CHP’nin vizyon belgesi açıklandı! ‘İkinci Yüzyıla Çağrı’

Yayın tarihi: 3 Aralık 2022 Cumartesi 8:53 am - Güncelleme: 3 Aralık 2022 Cumartesi 7:04 pm

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün “İkinci Yüzyıla Çağrı” başlıklı vizyon toplantısında dünyanın önde gelen akademisyenleri ile partisinin ekonomi reçetesini duyurdu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Kasım’da Twitter hesabından bir video paylaşarak, “3 Aralık” notunu düştü. Paylaşılan videoda, “Ey Dünya, gözlerimize bak iyice bak. Seninle rekabet etmeye geliyoruz. Teknolojide, sanayide, eğitimde, insan haklarında, kadın haklarında, özgürlüklerde, demokraside, hayvan haklarında, çevrecilikte; iyi olan her şeyde seninle rekabet etmeye geliyoruz. 3 Aralık’ı bekleyin” ifadeleri yer aldı.

TELE1 VİZYON TOPLANTISININ HAZIRLIKLARINI AKTARDI

CHP’nin vizyon toplantısı saat 14.00’te başlayacak. TELE1’den Ülkü Çoban, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki hazırlıkları Namık Koçak’ın sunduğu Forum Hafta Sonu programına bağlanarak aktardı.

KILIÇDAROĞLU: ŞAMPİYONLAR LİGİ KADROSU HAZIR

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, vizyon toplantısında önce Twitter hesabından paylaşım yaptı. “Saat 14.00’te görüşmek üzere” diyen Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:

“Türkiye’nin ekonomide ve endüstriyel dönüşümde Şampiyonlar Ligi kadrosu hazır! Çünkü Türkiye bunu hak ediyor…”

GÜRSEL TEKİN: BU KİRLİLİK KALKACAK

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, vizyon toplantısının detaylarını Ülkü Çoban’a anlattı. Tekin, CHP’nin köklü geçmişinin ekonomik bağımsızlık temellerine kurulu olduğunu belirterek, “Siyaset zenginleşme aracına dönüşmüş. Bu kirliliği kaldıracak programları ve projeleri bugünkü açıklamada göreceksiniz” dedi

ENGİN ÖZKOÇ: KILIÇDAROĞLU BİLİM İNSANLARI İLE TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇACAK

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Çoban’a iktidarın 20 yıllık politikaları sebebiyle Türkiye’nin belirsizlik içinde olduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Türkiye’de akılla bilimle yönetilen bir sistem yok. Türkiye’nin değerli insanları maalesef kaçıyor. Kılıçdaroğlu, dünyada var olan değerli bilim insanlarını bizim insanlarımızı bir araya getirip Türkiye’nin önünü açacak”

KILIÇDAROĞLU: MESELE ATATÜRK’ÜN BÜYÜK HAYALİ

Kemal Kılıçaroğlu, vizyon toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. 70 kişilik ekonomi ekibinin Türkiye’nin döngüsel ekonomik krizden çıkaracağını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Meselemiz sadece hükümeti devralma meselesi değildir. Mesele Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük hayaline sahip çıkmaktır” dedi.

CANLI – Kılıçdaroğlu vizyon belgesini açıklıyor

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından ABD’li yazar ve ekonomi kuramcısı Jeremy Rifkin, konuşma gerçekleştirdi. Rifkin şunları dile getirdi:

RIFKIN: KILIÇDAROĞLU, ÜLKESİNİ DÖNÜŞÜMDEN GEÇİRECEK

“Bilimsel ekonomik, teknik girdi sağlayacağım. Bu şekilde Sayın Kılıçdaroğlu, ülkesini dönüşümden geçirecek. Benim ekibim, AB’de temel mimari de görev aldı. Çin’de iklim değişikliği gibi görevlerde ABD’de de benzer roller üstlendik. Size katılmak çok güzel. Değerli ekonomist Acemoğlu ile çalışıyor olmak mutluluk verecek bana. Şimdi ciddi bir sorunumuz var.  Birlikte çalışırsak başarılı olabiliriz. Bu dayanaklılık çağı. Türk halkının dayanıklı olması gerekiyor bu yolculukta”

FAİK ÖZTRAK: GENÇLERİMİZİN İŞSİZLİĞİ EN BÜYÜK İSRAFTIR

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Rifkin’in konuşmasından sonra sahneye çıktı. Öztrak şunları dile getirdi:

“Milletimizi orta gelir tuzağından kurtaracağız. Biz ülkemizin potansiyelini biliyoruz. Çalışabilir aktif nüfusumuz hala artıyor. Bu fırsat penceresinin kapanmakta olduğunun da farkındayız. Gençlerimizin işsizliği en büyük israftır.

