Coşkun Aral: Taliban ‘değiştik’ dese de Afganistan’da korkunç şeyler gördüm

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2021 Salı 6:59 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2021 Salı 10:25 pm

Betül Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası’nın bugünkü konuğu, Gazeteci Coşkun Aral oldu. Aral, “Başlangıçta ‘değiştik’ deseler bile ben Afganistan’ın çeşitli köylerinde korkunç şeyler gördüm” diye konuştu.

TELE1’e konuk olan savaş muhabiri Coşkun Aral, Taliban’ın 20 yıl içerisinde güçlenmesini değerlendirerek Taliban’ın bir ‘talebe hareketi’ olduğunu belirtti. Aral şunları söyledi:

“Bakıldığı zaman Afganistan çok engebeli ama çok zengin araziler. Bizden iki yıl önce bağımsızlıklarını almış ve Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan devletlerden birisidir. 1990’lara bakıldığında Afganistan’da farklı bir yönetim biçimi aşılama hareketi vardı”

“Terör her zaman için dünyadaki devletlerin bir aracı olarak kullanılmıştır” diyen Aral, Afganistan topraklarında da terörün palazlandığını söyledi.

Taliban’ın 20 yıl öncesine nazaran bazı kesimler tarafından ‘ılımlı’ olarak nitelendirilmesine Aral şunları söyledi: “21 yıl önce ABD, Taliban’ı ülke dışına attığını sandı ama sadece silahları yoktu. Pakistan Gizli Servisi her zaman Taliban’ın arkasındadır. Çünkü ekonomik getirileri çok önemli. Başlangıçta “değiştik” deseler bile ben Afganistan’ın çeşitli köylerinde korkunç şeyler gördüm.”