Rusya’nın operasyonu sürüyor, Biden-Cinping ilk kez görüştü! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 18 Mart 2022 Cuma 7:45 am - Güncelleme: 19 Mart 2022 Cumartesi 12:34 am

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 23. gününde. Sahada çatışmalar sürerken, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Şi Cingping operasyondan bu yana ilk kez görüştü.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları dördüncü haftasına girerken ülkenin batısındaki Lviv kentinde bu sabah uçak onarım tesisi hava saldırısıyla hedef alındı. Donetsk yönetimi ise Rusya’nın Donbass’ta “uçuşa yasak bölge oluşturmaya başladığını” ileri sürdü.

Reuters, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bu sabah 5:30’da sirenlerin çaldığını, kentin kuzeyinde bir patlama sesi duyulduğunu ancak kent merkezinde durumun sakin olduğu yönünde haber yayınladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Ukrayna’da saldırı bölgelerinde açılan 9 insani koridordan sivillerin tahliyesinin devam ettiğini belirtti.

Bu arada gözler ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana ilk kez Çin lideri Şi Cingping görüştü. İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin ABD’den henüz açıklama yapılmadı.

Çavuşoğlu Ukrayna’da: Ateşkes umudumuz biraz daha arttı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

 

 

CANLI ANLATIM

20:16 | RUSYA’DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Rus müzakereci Vladimir Medinski, Moskova ve Kiev’in Ukrayna’nın askerden arındırılmasıyla ilgili görüşmelerde “yarı yolda” olduklarını söyledi. Medinski, iki ülkenin görüşlerinin en çok Ukrayna’nın tarafsızlığı ve NATO’ya katılmaktan vazgeçmesi konusunda uyuştuğunu ekledi.

19.30 | MOSKOVA BORSASI İŞLEMLERE AÇILIYOR

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, 28 Şubat’tan bu yana kapalı olan Moskova Borsası’nın 21 Mart’ta “kısmen” işlemlere açılacağını açıkladı.

18:26 | “RUSYA 90’LARA GERİ DÖNECEK”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, “Rusya bize saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek” dedi.

18:09 | BİDEN VE CİNPİNG’TEN SAVAŞ  SONRASI İLK GÖRÜŞME 

ABD Başkanı Joe Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping video konferansta görüştü. Cinping ve Biden’ın görüntülü görüşmelerinde gündeme gelen konularla ilgili ilk haberler geliyor.

Görüşme öncesinde ABD, Biden’ın Çin’i Ukrayna’daki savaşta Rusya’ya askeri teçhizat temin etmemeye çağıracağını belirtmişti.

Çin devlet televizyonu CCTV’de yayımlanan habere göre, Şi görüşmelerinde Biden’a devletler arasındaki çatışmaların “kimsenin çıkarına olmadığını” söyledi. CCTV haberine göre Şi, “Devletler arası ilişkiler askeri düşmanlık aşamasına gidemez. Barış ve güvenlik, uluslararası toplumun en değerli hazineleridir” dedi. Şi’nin Biden’a, ABD’nin uluslararası sorumluluklarını üstlenmesi ve dünya barışı için çaba göstermesi gerektiğini de söylediği bildirildi.

İki lider arasındaki konuşmaya ilişkin ABD’den henüz açıklama yapılmadı.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu görüşmenin, ABD ile Çin arasında iletişim kanallarının açık tutulmasına yönelik çabanın bir parçası olduğuna işaret etmiş, iki liderin ülkeleri arasındaki rekabetin yönetilmesi konusunun yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı ve ortak konuları da ele alacağını aktarmıştı.

Biden-Şi görüşmesinin, ABD’nin Çin’e sık sık “Rusya’ya Ukrayna konusunda destek ya da silah vermenin bedeli ağır olur” uyarısını yaptığı bir dönemde gelmesi dikkati çekti.

18:05 | PUTİN SAVAŞ SONRASI İLK KEZ HALK KARŞISINA ÇIKTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova’da Kırım’ın ilhakının sekizinci yıl dönümünü kutlayan bir etkinlikte, Luzhiniki Stadyumu’nda toplanan on binlerce kişiye seslendi. Stadyum bayraklar ve ‘Z’ sembolüyle doldu.

Rusya lideri Putin, Ukrayna’ya operasyonun ardından ilk defa halkın karşısına çıktı, “Özel operasyonun amacı Rusça konuşanları soykırımdan kurtarmak” dedi.