Merkez Bankası’nın başına tüm dünyanın saygı duyduğu bir isim atayacağız. Enflasyonu tek haneye düşürecek. Şatafata ve israfa son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığı makamını ait olduğu yere, Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız.

Bize kral değil, kural gerek diyoruz. Kurumları güçlü Türkiye’de Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. Üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü olacak. İhalelerde şeffaflığı, atamaları sadakate göre değil liyakate görece yapacağız. Kara paraya sıfır tolerans göstereceğiz.

Sendikalaşmanın, örgütlü toplumun önünü açacağız. Cinsiyet eşitsizliği ile yetkin şekilde mücadele edeceğiz. Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans göstereceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe sokacağız. Sınırlı kamu kaynaklarını Kanal İstanbul gibi rant projeleri için kullanmayacağız

FOGGO: DEVLET ZORDA OLANIN AYAĞINA GİDECEK

Hacer Foggo, CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın ardından sahnede konuşma yaptı.

Foggo şu ifadeleri kullandı:

Bugün burada ilan edilen vizyon ile güçlü sosyal devlet ile fırsat eşitliği dönemi başlıyor. Bu kalkınma vizyonunun en önemli boyutlarından biri sosyal devlettir. Çünkü sosyal devlet, bir çocuğun beslenme hakkı ile eğitime erişme hakkı arasında bir fark görmez.  CHP iktidarının ilk 6 ayında Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Tüm sosyal yardımlar tek bir çatı altında toplanacak. Hiç kimse sosyal yardım almak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalmayacak. Devlet, zorda olanın ayağına gidecek.

HAKAN KARA: TÜRKİYE 80’LERDEN BERİ DÖNGÜ İÇERİSİNDE

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Ali Hakan Kara, Foggo’nun ardından şunları dile getirdi:

“Yoksulla mücadele için kaynak lazım. Bunun için makro çerçeve ortaya koymak gerekiyor.

Geçmişten yol alıp geleceği tasarlamak lazım. Türkiye’ye 1980’lerden beri döngü içerisinde gidiyor. Sürdürebilir kalkınma olmaz. Yapısal reformlar için de kaynak sağlamak zor olur. Türk ekonomisinin dış şoklara karşı dayanıklı olması lazım.

Dalgalı döviz kuru rejimi, Merkez Bankası’nın piyasa müdahale ettiği bir çerçeve var . Merkez Bankası, güçlü bir rezervi yapmadı. Döviz kuru iktisadi temellere uyumlu olması lazım. Hiçbir ekonomi politikası bunu göz ardı edemez. Sorunları öteleyerek görmezden gelerek, içe kapanarak halledemeyiz. Türkiye’nin 40 yılı aşkın bir dışa açılma süreci var. Kurumsal tasarıma ihtiyaç var. Türkiye, sahip olduğu birikim ve beşeri birikimle, bilimsel normları destekleyen iklimle yapabilir”

GÜRKAYNAK: “HER YERDE ENFLASYON VAR” CÜMLESİ AKLIMIZLA ALAY EDİYOR

Kara’nın ardından Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Refet S. Gürkaynak, şunları dile getirdi:

“Her yerde enflasyon var” diye başlayan cümleler, aklımızla alay ediyor. Türkiye’de açık bir ırkçılıkla ‘burası Uganda mı’ cümlesinde geçen Uganda’nın enflasyonun ile Türkiye’nin enflasyonu. Enflasyonu düşürmüşler ve yükselmemiş. Umarım Ugandalı dostlarımız da Türkiye ile alay etmiyordur.

Enflasyona genel bir kötü yönetim göstergesi. Enflasyon bir vergi. Birilerinden alıp veriyor. En adi en aşağılık vergilerden birisi. Fakirden alır zengine verir. Enflasyon ile büyümek isteyenler çuvalladı. Böyle bir şey yok. Hiç olmadı. Enflasyonu düşürmek için bağımsız merkez bankası şartını yerine getirilmeli. Dünyanın en iyi merkez bankacılarından bazıları Türkiye’de. Bu insanları getirmek şart.

