Çocukları ile birlikte köylüleri kurtaran baba! “Amcamın eşinin evinde yangın çıktı cesedini bile bulamadık”

Yayın tarihi: 20 Şubat 2023 Pazartesi 11:10 am - Güncelleme: 20 Şubat 2023 Pazartesi 11:12 am

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde Malatya Doğanşehir’e bağlı Kurucaova köyünde 200 ev yıkılırken, köyde yaşayan Rüstem Arslan ve oğulları enkaz altında kalan yurttaşları kurtarmak için seferber oldu. Arslan, “Enkazın içinden gün boyu canlı çıkardık. Enkazdan kaç kişi çıkardık, sayamadım” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 41 binden fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce bina yerle bir oldu. 11 ilde yıkıma neden olan deprem felaketinde, profesyonel arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra gönüllüler de seferber oldu. Ekiplerin yanında binlerce isimsiz kahraman da enkaz altındaki yurttaşları kurtarmak için çalışmalarına katıldı. Depremin vurduğu Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Kurucaova köyünde oturan Rüstem Arslan ile 2 oğlu da çok sayıda kişiyi enkazdan sağ olarak çıkarmayı başardı.

Enkaz altındaki kişinin ölümüne neden olduğu öne sürülen kepçe operatörü gözaltına alındı

“EVLATLARIMLA BİR VİNÇ GİBİYDİK”

Can pazarının yaşandığını ve o günü hayatı boyunca unutamayacağını belirten 6 çocuk babası Rüstem Arslan, ilk depremde evinin duvarının yıkıldığını söyledi. Arslan, “Kendimizi dışarı güçlükle attık. Eşim ve kızlarımı güvenli bir yere bıraktık. Köydeki 600 haneli evden yaklaşık 200’ü yıkıldı ve 45 kişi hayatını kaybetti. Yoğun bir kar yağışı vardı, kimse yardıma gelemiyordu. Evdeki 2 oğlumla enkazda kalanları çıkarmaya başladık. Daha sonra köylüler de yardıma geldi. Enkazdan çıkardığımızda durumu iyi olanlar, başka enkazda kalanları çıkarmaya yardım etti. İkinci depremde Doğanşehir ilçesi ağır hasar alınca köyümüze gelen jandarma oraya yöneldi. Can pazarının yaşandığı depremde, enkazın içinden gün boyu canlı çıkardık. Allah, o günleri kimseye yaşatmasın. Enkazdan kaç kişi çıkardık, sayamadım. Fakat evlatlarımla bir vinç gibiydik. İkisi ile de gurur duydum” ifadelerini kullandı.

Celal Şengör Marmara Depremi konusunda Ahmet Ercan ile ters düştü

“HERKES İNSAN ÜSTÜ GAYRET GÖSTERDİ”

Birçok köylüyü enkazdan çıkardıklarını söyleyen Hanifi Arslan da “Depremde çok korktuk. Annemleri sağlam bir yere bıraktıktan sonra enkaza koşup hem akrabalarımıza hem de köylülerimize yardım ettik. Yıkıntı çok olduğu için tüm gücümüzü ortaya koyduk. Tek düşüncemiz; enkazdan canlı kurtarmaktı. Zamanla mücadele ediyorduk. Allah, o günleri bir daha yaşatmasın. Babam, ağabeyim ve ben çok canlı çıkardık. Köyde herkes bizim gibi insan üstü gayret gösterdi. Ölenlere çok üzüldük” diye konuştu.

Köydeki arama-kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından Bilal Arslan ise gönüllü kepçe operatörü olarak başka bölgeye gitti.

İstanbul’da depreme dayanıksız 93 okulun tahliyesine başlandı