Çin Borsası’na Tesla darbesi!

Yayın tarihi: 7 Kasım 2023 Salı 4:38 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2023 Salı 4:38 pm

Tesla‘nın Almanya’daki fabrikasında diğer modellerine göre ucuz bir model çıkaracağı yönündeki haber Çinli elektrikli araç şirketlerinin hisselerinde düşüşe sebep oldu.

Çinli elektrikli araç üreticilerinin hisseleri, Tesla’nın Avrupalı tüketicileri hedefleyen daha uygun fiyatlı bir model planladığı ve ucuz model üreteceği haberiyle düşüşe geçti.

Bloomberg’in haberine göre, Nio Inc. Salı günü Hong Kong’da %5’ten fazla değer kaybederek düşüşlere öncülük etti. XPeng Inc. kısa süreliğine %3’ten fazla değer kaybederken, BYD Co. da düşüş kaydetti. Çinli elektrikli araç üreticilerinin aylık satışları son zamanlarda artış göstermişti. Ancak tüm şirketler yatırımcılar tarafından eşit muamele görmedi. Nio’nun hisseleri bu yıl zarar etmeye devam ettiği için emsallerinin gerisinde kaldı.

Tesla haberleri ayrıca Avrupa Birliği’nin Çin’de üretilen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma başlatmasının ardından geldi. LW Asset Management Advisors Ltd Fon Yöneticisi Andy Wong, “Tesla haberleri Çinli rakipleri için yatırımcı duyarlılığı üzerinde baskı yaratabilir ve Nio – zayıf finansalları ve üretimiyle – satış baskısına karşı daha savunmasız olabilir” yorumunu yaptı. Nio, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için işten çıkarmalar yaparken, ana faaliyet kolu dışındaki iştiraklerini de elden çıkarmaya hazırlanıyor.

Tesla ucuz araç için gaza bastı!

25 EURO’LUK ARAÇ ÇIKARTACAK DUYUMU

Reuters’ın Pazartesi günü servis ettiği habere göre Tesla Berlin’deki fabrikasında 25 bin euroluk elektrikli araç üretecek. Tesla CEO’su Elon Musk Berlin yakınlarındaki Grünheide’deki Tesla fabrikasını ziyaret etmişti. Haber göre Musk buradaki toplantıda 25 bin euro değerinde araç üretimi planından bahsetti. Musk 2020 yılında yaptığı açıklamada, Tesla’nın üç yıl içinde yeni geliştirilmiş bataryası sayesinde 25 bin dolardan piyasaya çıkacak bir araba üreteceğini duyurmuştu. Tesla’nın elektrikli araçları daha geniş bir kitleye ulaşabilir hale getirmesi, 2030 yılında 20 milyon araç teslimatı yapma hedefi açısından önem teşkil ediyor.