Kendisine para politikasında şunu yap faiz de şunu yap diyen siyasetçiye, Merkez Bankası kanunu var demeyen Merkez Bankacı değil. Aklı başında bir merkez bankacı, yaptığı işlerin sonucu düşünecek. Türkiye’de sadece merkez bankacı değiştirerek bedavaya enflasyon düşürülmez.

Merkez Bankası’nın SWAP hariç net rezervleri. Nereden ne zaman baktığınıza göre eksi 50 milyar 60 milyar arasında gidiyor. İktisatçılarla konuşmak eğlenceli, vatandaş olarak ise hicap verici”

AKÇİĞİT: TÜRKİYE’NİN MİLLİ GELİRİ ABD’NİN YÜZDE 15’İ

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Gürkaynak’ın ardından sanayi politikaları ve istihdam hakkında şunları dile getirdi.

1960 senesinde Türkiye’nin milli geliri, ABD’nin yüzde 20’si civarındaydı. Zaman içinde OECD ülkelerine bakarsanız, çoğu ABD’ye yakınsamış veya geçmiş. Türkiye olarak aşama kaydedememişiz. 2008 civarında 1960’lar seviyesine gelmişiz, ne yazık ki o kazanımları da 2013 senesinden itibaren kaybetmişiz. Bugün Türkiye’nin milli geliri, ABD’nin yüzde 15’i seviyesinde. Evet, Türkiye’de daha fazla telefon, internet, yollar kullanabiliyoruz ama bu dünyanın her yerinde olan bir gerçeklik. Biz diğer ülkelere göre daha düşük performans göstermişiz.

Firma rekabetine bakmak istiyorum. Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçi olmasını istiyorsak, Türkiye içinde rekabeti sağlamamız gerekiyor. Bu çok kapsamlı bir durum.

4 firma 2020 yılında e-ticaret pazarlama bütçesinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Böyle bir ortamda rekabet olmaz. Bunun acil çözülmesi gerekiyor.

BÖKE: HER ŞEYİN ÖNÜNE KAMUYU YARARINI KOYACAĞIZ

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, yeşil dönüşüm vurgusu yaptı. Böke, Avrupa Birliği’nin (AB) yeşil dönüşüme girmemiş mal ve ürünlerden vergi alacağını belirterek tahmini 3 milyar euroluk vergiden Türkiye’yi kurtaracaklarını bildirdi. Böke, bilim insanlarından bir kurul kuracaklarını ve kamu yararını her şeyin önüne koyacaklarını vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Üretimi dönüştüğümüzde herkes için iş, istihdam olacak. Umutsuzluğa yer yok. Ücretler herkes için yükselecek. Bugün dünyanın çalışanlar için en kötü çalışma koşullarından sahip en kötü 10 ülkeden birisi.

Rantçı zihniyet, doğayı katlederek Türkiye’yi iklim krizi ile karşı karşıya bırakmış durumda. Yeşil ve mavi dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bu dönüşüm yarını beklemeyecek, iktidar gün olduğumuz başlayacak.

Yarının kalkınması güvencesini bugünden sağlayacağız. Bugün dünyada büyük değişimler oluyor. O değişimlerin ortadan çıkardığı riskleri kaldırıp fırsatları yakalayacağız. Dünya bir devrim eşiğinde. Üç sanayi devrimini ıskaladık. Bu sefer ıskalamayacağız, öncüsü olmaya geliyoruz.

Üretimimizin, ihraç ettiğimiz ürünlerin maalesef niteliği çok düşük. İhracatımızın kilogram başına getirisi 1.2 dolar. Almanya’da bu 3, Polonya’da iki katı. Hedefimiz belli, yeni bir bilim teknoloji anlayışı ile dijital çağın gerçekleri ile buluşturacağız. Bilim insanlarımız bilim, girişimlerimiz teknoloji.

Biz tüm toplum kesimlerinin teknolojiden kaynaklanacak yeni gelirde eşit paydaş olmasını sağlayacağız. Artık çevre dayanıklılık, ticaret için ön koşul vaziyette. En büyük pazarımız, AB bu yeşil dönüşüm için adım atıyor. AB, çok yakında sınırdan geçen ürünler yeşil dönüşüme uygun değilse vergi alacak.

Türkiye, yeşil dönüşüme geçmezse, o sınırda 3 milyar euro ödüyor olacak. Yeni bir kamucu anlayışla geliyoruz. Her şeyin önüne kamu yararını koyacağız. Verimliliği hedefleyeceğiz. Yeşil dönüşümü hedefleyeceğiz. Teknoloji de eşit erişimi hedefleyeceğiz.

