Çavuşoğlu ile Blinken ilk kez yüz yüze görüştü: S-400 uyarısı geldi

Yayın tarihi: 24 Mart 2021 Çarşamba 12:08 pm - Güncelleme: 24 Mart 2021 Çarşamba 4:02 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel’de bir araya geldi. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin, “S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini söyledik” dedi. ABD Dışişleri açıklamasına göre Blinken ise, Çavuşoğlu’na, Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemlerini elinden çıkarması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel’deki NATO karargahında görüştü. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan iki bakan, Blinken’ın göreve gelmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü.

Görüşmeye ilişkin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açılamaya göre, iki bakan NATO ilişkilerinin önemini teyit etti. ABD tarafının Afganistan’daki barış görüşmeleri toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür ettiği belirtildi. İki bakan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve S-400 anlaşmazlığını ele aldı.

ÇAVUŞOĞLU: S-400 MESELESİ TÜRKİYE İÇİN BİTTİ

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından basın toplantısı yaptı. Çavuşoğlu, S-400 konusuna ilişkin şunları söyledi: “Blinken ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini söyledik. Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzeri, ihtiyaçlarımızı karşılamak için mütteflerimizle işbirliği içinde olacağımızı söyledik. ABD Dışişleri Bakanı’yla Türkiye ya da ABD’de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık” dedi.

Çavuşoğlu, AB ile ilişkilere ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Olumlu ilişkilerin sürdürülmesi için somut adımlar atılması gerekiyor. Artık oylama ve şartlı cümleler yerine belirli alanlarda somut adımlar görmek izstiyoruz. Vize serbestisi ve ekonemik anlaşmalar artık hayata geçmelidir. Göç mutabakatının bugünün şartlarına uyması gerekiyor. Türkiye her zaman sözünde durmuştur, maalesef AB sözünde durmamıştır. Gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesi siyasi şartlara tabi tutulmamalıdır.

Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için çaba saf eediyoruz. Biz Kıbrıs Türkleriyle birlikte yapıcı bir görüşme gerçekleştiriyoruz. Ancak, son 53 yılda nelerin gerçekleştirdiğini de biliyoruz. AB bu toplantılarda gözlemci olarak bulunmak istedi. Biz Kıbrıs Türklerinin haklarını koruma konusunda son derece kararlıyız. Brüksel’e geçen gelişimde mutabakata vardığımız gibi AB ile bir yol haritası üzerinde çalışıyoruz.”

ABD: BLİNKEN, ‘TÜRKİYE S-400’LERİ ELİNDEN ÇIKARMALI’ DEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı da görüşmeye ilişkin bir açıklama açıklama yayımladı. Açıklamaya göre Blinken, Çavuşoğlu’na, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini elinden çıkarması gerektiğini söyledi.

Açıklamada şöyle denildi: “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavusoğlu ile görüşmesinde Ankara’dan Rusya’nın S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmamasını talep etti. Blinken aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi karşısındaki endişesini dile getirdi. İki bakan Suriye ve Afganistan’daki ortak çıkarları, NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeleri, demokrasi ve insan haklarını da ele aldı.”

NE OLMUŞTU?

Çavuşoğlu ile Blinken daha önce 15 Şubat’ta telefon görüşmesi yapmış ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleler, FETÖ ve PKK, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularında değerlendirmelerde bulunmuşlardı.