Putin savaşın ardından ilk kez halkın karşısına çıktı

14:20 | PUTİN: BATI DONBASS’TAKİ İNSANLIK SUÇLARINI GÖRMEZDEN GELİYOR

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Almanya Başbakanı Scholz, telefonla Ukrayna’daki durumu görüştü. Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin içeriğine dair bilgi paylaşıldı.

Görüşmede, Putin’in Ukrayna ordusunun Donetsk ve Makiivka kentlerine yönelik füze saldırısı düzenlediğine ve bu saldırılarda sivillerin öldüğüne dikkati çektiği, ‘Batı, bu savaş suçlarını görmezden geliyor’ ifadelerini kullandığı belirtildi.

Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı bölgelerde insani yardım koridorlarının oluşturulduğu hatırlatılan açıklamada, dün Mariupol kentinden 43 bin kişinin tahliye edildiği aktarıldı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin de ele alındığı kaydedilen açıklamada, ‘Ukrayna tarafının, gerçekçi olmayan taleplerde bulunarak bu süreci yavaşlattığı’ ileri sürüldü. Açıklamada, Rus tarafının bildirdiği yaklaşımları doğrultusunda, müzakerelerde çözüm yollarını bulmaya hazır olduğu vurgulandı.

13:00 | LAVROV: RUSYA’YA 5 BİNDEN FAZLA YAPTIRIM KARARI ALINDI, BU BİR REKOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındığını belirterek, “Bu bir rekor” dedi. Yaptırımların son turunun eşsiz nitelikte olduğunu kaydeden Lavrov, Rusya’ya uygulanan yaptırım sayısının Kuzey Kore ve İran’a uygulananlardan 2 kat fazla olduğunu belirtti.

12:00 | RT’NİN İNGİLTERE’DEKİ LİSANSI İPTAL EDİLDİ

İngiltere’deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Russia Today’in (RT) yayın lisansını derhal geçerli olacak şekilde iptal etti. Ofcom’un açıklamasında’Russia Today’in lisans sahibi ANO TV Novosti’nin, İngiltere’de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık’ denildi.

RT ise lisansın iptal edilmesi ile ilgili ‘İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, İngiliz hükümetinin aparatından başka bir şey olmadığını gösterdi’ açıklaması yaptı.

11:18 | ‘MACRON YAKINDA PUTİN’LE GÖRÜŞECEK’

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yakında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi. Attal, “Hedefimiz hala ateşkesin tesis edilmesi. Rusya’ya karşı yaptırımlar gerçek etkisini göstermeye başlıyor” dedi.

11:02 | RUSYA’NIN LVİV’DEKİ UÇAK TAMİR TESİSİNİ VURDUĞU BELİRTİLDİ

Lviv Belediyesi, Rusya’nın kentteki uçak tamir tesisini hedef aldığını belirtti. Basının aktardağına göre yerel saatle 06.00 sıralarında düzenlenen bombardımanın ardından gökyüzünü siyah dumanlar kapladı. Lviv Belediyesi, yaptığı açıklamada “Tamir merkezindeki binalar darbelerle yıkıldı. Ancak tesisin aktif çalışması önceden durdurulduğu için can kaybı bulunmuyor” ifadeleri yer aldı.

Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, Lvivlileri hava saldırısı alarmı durumunda talimatları yerine getirmeleri konusunda uyararak olay yerinden fotoğraf çekilmemesi ve yetkililere kolaylık gösterilmesi çağrısında bulundu.

Uçak tamir tesisine yapılan bombardıman, Rusya’nın, Lviv bölgesine düzenlediği ikinci saldırı oldu. Geçen günlerde Rus füzeleri Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ni hedef almış, 35 kişi hayatını kaybederken 134 kişi yaralanmıştı.

10:30 | PUTİN’İN ZELENSKİY’LE GÖRÜŞEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİĞİ AKTARILDI

BBC’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşme hakkında edindiği bilgilere göre, Putin, bu görüşmede, Zelenskiy ile yüz yüze görüşebileceğini ifade etti.

BBC’den John Simpson’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin’in Erdoğan’a dile getirdiği bir kısım talebin “üzerinde anlaşılabilir” nitelikte olduğunu aktardı. Bunlar arasında, Ukrayna’nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO’ya üye olmayacağını açıklaması gibi daha önce dile getirilen talepler bulunuyor.

09:06 | JAPONYA, RUSYA’YA YAPTIRIM PAKETİNİ GENİŞLETTİ

Japonya, Rusya yönetimi ve iş dünyasına yönelik ekonomik yaptırım paketini genişletti. Hükümet, Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil 15 kişi ile 9 örgütün daha mal varlıklarının dondurulduğunu bildirdi.