Yeteneklere, insanına üreticisinin kapasitesine üretim yapan bir kamucu anlayışla geliyoruz. Özeti ne derseniz. Kamunun hem üreticisi hem destekçisi kuralları belirleyen demokratik ortağı olacak.

Güvenceli kaliteli işler, teknolojik dönüşüm ve yeşil dönüşüm yapmak. Kamunun vereceği tüm destekler bu üç önceliği hedefleyecekler. Etkileri analiz edilecek. Biz bağımsız olarak tüm politikalarımızı etki analizi yapacak bir kurulu kuracağız. Bilim insanları bize o kurullarda hangi politikaların etkili olduğunu açık bir şekilde anlayacaklar. İşsizlik işte böyle bitecek.

“BARIŞ İMZACILARI YENİDEN ÜNİVERSİTELERLE BULUŞTURACAĞIZ”

YÖK’ü kaldıracağız. Boğaziçi’ni ve tüm üniversitelerini hep birlikte özgürleştireceğiz. Barış imzacı akademisyenlerini yeniden üniversitelerle buluşturacağız. Gayrimenkul ile yurttaşlık verilen değil bilim ve teknoloji ile yeteneği olduğu için Bilim Vizesi vereceğiz”

ACEMOĞLU: İNŞAAT YOLSUZLUK GETİRİYOR

Acemoğlu:

“Karşımıza çıkan tablo çok negatif. Ama ben bir tek karamsar olarak görmüyorum Türkiye’nin geleceğini. İyimser olacak şeyler de var. Bunların içinde en önemlisi Türkiye’nin potansiyelinin çok yüksek olması. Diğeri ise çözümlerin çok açık olması. Ekonomi konusunda bilgisi olan, bilimsel araştırmalar yapan insanlara sorarsanız hemen hemen herkesin aynı fikirlere sahip olduklarını göreceksiniz. Bunlar kısa dönem makroekonimik olarak normalleşmesi, orta dönemde teknolojiye, bilime, eğitime yatırım yapıp ve bunları kurumsal yapıya oturtmak. Normalleşmeden bahsetmek istediğim ilk önemli şey faiz politikalarını düzelterek enflasyonu düşürmek. Enflasyonun bu düzeyde olduğu bir ekonomide başka kaynakların doğru olarak dağılması mümkün değil. Türkiye’de dünyanın birçok yerinde nadir olan bir tablo var. İnşaat sektörü, sermayeye olan yatırımın yarısı. Teknolojiye olan yatırım bunun altında. İnşaat yolsuzluk getiriyor”

KILIÇDAROĞLU: LAMI CİMİ YOK BU ZORBA GİDECEK

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Acemoğlu’nun ardından sahneye çıkarak kapanıuş konuşması gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, yapısal reformlarla döngüsel ekonomik krizden çıkılacağının vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle oldu:

“Bu ülkede hiç kimse korku ile uyanmayacak. Bireyler yönetenler gelip gidecek ama ülke bir daha asla savrulmayacak. Bu benim güzel ülkeme bırakacağım en büyük ve en güzel mirasım olacak.

Meral Hanım merttir. Temel Bey bilgedir, cesurdur. Ahmet Bey ile vatan konusunda söz konusu olduğunda bir araya gelmekten bir an tereddüt etmedik. Gültekin Bey’de Menderes’in gençliği ve ruhu görüyorum. Ali Babacan’ın tecrübesini biliyorum Bay Kemal çetelerle mücadele etmeye söz verdi.

CANLI – Kılıçdaroğlu vizyon belgesini açıklıyor

Sureti muhalefetten gözüken medya kalemlerini satın alıyorlar neden? Kuruş kuruş dünyanın neresinde neyiniz varsa hepsini biliyorum. Hukuk içinde bu parayı sizden alacağım. Kurtulamazsınız

Lamı cimi yok bu zorba gidecek. Halktan çaldıkları her şey yine halka dönecek. Zafer bizim olacak. Doğrul milletim Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Hak hukuk adalet gelecek. Söz veriyorum yaşama sevincini geri alacağız

Haykırın, ey dünya Türkiye senin ucuz iş gücü alanın olmayacak. Türkiye senin mülteci kampın, çöp depolama alanın olmayacak. Ey dünya sana rakip olmak için geliyorum. Türkiye bir yıldız gibi parlayacak. Başlıyoruz, başlıyoruz, başlıyoruz…”

 

Kılıçdaroğlu’ndan Dünya’ya mesaj: Gözlerimize bak