Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Brezilya donanmasının asbest yüklü savaş gemisinin İzmir Aliağa'daki gemi söküm tesislerine getirilmesine onay verdi. CHP "Kabul etmiyoruz" diyerek konuyu TBMM'ye taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ednan Arslan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerine getirilmesine verdiği onaya tepki gösterdi. Uzmanların 'asbest bombası' olarak nitelediği gemiyle ilgili TBMM Başkanlığı'na Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. https://tele1.com.tr/hurriyet-yazari-tek-telefonla-ikna-oldu-662059/

'BU DENLİ TEHLİKELİ BİR KONU 'BEN YAPTIM OLDU' İLE OLMAZ'

Arslan önergede şu ifadeleri kullandı: ''Asbest, radyasyon ve diğer kimyasal içerikli savaş mühimmatlarının sevk ve naklini yapmış, bu anlamda her türlü tehlikeyi üzerinde barındırma ihtimali oldukça yüksek olan bir savaş gemisinin, İzmir’e getirilmesini asla kabul etmiyoruz. Buna tüm İzmirliler karşı çıkıyor. Hatta alanında pek çok uzman bu savaş gemisinin gelişini ‘Asbest Bombası’ geliyor olarak tanımlıyor. Çevre Bakanı Sayın Kurum’a çağrıda bulunuyorum. Tüm İzmir milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı ve sektörün uzmanları tüm paydaşlarla bir toplantı yapalım. İzmir kamuoyunun istemediği bu denli tehlikeli bir konu, ben yaptım oldu, ben izin veriyorum anlayışı ile bir yere varamaz."

'KONUNUM BU KADAR CİDDİ OLDUĞUNU HERKESİN GÖRMESİ LAZIM'

Brezilya donanmasına ait Fransız yapımı 'Nae Sao Paulo' adlı askeri geminin 2018 yılında resmen servis dışı bırakıldığını vurgulayan Arslan, şu ifadelere yer verdi: "Bu geminin ikizi olarak adlandırılan Clemenceau tipi diğer bir gemi 2006 yılında Hindistan ile Fransa arasında bir dizi sorunlara yol açmış, Fransa geminin söküm maliyetini yüksek bulduğu için söküm işlemlerinin Hindistan’da yapılmasını istemişti. Ancak Hindistan geminin 700 tondan fazla asbest ve tehlikeli madde içermesi nedeniyle Hindistan’a girmesine izin vermemişti. O dönem Mısır-Hindistan gibi ülkeler geminin ülkelerine yanaşmasına dahi izin vermezken, Türkiye’nin de taraf olduğu Basel Anlaşmasına aykırı olarak tehlikeli atık taşımasını gerekçe göstermişlerdi. Ülkeler arası sorunlara yol açan bu geminin mahkeme kararı ile Fransa’ya dönmesi sağlanmış ve 2010 yılında söküm işlemleri İngiltere’de sonuçlandırılmıştı. Konunun bu kadar ciddi ve endişe verici olduğunu herkesin görmesi lazım. Bizim ülkemiz de İzmirimiz de kimsenin çöplüğü değil. Biz de şimdi ilgili bakandan tıpkı Hindistan’ın yaptığı gibi ülkemiz karasularına girmeden gemiye verilen iznin iptal edilmesini istiyoruz.'' https://tele1.com.tr/izmire-asbest-bombasi-geliyor-661320/

'İZİN VERİLMESİNİN SEBEBİ NE?'

Arslan, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti: "*Başta İzmir kamuoyunun asla istemediği, hatta alanında uzman tüm yetkililer tarafından 'Asbest Bombası' olarak adlandırılan ve ilimizde büyük endişeye neden olan ve tüm İzmirlilerin karşı olduğu iznin iptali için girişimleriniz olacak mı? *Bakanlık olarak konuyla ilgili başta İzmir milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, sektörün tüm paydaşları ile bir değerlendirme toplantısı yapmayı düşünür müsünüz? *İzmir kamuoyunun karşı olmasına rağmen, söz konusu savaş gemisinin ülkemizde sökülmesi için izin verilmesinin sebebi nedir? *Geminin çevre doğa ve tüm canlılar için taşıdığı tehlikeye yönelik bakanlık olarak yapılmış bir inceleme/değerlendirme ve sonuç raporu mevcut mudur?"

BAKAN KURUM NE DEDİ?

Bakan Murat Kurum, Aliağa'da sökümüne izin verilen gemide 900 ton değil 9 ton asbest olduğunu söyledi. Kurum "Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa… Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz…" ifadesini kullandı.

ASBEST NEDİR?

Oldukça dayanıklı olması sebebiyle önceleri “sihirli” olarak adlandırılan asbest, artık akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa yol açmasıyla “ölümcül toz” olarak biliniyor. Isıya, kimyasala, yanmaya karşı oldukça dayanıklı olan asbest yumuşak ve uzun liflerden oluşan doğal bir mineral olsa da insan vücudu için bir zehir etkisi yaratıyor. Yüksek yalıtkanlığı sebebiyle birçok maddeyi daha dayanıklı bir hale getirmek için kullanılabilse de solunması veya yutulması halince vücutta kalıcı olarak sıkışıp, kansere ve ölüme kadar uzanan rahatsızlıklar oluşturabiliyor.
Muhabir: Alp Yanardağ