Yaptırım uygulananlar arasında Rusya’nın askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun başkanı İgor Kostyukov ile silah şirketi Rosoboronexport da yer aldı. Böylelikle Japonya’nın ekonomik yaptırım uyguladığı Rus birey ve örgütlerin sayısı 95’e yükseldi.

Japonya, G-7 ülkeleriyle iş birliği doğrultusunda, Rusya’yı “en çok kayırılan ülke” statüsünden çıkaracağını da duyurmuştu. Öte yandan destek kapsamında Ukrayna’ya kurşun geçirmez yelek, kasket ve kış mevsimi uyumlu muharebe üniformaları gönderilmişti. (AA)

07:16 | AVUSTRALYA’DAN YENİ YAPTIRIMLAR

Avustralya hükümeti, Ukrayna savaşında yaptırım uyguladığı kişilerin dışında bıraktığı ve ülkede varlıkları bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı 2 Rus oligarkının listeye dahil edildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığının resmi internet sayfasından yazılı açıklamada bulunan Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Rus tarafına uyguladıkları yaptırımları genişlettiklerini duyurdu. Yeni yatırımlara oligarkların yanı sıra 11 Rus bankasını ve devlet kuruluşunu dahil ettiklerini açıklayan Payne, “Listede, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı yer alıyor. Son zamanlarda Rusya Merkez Bankası’nı dahil etmemizle birlikte, Avustralya şimdi Rusya’nın dış borcunu ihraç etmekten ve yönetmekten sorumlu tüm Rus Hükümeti kurumlarını hedef aldı” ifadesini kullandı.

Avustralya’nın yaptırımları kapsamında, 41 oligark ve yakın aile üyeleri de dahil olmak üzere 460’tan fazla kişi, işletme ve kuruluşa yaptırım uygulanıyor.

07:09 | RUSYA’NIN KHARKOV’DA BİR OKULU HEDEF ALDIĞI İDDİA EDİLDİ

Rus güçlerinin saldırısı sonucu Ukrayna’nın Kharkov kentindeki bir ortaokulun büyük ölçüde zarar gördüğü iddia edildi. Olay yerinde itfaiye ekipleri çalışma yürütürken, bazı öğretmenler de incelemelerde bulundu.

05:25 | AVUSTRALYA HÜKÜMETİ PUTİN İLE BAĞLANTILI 2 OLİGARKI YAPTIRIM LİSTESİNE ALDI

Avustralya hükümeti, Ukrayna savaşında yaptırım uyguladığı kişilerin dışında bıraktığı ve ülkede varlıkları bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı 2 Rus oligarkının listeye dahil edildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığının resmi internet sayfasından yazılı açıklamada bulunan Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Rus tarafına uyguladıkları yaptırımları genişlettiklerini duyurdu.

Yeni yatırımlara oligarkların yanı sıra 11 Rus bankasını ve devlet kuruluşunu dahil ettiklerini açıklayan Payne, “Listede, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı yer alıyor. Son zamanlarda Rusya Merkez Bankası’nı dahil etmemizle birlikte, Avustralya şimdi Rusya’nın dış borcunu ihraç etmekten ve yönetmekten sorumlu tüm Rus Hükümeti kurumlarını hedef aldı.” ifadesini kullandı.

Avustralya’nın yaptırımları kapsamında, 41 oligark ve yakın aile üyeleri de dahil olmak üzere 460’tan fazla kişi, işletme ve kuruluşa yaptırım uygulanıyor.

03:34 | UKRAYNA: RUSYA, SURİYE’DEN YAKLAŞIK BİNE YAKIN PARALI ASKER TOPLADI

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye karşı savaş başlatan Rusya ordusunun, Suriye’den yaklaşık bin kişiyi topladığını bildirdi.

AA’nın haberine göre; Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, savaş sırasında oldukça büyük kayıp yaşayan Rus ordusunun, yabancı paralı askerleri aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, personel kaybını yabancılar pahasına telafi etmek için önlemler almaya devam ediyor. Mevcut bilgilere göre, Rus işgalciler, Beşşar Esed ve Hizbullah’ın sözde ordusundan bine yakın gönüllüyü çoktan topladı.”

Açıklamada, “Aynı zamanda, mevcut bilgilere göre, bu militanlar Ukrayna topraklarındaki çatışmalara katılmayı değil, Avrupa ülkelerine ulaşmak için iş gezilerini fırsat olarak kullanmayı amaçlıyorlar.” ifadesi kullanıldı.