CHP tezkere hakkında tavrını açıkladı

Yayın tarihi: 27 Aralık 2019 Cuma 4:38 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2019 Cuma 4:46 pm

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’e gelmesi beklenen tezkere hakkında, “CHP, Libya’ya asker gönderme tezkeresine sonuna kadar karşı duracaktır. Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok” dedi.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan CHP’li Özel, partisinin Meclis’e gelmesi beklenen Libya’ya asker gönderme tezkeresine yönelik tavrının sorulması üzerine “Tavrımız şüphesiz ‘hayır’ olacaktır” yanıtını verdi.

Özel, “Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok. ‘Gazi Mustafa Kemal’in Libya’da ne işi vardı?’ diyor” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Bilmediği, hatırlamadığı veya vatandaşımızdan gizlemeye çalıştığı gerçek şu ki; o dönemde Libya Osmanlı toprağıydı, Gazi Mustafa Kemal de Osmanlı subayıydı, oraya vatan toprağını savunmaya gitti.”

“Askeri maceraya sürüklüyorlar”

İktidarın, askeri Libya’da bir maceraya sürüklemeye çalıştığını söyleyen Özel, “En önemli stratejik hata da şu: Libya’da iç çekişme var. Bu hükümet kalabilir, gidebilir. Libya’da taraf tutmak, hepimizin desteklediği münhasır ekonomik bölge anlaşmasının da geleceğini tartışmalı hale getirir.” değerlendirmesinde bulundu.
Özgür Özel, Türkiye dış politikasının Müslüman Kardeşler’e yakın olanlara veya siyasi uzantılarına göre değil ülkenin ulusal çıkarlarına göre şekillenmesi gerektiğini kaydetti.
İktidarın, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer verdiği maddelerden birinin Wikipedia’ye erişim engelinin kaldırılması olduğunu anlatan Özel, bunun Anayasa Mahkemesi kararıyla tescillendiğini savundu.

Yargı reformu eleştirisi

Özel, “Wikipedia’yi kapatanlar 30 Mayıs tarihinde bunun bir hak ihlali olduğunu kendileri kabul etmişlerdi ama daha sonra Meclise gelen Yargı Reformu’nda bunu koymadılar. Bu, AK Parti’nin derin çelişkisidir. Bu, AK Parti’nin yönetmediğinin, Türkiye’nin AKP eliyle savrulduğunun açık bir delilidir” dedi.

“Kavala AİHM kararına rağmen serbest değil”

Özgür Özel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen Osman Kavala’nın serbest bırakılmadığını da söyleyerek, “Esas mesele, mahkeme, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını tanımayan sarayın tavrının ne olacağından emin olmamış olacak ki, majesteleri pozisyon almadan kararlarını açıklamak istememektedirler” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul: Rapor etik olarak sorunlu

Özgür Özel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin bazı açıklamalarını da eleştirdi.
DSİ’nin, “Kanal İstanbul nedeniyle içme suyu kaybı yaşanabileceğine yönelik tespitlerin, nihai ÇED raporunda yer almadığını belirterek, eklenmesini talep eden” yazısını basın mensuplarına gösteren Özel, şunları kaydetti:

“Sayın Kurum’a sormak lazım; İstanbul susuz kalacağı bilimsel değil diyor. DSİ’de bu raporları yazanlar, DSİ için çalışan bilim insanları, oranın değerli mühendis kadroları değil mi? Bu konudaki en yetkin kadrolar DSİ’de değil mi?”

Özel, “İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tüm itirazları o toplantıya bir rapor olarak sunmuşlar. Murat Kurum o kadar aciz ki çareyi ‘toplantıya katıldılar’ demekte bulmuş” diye ekledi.