CHP’li Müslim Sarı’dan Cumhuriyet Devrimleri’ni hedef alan Mahir Ünal’a tepki

Yayın tarihi: 23 Ekim 2022 Pazar 12:41 am - Güncelleme: 23 Ekim 2022 Pazar 12:44 am

CHP’li Müslim Sarı, ‘Cumhuriyet Devrimleri’ni hedef alan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’a tepki gösterdi. Sarı, “Aslında bunların hepsi öyle ya da böyle Cumhuriyet’i özümseyememiş bir kadronun tezahürüdür” dedi.

CHP Parti Meclisi üyesi Müslim Sarı, TELE1’de Burçin Atılgan’ın sunduğu Gündem Özel programında, ‘Cumhuriyet Devrimleri’ni hedef alan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’a tepki gösterdi.

“CUMHURİYETİ ÖZÜMSEYEMEMİŞ KADROLARIN TEZAHÜRÜDÜR”

Sarı, programda şunları söyledi:

“Bunun arkasında 200 yıllık bir birikim yatar. Cumhuriyet, ulusal kurtuluş mücadelesini veren bir takım insanın bir sabah kalkarak ilan ettiği bir şey değildir. Arkasında bir toplumsallık, bir birikim ve yenileşme vardı. Cumhuriyet’le hesaplaşanlar bütün bu tarihsel birikime karşıdır aslında. Bir sabah kalkarsınız Dil Devrimi’ne dil uzatırlar, bir sabah Kıyafet Devrimi’ne ‘gardırop devrimi’ derler, bir sabah ‘demokrasi yoktu biz getirdik’ derler, bir sabah kalkarsınız CHP’yi eleştirirler, tek partiyi eleştirirler, bir sabah kalkarsınız İnönü’ye hakaret ederler… Aslında bunların hepsi öyle ya da böyle Cumhuriyet’i özümseyememiş bir kadronun tezahürleridir. Elbette burada bir strateji var. 20 yıllık AKP hükümeti döneminde neredeyse Cumhuriyet’i bütün kurumlarıyla yeniden ayakları üzerine dikeceğimiz bir sorumlulukla karşı karşıya kaldı. Nedeni bütün kurumların içinin boşaltılmış olmasıdır. Cumhuriyet’in yarattığı bütün değerlerle hesaplaşmak istiyorlar. İyi işleyen her şeyin için boşaltan bir 20 yıl yaşadık.”

NE OLMUŞTU?

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş Uluslararası 8. Kitap ve Kültür Fuarı’nda yaptığı konuşmada Cumhuriyet devrimlerini hedef aldı. Ünal, Harf Devrimi’nin ‘düşünme setleri’ni yok ettiğini iddia etti.

Ünal şu ifadeleri kullandı:

“Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Mesela Fransız devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao’nun Çin kültür devrimidir. Lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet; bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir.”

Ünal’ın açıklamaları muhalefet partilerinin ve yurttaşların tepkisine neden oldu.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal Cumhuriyet Devrimleri’ni hedef aldı!