Çin Uzay Ajansının aracı kış uykusuna yattı

Yayın tarihi: 26 Şubat 2023 Pazar 8:30 am - Güncelleme: 25 Şubat 2023 Cumartesi 8:06 pm

Çin’in Mars’taki arazi aracının işinin bittiği iddiaları büyük ölçüde doğrulandı. NASA tarafından paylaşılan görseller, aracın aylardır yerinden kıpırdamadığını gösteriyor.

Bildiğiniz gibi söz konusu uzay araştırmaları olduğunda bugüne kadar Amerika’nın, yani NASA’nın bariz bir üstünlüğü vardı. NASA’dan sonra ise Rus uzay ajansı Roscosmos geliyordu. Ancak son yıllarda yaptığı atılım bir anda Çin’i de bu resmin içine soktu. Üstelik Çin artık NASA ve Roscosmos’un ardından üçüncü sırada gelmekle de yetinmiyor. Uzay araştırmalarında NASA’nın önüne geçmek için önemli adımlar atıyor.

mars

Ancak Çin Uzay Ajansı’nın çalışmalarının sorunsuz ilerlediğini söylemek pek mümkün değil. Bunun en son örneği de Kızıl Gezegen’de yaşandı. Çin Uzay Ajansı, Mars’a bir rover yani arazı aracı indirmeye başarmış olsa da geçtiğimiz yılın mayıs ayında bu arazi aracı ciddi bir sorunla karşılaştı. Güneş enerjisiyle çalışan arazi aracı, şiddetli bir toz fırtınası ve onu takip eden soğuk hava sebebiyle bir tür kış uykusuna yattı. O günden sonra Zhurong adını taşıyan bu arazi aracıyla ilgili bir paylaşım yapılmaması dikkatlerden kaçmadı.

 

Çin Uzay Ajansı hala Zhurong’un akıbeti hakkında bir açıklama yapmamış olsa da, NASA tarafından paylaşılan görüntüler, Zhurong’un nihai sonuyla kavuşmuş olabileceğini gösteriyor. Çünkü NASA tarafından paylaşılan görseller, Çin’in Mars’taki arazi aracının eylül ayının başından beri kıpırdamadığını gösteriyor. Kızıl Gezegen’in yüzeyini keşfetmesi için kullanılan aracın beş aydır tek bir santim bile yol almamış olması, aracın çok büyük ihtimalle kullanılamaz durumda olduğunu ama Çin’in bu durumu kamuoyuyla paylaşmadığını gösteriyor.