CHP’li Karasu’dan Bakan Uraloğlu’na tepki: İstanbul’da oy istemeyi bırak da çalışanları koru

Yayın tarihi: 18 Mart 2024 Pazartesi 3:36 pm - Güncelleme: 18 Mart 2024 Pazartesi 3:36 pm

CHP’li Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bünyesindeki Marmaray’da kadın güvenlik görevlisine yönelik, aynı istasyonda çalışan temizlik görevlisi tarafından gerçekleştirilen bıçaklı saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Karasu, 11 ayrı suç kaydı ortaya çıkan ve mağdur kadının şikayetine rağmen Marmaray’da çalışmaya devam eden saldırganla ilgili Bakan Abdülkadir Uraloğlu’na, “İstanbul’da belediye başkan adayına oy istemeyi bırak da çalışanların can güvenliğini koru” diyerek tepki gösterdi. Yaşanan olaya bir tepki de Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’ndan geldi.

CHP Sivas Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, İstanbul’daki Marmaray İstasyonu’nda güvenlik görevlisi Gülnihal Karadeli’ye, aynı istasyonda çalışan ve 11 ayrı suç kaydı olduğu ortaya çıkan temizlik görevlisi Çetin Aktay tarafından gerçekleştirilen bıçaklı saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

CHP’Lİ KARASU BAKAN URALOĞLU’NA: OY İSTEYECEĞİNE ÇALIŞANINI KORU

CHP’li Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na Marmaray’da yaşanan olayla ilgili tepki gösterdi.

Karasu, “Ey Bakan  Abdülkadir Uraloğlu, açılış adı altında, İstanbul’da belediye başkan adayına oy istemeyi bırak da çalışanların can güvenliğini koru! 11 ayrı suç kaydına rağmen, bu kadına saldıranı kim işe aldı? Tehdit ve tacizlerine rağmen iki yıldır niye işlem yapılmıyor? Kadının ölmesini mi beklediniz? Saldırganı Marmaray’da kimler koruyor? Milletin parasıyla seçim şovları yapanları, bu millet affetmeyecek” dedi.

BİR TEPKİ DE BTS’DEN

Karadereli’ye yönelik saldırıya bir tepki de Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’ndan geldi.

Sendikanın Kadın Meclisi’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde kadına şiddet ve kadın cinayetleri ne yazık ki her geçen gün giderek artmaktadır. Bu konuda göstermelik olarak alınan önlemler ise ne yazık ki herhangi bir fayda sağlamamaktadır.

Kadın haklarının korunmasında önemli bir konuma sahip olan İstanbul Sözleşmesinin 20 Mart 2021 yılında iç siyasi hesaplara malzeme olarak kaldırılması da bu cinayetlerin artmasında önemli bir neden olmuştur. Cinayetleri işleyenlerin mahkemede takım elbise giyerek “İyi hal” indirimi alması da kadın cinayetlerine bakışımızın ne derece ciddiyetsiz olduğunun bir örneğidir. Daha 10 gün önce 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadınların Taksim’de toplanmasına izin vermeyen iktidar aynı gün Adana’da bir kadının öldürülmesine engel olamadı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun raporuna göre;

* 2023 yılında ülkemizde 315 kadın cinayeti ile 248 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir

* Kadın cinayetlerinin işlendiği 146 ülke arasında Türkiye 129. sıradadır

Görüldüğü gibi kadına şiddet her geçen gün giderek artmakla beraber buna karşın ciddi bir önlem de alınmamaktadır.

15 Mart 2024 tarihinde İstanbul Göztepe Marmaray İstasyonu’nda görevli Gülhan Karadereli, aynı kurumda temizlik görevlisi olarak çalışan Çetin Aktay tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. İstasyondaki güvenlik görevlilerinin olaya anında müdahalesi sonucu Gülhan Karadereli son anda ölümden kurtuldu. Hastaneye kaldırılarak yüzüne 40 dikiş atıldı ve halen hastanede tedavisi sürmektedir.

