Cennetten bir köşe diye pazarlanan Rönesans Rezidans’ın çökme nedenini Ahmet Ercan anlattı!

Yayın tarihi: 16 Mart 2023 Perşembe 11:25 am - Güncelleme: 16 Mart 2023 Perşembe 11:25 am

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan depremde en yüksek can kaybının yaşandığı binalardan biri olan ve ‘Cennetten bir köşe’ olarak satılan Hatay’daki Rönesans Rezidans’ta binanın sağlam olduğunu, yıkıma bina önüne ‘dilatasyon koyulmamasının’ neden olduğunu aktardı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Hatay’da yıkılan ve yüzlerce kişiye mezar olan Rönesans Rezidans ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hatay’daki Rönesans Rezidans’ın çökme nedenini açıkladı. Ercan, binanın sağlam olduğunu, ancak bina önüne ‘dilatasyon koyulmaması’ nedeniyle yıkımın gerçekleştiğini belirtti.

Rönesans Rezidans’ın müteahhidinin ifadesi ortaya çıktı

“YAPI SAĞLAM, DİLATASYON YOK”

Antakya’da TMMOB ile yıkıma ilişkin ayrıntılı inceleme yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Akşam Antakya’nın TMMOB oda temsilcileri, belediye başkanı, gönüllülerlerle Defne’de sobalı bir çadırda, 4 saat çok verimli geçen teknik bir toplantı yaptık. Deprem, oluşumu, etkileri, toplumsal, tinsel (ruhsal) boyutu, göçüklerin nedenlerini ayrıntılı inceledik. Antakya’daki, TMMOB toplantısında iki bodrumlu, arkaya kapaklanan Rönesans yapısının sağlam olduğu, ancak bodrumların L biçimli olup, yapı birleşim yeri boyunca, önde dilatasyon koyulmaması nedeniyle yıkıldığına karar verdik.”

ATSU DA RÖNESANS REZİDANS’TA HAYATINI KAYBETTİ

Hatayspor’un Ganalı futbolcusu Christian Atsu da Hatay’da “Cennetten bir köşe” denilen satılan Rönesans Rezidans’da enkaz altında kalarak hayatını kaybetmişti.

DİLATASYON NEDİR?

Dilatasyon, inşaat projelerinde planlanan boşluklara verilen isimdir. Özellikle çok katlı ve geniş bir alana yayılan yapılar tasarlanırken, genişleme ya da kısalmanın önüne geçmek için bu boşlukların planlanmasına ihtiyaç vardır. Planlanan boşluklar binanın harekete açık olduğu bölümleridir. Dilatasyon derzine açık şekilde imal edilen bu boşluklar sayesinde binanın hareketi engellenir.