Celal Şengör: İlber’e cahil demek İslam Peygamberi Muhammed’e dinsiz demeye benziyor

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 12:33 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 12:36 pm

Türkiye’nin önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ‘cahil’ diyerek hedef alan eski ABB Başkanı Melih Gökçek’e Prof. Dr. Celal Şengör’den yanıt geldi. Şengör, “Sevgili dostum İlber’e cahil demek, İslam Peygamberi Muhammed’e dinsiz demeye benziyor” dedi.

Eski Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Melih Gökçek, tarihçi İlber Ortaylı’nın Ege Denizi’ndeki adaların Lozan Anlaşması’yla kaybedildiği iddialarına karşı yaptığı konuşmayı hedef alarak, “Hadi ordan çok bilmiş cahil… Dinleyin…12 adaların Yunan’a verilmesini nasıl kıvırarak anlatıyor…” ifadelerini kullandı. Gökçek’in ifadelerine sosyal medyada tepki yağdı.

Gökçek’e bir tepki de aynı zamanda İlber Ortaylı’nın yakın arkadaşı olan Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör’den geldi.

Şengör, gazeteci Fatih Altaylı’ya konuya ilişkin bir mektup yazdı. Altaylı bugünkü yazısında mektubu konu edindi.

Şengör Altaylı’ya yazdığı mektupta şunları kaydetti:

“Sevgili Fatih, Melih Gökçek Bey epey haddini aşmış gene. Sevgili dostum İlber’e cahil demek, İslam Peygamberi Muhammed’e dinsiz demeye benziyor. Bu zatın hiç mi iz’anı yok da şu anda ülkemizin bana sorarsan en mühim entellektüeli ve en iyi tarihçisi olan İlber’e dil uzatmaya kalkıyor. Biraz Avrupa’da (Rusya dahil), İran’da, Azerbeycan’da, Orta Asya’da İlber hakkında yazılan ve söylenenlere kulak kabartsın. Zaten İlber derken hedef Atatürk’tür! Kıvırtan ve yalan söyleyen, cahil birisini arıyorsa aynaya bakması yeterlidir.”

Jelibonu maden sanan Melih Gökçek, İlber Ortaylı’ya ‘cahil’ dedi