Hakkında 11 ayrı suç kaydı bulunan Çetin Aktay’ım, Gülhan Karadereli’yi uzun süreden beri takip

ve taciz ettiği ortaya çıkmıştır. Gülhan Karadereli yaşadıkları ile ilgili çeşitli zamanlarda ilgili yerlere şikâyette bulunmasına rağmen gerekli, caydırıcı ve önleyici tedbirler alınmamıştır.

Yaşanan bu üzücü olayın ardından Gülhan Karadereli’nin bugün hayatta olması en büyük tesellimiz olmakla beraber, olayın hem adli makamlarca hem idari makamlarca titizlikle incelenerek

  • 11 ayrı suç kaydı bulunan bir kişinin nasıl ve ne şekilde kamu kurumunda çalıştırıldığı
  • Bir süre önce işten çıkarıldığı iddia edilen bu kişinin neden tekrar işe alındığı
  • Şikayetlere rağmen neden herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı
  • Adli makamlara şikâyete rağmen neden bir işlem yapılmadığı derhal ortaya çıkarılmalıdır. Ülkemizin her yerinde kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin durması için mücadelemizi şimdiye

kadar olduğu gibi bundan sonrada sürdüreceğimizi ve Gülhan Karadereli’ye yapılan bu alçakça saldırı ile sanık, yasalar önünde en ağır cezayı alıncaya kadar yanında olacağımızı buradan tüm kamuoyuna bildiririz.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul’da geçtiğimiz günlerde Marmaray Göztepe İstasyonu’nda çalışan temizlik görevlisi Çetin Aktay, aynı istasyonda çalışan güvenlik görevlisi Gülnihal Karadereli’ye bıçakla saldırdı. Aldığı bıçak darbeleriyle kanlar içinde yere yığılan kadının yüzüne kaldırıldığı hastanede 40 dikiş atıldı.

Saldırganın, daha önce 11 ayrı suç kaydı olduğu ortaya çıkarken, yaşanan olaya yönelik tepkiler çığ gibi büyüdü. TELE1, söz konusu saldırı sonrası ‘Saldırgan, 11 suç kaydına rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Marmaray’da nasıl işe alındı’ sorusunu gündeme getirdi. Ancak bakanlık olayla ilgili sessiz kaldı.

Tele1.com.tr’den Egehan Erkün’ün ulaştığı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İstanbul Bölge Müdürlüğü yetkilisi, “Konu adli bir durumda olduğu için bilgi veremiyoruz” dedi.

“Marmaray’a işe alımlarda güvenlik soruşturması yapılmıyor mu?” sorumuza yine “Bilgi veremiyoruz” yanıtını veren yetkili, sorumuzu yinelediğimizde ise “Bu konuda ben yetkili değilim” dedi.

Yetkili biriyle görüşme talebimiz ise, “Maalesef aktarabileceğimiz bir yetkili yok” şeklinde karşılık buldu.

Aynı yetkili, kadın güvenlik görevlisine saldıran Çetin Aktay’ın taşeron firma aracılığıyla işe alındığı bilgisini verdi.

Mağdur kadın ise, saldırgan Çetin Aktay tarafından uzun süredir takip edildiğini, tehditlere maruz kaldığını, çalıştığı kuruma bilgi verdiğini ve Emniyet’e şikayetçi olduğunu söyledi. Ancak şikayetlerine rağmen Aktay’ın Marmaray’da çalışmaya devam ettiği öğrenildi.

İki yıl boyunca hiçbir önlem alınmadığına dikkat çeken kadın, “Farklı bir hatta gönderdiler. Şahıs beni ne tehdit etmeyi, ne takip etmeyi asla bırakmadı. Kurumuma da defalarca dile getirdim. Karakola da şikayet dilekçesi ve uzaklaştırma kararı olarak sürekli dile getirdim” dedi. Karadereli, bu süreçte yalnız kaldığını ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Marmaray’daki bıçaklı saldırıda ihmaller zinciri! TCDD’de ‘adli’ sessizlik

Ulaş Karasu, Abdülkadir Uraloğlu, Marmaray, bıçaklı saldırı, Gülnihal Karadereli

Kaynak: TELE1