CHP’li Özer’den Uçum’a AYM eleştirisi: Ağzınızdaki baklayı sonunda çıkardınız

Yayın tarihi: 8 Şubat 2024 Perşembe 9:30 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2024 Perşembe 9:30 pm

CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’a  “Ağzınızdaki baklayı sonunda çıkardığınız için müteşekkirim” diye seslendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Turan Taşkın Özer, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan‘ın sözlerine cevaben yazdığı makaleye yanıt verdi.

“SONUNDA AĞZINIZDAN BAKLAYI ÇIKARDINIZ”

Uçum’un “AYM’nin ürettiği bu sorunları en azından geçici olarak çözmek için yasal düzenleme yapmak kaçınılmaz hale geldi” sözleri için “Ağzınızdaki baklayı sonunda çıkardığınız için müteşekkirim” diyen Özer, sözlerimi şöyle sürdürdü: “Sizin için meselenin, AYM’nin artık sorun çıkaran bir yer olduğunu ve bu sorundan kurtulmak için yeni bir yasa ihtiyacınız olduğunu başka bir şekilde ifade edemezdiniz. Muhalif herkesi vatan haini olarak yaftaladığınız bir yerde hukuku savunan anayasal kurumları da milli olmayan ve sorun çıkaran yer olarak nitelendirmeniz hiç şaşırtıcı değil.”

“MAKALENİZ HUKUKİ AÇIDAN GARABET”

Uçum’un makalesinin “hukuki açıdan garabet” olduğunu ifade eden Turan Taşkın Özer, “makalenizde ‘Yargılamanın yenilenmesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. AYM’nin böyle bir yetkisi yoktur’ demişsiniz. Kesinlikle haklısınız. Ancak sorun şu ki, hali hazırda AYM yargılamanın yenilenmesi kararı vermedi. AYM’nin verdiği karar, kanuni düzenlemede belirtildiği gibi yeniden yargılamadır. Kavramsal olarak benzer olsa da hukuk tekniği açısından ‘yeniden yargılama’ ve ‘yargılamanın yenilenmesi/iadesi’ müesseseleri farklıdır” dedi. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yargılamanın yenilenmesi’ süre, sebep ve yetki bakımından bir takım usul kanunlarında düzenlenirken, bu düzenlemeler içerisinde Anayasa Mahkemesi’nce bireysel başvuru sonucu verilen ‘yeniden yargılama’ kararlarına yer verilmemiştir. Buradan anlaşılmaktadır ki, yeniden yargılama başka bir hukuki müessesedir.”

“AYM’NİN KARARINI BEĞENMEMENİZ Mİ ETKİLİ OLDU?”

Uçum’un AYM kararına uyulmamasını aklamaya çalıştığını belirten Özer, “Bugüne kadar AYM’nin yeniden yargılama yönünde verdiği kararlar derece mahkemeleri tarafından icra edilirken; birden bire ne oldu da AYM’nin bu yetkisi tartışılır oldu? Yoksa bu kararı ‘beğenmemenizin’, ‘milli bulmamanızın’ bu tartışmada etkisi olmuş olabilir mi?” diye sordu.

“KİMSENİN YANGINA KÖRÜKLE GİTMEYE HAKKI YOK”

Turan Taşkın Özer sözlerini “Anayasa değişikliğine zemin hazırlamak için bile olsa kimsenin ‘devlet adamı sorumluluğu’na yakışmayan bir tavırla yangına körükle gitmeye hakkı yoktur” diyerek sonlandırdı.

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Erdoğan’ın yüzüne bakarak konuştu: Kararlara imza atanları hedef almanın hiçbir faydası yok

Merdan Yanardağ’dan AYM’yi hedef alan Mehmet Uçum’a tepki

Kaynak: TELE1