CHP’den tepki: Atılacak bir geri adımın kadınlar için bedeli de büyük olacaktır

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2020 Cuma 5:07 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2020 Cuma 5:07 pm

CHP Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK) tartışma yaratan İstanbul Sözleşmesi ve komisyon başkanı değişikliğine ilişkin “Bu sözleşmenin temelinde kadınların şiddete karşı mücadelesi, gözyaşı ve yitirilen binlerce can var. Kadın haklarına saldırıların olduğu böyle bir dönemde de komisyon başkanı değişikliği manidardır. Yeni dönemde KEFEK, İstanbul Sözleşmesi konusunda net olmalı ve kadın haklarına yönelen saldırılar karşısında dik durmalıdır. Atılacak bir geri adımın kadınlar için bedeli de büyük olacaktır” dedi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un İstanbul Sözleşmesi’ni ilişkin “usulünü yetire getirir çıkarız” sözlerinin ardından başlayan ve AKP MKYK ile Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında da gündeme gelen sözleşme tartışması büyüyor.

CHP Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Candan Yüceer, yeni yasama dönemi öncesinde komisyon başkanı değişikliğini ANKA’ya değerlendirdi.

Yüceer, “KEFEK, kadın hakları ve fırsat eşitliği için çok önemli bir komisyon. Siyasi partilerimiz, bakış açılarımız farklı olsa da kadın hakları ve kadınların sorunlarının çözümü için ciddi adımlar atan, çaba gösteren bir komisyon. O yüzden bugün toplantıda yaşanan da sıradan bir seçim ve görev değişikliği süreci değildi. Kadın haklarına saldırıların arttığı böyle bir dönemde komisyon başkanı değişikliğini ‘manidar’ olarak değerlendiriyoruz. İyi niyetli olmak istiyoruz ama komisyon yönetiminin bundan sonraki adımları bizim de tavrımızı belirleyecektir” dedi.

“KADINLAR ŞİDDETE KARŞI SUSSUN MU”

Yüceer, kadın haklarına yönelen saldırılara karşı, “İstanbul Sözleşmesi’ne karşı ciddi bir kara propaganda ve üretilen dezenformasyon var. Kadın haklarına dönük bu sistemli saldırıların son dönemde İstanbul Sözleşmesi’ne karşı birleştiğini görüyoruz. Çünkü kağıt üzerinde kalsa bile kadın haklarından korkuyorlar. Sözleşmenin aileleri parçaladığını, marjinal faliyetlere alan açtığını, erkekleri potansiyel suçlu gibi gösterdiğini iddia ediyorlar. Ne yapsın kadınlar dayağa, baskıya, ölüm tehditlerine sussun mu? Şiddete, tacize, tecavüze uğradıklarını ispatlamak için kaç tane şahit arasınlar? Unutulmamalı ki, bu sözleşmenin temelinde kadınların şiddete karşı mücadelesi, adalet talebi, gözyaşı ve yitirilen binlerce can var. Bu nedenle hiçbir geri adımımız söz konusu bile olamaz” diye konuştu.

“HAKLARIMIZDAN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

KEFEK’in İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin raporunun da hazırlık aşamasında olduğuna dikkat çeken CHP’li Yüceer, “Kadın hakları ideolojik tartışmalara, siyasal hesaplara heba edilemez. Sorunlar hayati, aynı zamanda parti, ideoloji ve siyaset üstüdür. Bu nedenle KEFEK, İstanbul Sözleşmesi konusunda net olmalı ve kadın haklarına yönelen saldırılar karşısında dik durmalıdır. Komisyon üyesi hiçbir arkadaşımızın da herhangi bir geri adıma izin vermeyeceğinden eminim. Net bir tavırla bu tartışmalara komisyonumuzun son vermesi gerekiyor. Çünkü atılacak bir geri adımın kadınlar için bedeli de büyük olacaktır. Bu nedenle mücadele ile kazanılmış haklarımızdan asla taviz vermeyeceğiz” dedi.