

Bulunduktan sonra Beykoz Cumhuriyet Savcılığı ve İstanbul Adli Tıp tarafından otopsiden önce parmak izleri alındı. 50 gün geçmesine rağmen parmak izi eşleşmesi çıkmadığı gerekçesiyle kimsesizler mezarlığına defnedildi. Failleri korumayın. Geçmişle yüzleşen toplumlar barış içerisinde ve mutlu yaşar” ifadelerini kullandı.

Cumartesi Anneleri 777’nci hafta: ‘Yargılanmaktan kurtulamayacaksınız’

Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak ise “25 yıldır Hasan’ı gözaltında kaybeden suçlular korunurken, Hasan’dan suçlu yaratmaya çalışanları tarih her zaman yalanlayacak” diye konuştu.

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Hasan Ocak’ın yeğeni Dilcan Acer de “Savcılık makamını ve Adalet Bakanlığı’nı çeyrek asırdır sürüncemede bırakılan Hasan Ocak soruşturmasında yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum. Hasan Ocak ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin Bu haftaki açıklamasında, 21 Mart 1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak için “Çeyrek asırlık hukuksuzluk son bulsun” denildi ve katillerin yargılanması talep edildi.