‘Çift dozdan sonra sperm sayısı ve kalitesindeki artış belgelendi’

Yayın tarihi: 19 Haziran 2021 Cumartesi 9:39 am - Güncelleme: 19 Haziran 2021 Cumartesi 9:43 am

Miami Üniversitesi’ndeki bir çalışmayı paylaşan Prof. Dr. Güner Sönmez, “Erkeklerde çift doz aşıdan sonra sperm sayısında ve kalitesinde artış belirlenmiş. Aşının kısırlık yapmadığı gibi olumlu etkisi olduğu da belgelenmiş oldu” dedi.

Yurtdışındaki bazı çalışmalarda mRNA aşılarının sperm sayısı ve kalitesini artırdığı iddia edilince gözler Alman menşeili Pfizer/Biontech aşısına çevrildi Dünya yeni tip koronavirüs (Covid-19) etkisi altında 1,5 yılı geride bırakırken, pek çok ülkede aşılama yoluyla salgın kontrol altına alınmaya başlandı.

Covid-19 aşısı yaptırılması yönünde vatandaşlar uyarılırken, Türkiye günde 1 milyon 200 bine yakın dozla rekor kırdı. Ancak aşılama hızının artması bazı tartışmaları da bitirebilmiş değil. Bunların başında da mRNA aşılarının sperm kalite ve sayısını etkileyeceği ve kısırlığa neden olabileceği yönündeki iddialar geliyor.

Yurtdışındaki bazı çalışmalar, tam tersi yönünde bazı veriler ortaya koydu. Bunlardan biri de Miami Üniversitesi’ndeki bir çalışma oldu. Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez de mRNA aşısına ilişkin sosyal medyadan şu paylaşımda bulundu:

“mRNA aşısı (Biontech-Pfizer) yapılan erkeklerde, çift doz aşıdan sonra sperm sayısında ve kalitesinde artış belirlenmiş. Yani aşının kısırlık yapmadığı gibi bu konuda olumlu etkisi olduğu da belgelenmiş oldu.”