CHP heyeti, Vali talimatıyla Köy Enstitüsü’ne alınmadı

Yayın tarihi: 24 Nisan 2022 Pazar 8:21 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2022 Pazartesi 9:12 am

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer ve CHP YDK üyesi Gonca Yelda Orhan ile Pazarören Mezunları Derneği, EGİTDER, sendika Temsilcileri ve çok sayıda köy enstitüsü mezunu, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Pazarören mahallesindeki Pazarören Köy Enstitüsü’ne  Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın talimatı ile içeri alınmadı.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya başkanlığında başlatılan ‘Kapatılan Köy Enstitülerini Ziyaret’ programının ikincisi, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesindeki Pazarören Köy Enstitüsü’ne yapıldı. Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın talimatı ile okul kapıları kilitlendi ve heyet içeri alınmadı. Jandarma komutanının “Buradan giremezsiniz” demesi üzerine CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Kendimi terörist gibi hissediyorum, bu bölgenin çocuğuyum, dayım bu okulun mezunu, burada akrabalarım okumuş, bu bölgenin milletvekiliyim, önüme bu bariyerlerin konmasından rahatsız oluyorum. Ben terörist değilim” dedi.

KENDİMİ TERÖRİST GİBİ HİSSEDİYORUM”

Kayseri Milletvekili Çetin Arık ile enstitüye girmek isteyen heyeti engelleyen jandarma arasında gerilim yaşandı. Jandarma komutanının ‘Buradan giremezsiniz’ demesi üzerine Çetin Arık, “Kendimi terörist gibi hissediyorum, bu bölgenin çocuğuyum, dayım bu okulun mezunu, burada akrabalarım okumuş, bu bölgenin milletvekiliyim, önüme bu bariyerlerin konmasından rahatsız oluyorum. Ben terörist değilim. Misafir milletvekillerime beni mahcup ettiniz. Burada bulunanların birçoğu öğretmen, buranın mezunu. Bunu kabul etmiyorum. Şimdi soruyorum; ben buraya girsem ne yapacaksınız? Atladım girdim, ne yapacaksınız? Sayın Valimiz ile gelmeden de konuştum, kendisi de aradı. Tamam, kalabalık olarak girmeyelim, Milli Eğitim Komisyon üyeleri, milletvekilleri ile girelim istedik. Girme isteme gayemiz mezunlarımızın okulu görmek istemesiydi, ama engellendik” diye konuştu.

“BU ANLAYIŞ DEĞİŞECEK”

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise şunları söyledi:

Şimdi hem İl Başkanımız hem de Kayseri Milletvekilimiz dedi ki ‘Kayserililer adına özür diliyorum’. Hiç gerek yok, biz biliyoruz ki devletin valileri gelecek, bu anlayış değişecek. Biz, bu valiyi, 253 belediye başkanımız ve Genel Başkanımız Kayseri’ye geldiğinde yaptıklarından biliyoruz. Biz, TBMM Milli Eğitim Komisyon üyesiyiz, 32 yıl öğretmenlik yaptım, öğrenciyi rahatsız etmemek ne demek biliyorum. Valinin yaşı kadar öğretmenlik yaptım. Okul müdürüne verdiği talimat, okul müdürünü bir öğretmen olarak incitti. Senin hiç mi vicdanın yok, ramazan ayındayız, 97 yaşına gelmiş demans hastası bir öğretmen, ‘İlk kayıt yaptırdığım yeri ölmeden önce göreceğim’ diyor. Sen ne valisin ne de insansın. İnsan olsaydın 97 yaşındaki bir yurttaşın bu talebine hayır demezdin.

“KAYSERİ HALKI ADINA SİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM”

Kayseri Valisi’nin kararına tepki gösteren Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Bugün burada, milletvekillerimize ve mezunlarımıza karşı mahcup duruma düştük. Misafirlerimiz ile yapmak istediğimiz güzel bir ziyaret, demir parmaklıklar ile engellendi. Çağdışı zihniyet, Milli Eğitim Komisyonu Üyesi olan milletvekillerine ‘Siz içeri giremezsiniz’ diyor. Ben, Kayseri halkı adına sizden özür diliyorum. Sevgili öğretmenlerim, merak etmeyin, çok az kaldı, çok yakında bu enstitüleri yeniden eğitime kazandıracağız. Geliyor gelmekte olan” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne köy enstitüsünün restorasyonu için verilen izin iptal edildi