Hürriyet yazarı tek telefonla ikna oldu

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 8:33 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 8:36 am

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Aliağa’da sökümüne izin verilen gemide 900 ton değil 9 ton asbest olduğunu söyledi. Hürriyet yazarı açıklamalara “Peki bir bakan daha ne desin?” yorumunu yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin İzmir Aliağa’da sökülecek olmasıyla ilgili iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Uzmanlar gemi için ‘asbest bombası’ yorumunda bulunmuştu. Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge’ye konuşan Kurum söküm iddialarını doğruladı ve “Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var. Gemilerin bu tür işlemleri uluslararası kurallara bağlıdır. Yani siz öyle kafanıza göre alamazsınız. Gemi Türkiye’ye gelmeden önce uluslararası kontrolden geçiyor. Ve sonuç uygun çıktı” dedi.

“İzmir’e asbest bombası geliyor”

‘TERS BİR DURUM OLURSA GERİ GÖNDERECEĞİZ’

Kurum, “Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa… Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz…” ifadesini kullandı.

Kurum “En son kontrolde normalden fazla asbest tespit edilirse?” sorusuna ise “Vatandaşlarımız müsterih olsun. Çevreye aykırı, denizlerimize zarar verecek, insanlarımızı riske atacak hiçbir şeye izin vermeyiz. Bugüne kadar da vermedik” yanıtını verdi.

‘BİR BAKAN DAHA NE YAPSIN?’

Öte yandan Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’nin Kurum’un açıklamalarıyla ilgili “Peki bir bakan daha ne desin? Özetle; Bakan Kurum’u tanıdığım için zaten bu palavraya inanmamıştım. Rahat olun arkadaşlar; çevrenin başında dürüst bir insan var…” yorumu ise dikkat çekti.

ASBEST NEDİR?

Oldukça dayanıklı olması sebebiyle önceleri “sihirli” olarak adlandırılan asbest, artık akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa yol açmasıyla “ölümcül toz” olarak biliniyor.

Isıya, kimyasala, yanmaya karşı oldukça dayanıklı olan asbest yumuşak ve uzun liflerden oluşan doğal bir mineral olsa da insan vücudu için bir zehir etkisi yaratıyor. Yüksek yalıtkanlığı sebebiyle birçok maddeyi daha dayanıklı bir hale getirmek için kullanılabilse de solunması veya yutulması halince vücutta kalıcı olarak sıkışıp, kansere ve ölüme kadar uzanan rahatsızlıklar oluşturabiliyor.