CHP’de İlhan Cihaner ve Örsan Öymen adaylıktan çekildi

Yayın tarihi: 4 Kasım 2023 Cumartesi 10:30 am - Güncelleme: 4 Kasım 2023 Cumartesi 3:10 pm

CHP‘de İlhan Cihaner ile Örsan Kunter Öymen kurultay günü adaylıktan çekildiğini duyurdular.

CHP Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner kurultay günü adaylıktan çekilme kararı verdi. Cihaner’in ardından Öymen de kurultay da adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Cihaner sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bu anti demokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz” dedi. Öymen ise “Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların “yarışına” dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim” ifadelerini kullandı.

BirGün’de yer alan iddiaya göre Cihaner, çekilmeden önce CHP Genel Merkezi’nde bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

CHP’de kritik kurultay başladı! Genel başkan seçilecek

CİHANER: ÇİRKİN BİR ORTAM YARATILDI

Cihaner’in açıklaması şu şekilde: “Kamuoyuna ve 38.Kurultay delegelerine, CHP’nin değerli üyelerine; partimizin geçmiş muhasebesinin yapılması, geleceğe ve iktidara giden yolun tartışılması, politik doğrultunun belirlenmesi gereken 38. Kurultayımız, maalesef partiyi bugüne getirenlerin ikiye ayrılarak, ilerletici bir dönüşümün ve yeniden inşanın boğulduğu bir açmaza mahkum edilmiştir. Siyasi yaklaşımların tartışılması, yetkin kadroların belirlenmesi yerine belediye olanaklarının yarıştırıldığı çirkin bir ortam yaratılmıştır.

‘ŞAİBELİ HALE GELDİ’

Öte yandan yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı “siyasetsiz” bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür. “Vatan Cephesi” katılımlarını andıran imza açıklamaları baskıya dönüştürülerek diğer aday adaylarının demokratik temsilleri engellenmiştir. O kadar ki “diğer adaylara imza desteği verileceği” dedikoduları yayılarak bizlere destek olan delegelerimizin destekleri şaibeli hale getirilmiştir.

‘REDDEDİYORUZ’

Bu anti demokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz. Bize imza ve omuz veren tüm yoldaşlarımıza saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Yolumuz uzun ve meşakkatli. Çoğu büyük mücadelelerden gelen Kurultay Delegelerimizin tüm bu anti demokratik koşullara rağmen en doğruyu tercih edeceklerine dair umudumuzu diri tutuyoruz. Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi, Yaşasın Cumhuriyet! Gelecek İçin Biz.”

ÖYMEN: KAYBEDEN NE YAZIK Kİ TÜRKİYE OLMUŞTUR 

Öymen ise X hesabından adaylık neden çekildiğine dair şu açıklamayı yaptı: “KAMUOYUNA DUYURU: CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların “yarışına” dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur.”