CHP’den ‘Büyük Emekli Mitingi’! Özel: Emeklilerin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2024 Pazar 2:19 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2024 Pazar 3:33 pm

Haber: Ceren Ural

CHP’nin, Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda düzenlediği ‘Büyük Emekli Mitingi‘i, Türkiye’nin dört bir yanından gelen emeklilerin ve emekçilerin katılımıyla yapıldı. Özel konuşmasında Erdoğan’a seslenerek “Emeklilerin ekonomisi normalleşmeden Türkiye  normalleşemez” mesajı gönderdi. Özel ayrıca ilk seçim vaadini de açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Büyük Eğitim Mitingi’nin ardından bu hafta da Ankara Tandoğan Meydanı’nda “Büyük Emekli Mitingi” düzenledi. Yıllarca emek veren ancak düşük emekli geliriyle yaşam mücadelesi veren 16 milyonun üzerinde emeklinin sesini duyurmak adına yapılan mitinge, Türkiye’nin dört bir yanından emekliler ve emekçiler akın etti.

Mitinge, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katıldı.

Talepleri için meydanı dolduran emekliler, “Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı”, “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.

Miting saat 14.00 itibarıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer’in konuşmasıyla başladı.

TAŞÇIER: BU İKTİDAR EMEKLİNİN SIRTINDA YÜK

Taşçıer, “Emekli iktidarın değil bu iktidar emeklinin sırtında bir yük. Ve biz CHP olarak sonuna kadar yanınızdayız. Bugün genel başkanımız Özgür Özel’in çağrısıyla karanlığa karşı aydınlığı yoksulluğa karşı refahı, çaresizliğe karşı umudu yücelten büyük değişim için bir aradayız” dedi.

DİSK EMEKLİ SEN GENEL BAŞKANI YAVUZ: ÖFKEMİZ BÜYÜYOR

Daha sonra kürsüye gelen DİSK Emekli-SEN Genel Başkanı Cengiz Yavuz da “Kendimiz, çocuklarımız, torunlarımızın emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün burada on binleriz, yarın milyonlar olacağız. Buzdolabımız, market torbalarımız boş. Soframızda kuru ekmek yarım, buna karşılık öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor. Emekliler direniyor.” dedi.

BİRLEŞİK EMEKLİLER SENDİKASI BAŞKANI ŞENGÜL, ERDOĞAN’A SESLENDİ

Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül de şu ifadeleri kullandı:

“Bir an önce yönetemiyorsanız istifa edin. Emekliler olarak talebimiz var. Sayın Cumhurbaşkanı emeklilere ne verirsek verelim dipsiz kuyu diyor. Biz de diyoruz ki kuyu dipsiz değil kuyunun altından tünel kazıp 3-5 yandaş müteahhite bağlamışsınız, onun için emekli aç ve perişan.”

TÜM EMEKLİLER DERNEĞİ BAŞKANI ÇALIŞKAN: BİZ HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan ise “Emeklilik lütuf değil haktır, biz bu emekliliği alnımızın teriyle aldık!” dedi.

Çalışkan, “Biz hakkımızı istiyoruz. Biz hizmet ve prime dayalı eşit aylık istiyoruz. Geçinebileceğimiz bir emekli aylığı istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖZEL: TERCÜMESİ OLMAYAN BİR EMEKLİ MAAŞINA SİZİ MECBUR EDENLERE YAZIKLAR OLSUN

Sendika başkanlarının ardından kürsüye Özgür Özel geldi.

Özel’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Ömrünü bu memlekete adayan kıymetli emekliler hoş geldiniz.

Biz bu yılın başında açıklanan emekli maaşları yaklaşan felaketi gösteriyordu. 19 Ocak günü CHP’nin genel merkezinde 100 kişi beraberdik. Konuştuk, dertleştik. O gün sizlere söz verdim. Dedim ki her konuşmada bu adaletsizlği dile getireceğim. 105 meydanda kürsüye çıktım. Mikrofonu elime aldım. Emeklilerin derdini sorununu dile getirdim. Biz o meydanlarda sizlerle birlikte Türkiye İttifakı’nı kurduk. Kendi meselenize sahip çıktınız. Bütün Türkiye sizleri duydu, konuştu. İşte bugün iğne atsan yere düşmüyorsa sizlerin sayesinde. Hoş geldiniz, hoş geldiniz, hoş geldiniz.

Dünyanın en acıklı şarkısını nasıl söylüyorlar. 10 bin lirayı duyuyor musunuz. dünyanın en büyük korusunun söylediği en acıklı şarkıdır bu. Biz bundan sonra emeklinin sorununu çözmezseniz meydanlar bizimdir sokaklar bizimdir. Bu sesi ya duyacaklar ya da söz verdiğim gibi mutlaka duyuracağım. Hakkınızı söke söke alacağım.

Bu iktidar 2024 yılının emekli yılı ilan etti. 1 Ocak’ta verilecek maaşı 10 bin lira diye belirttiler. İngilizceye almancaya tercümesi olmayan bir emekli maaşına sizleri mecbur edene yazıklar olsun.

Hans’ın yaşadığı hayatı Hasan’dan esirgeyenlere yazıklar olsun. Şimdi diyorlar ki yaz aylarında toplam kapasitesi 65 bin KYK yurdunu emekli misafirhanesi yapacaklarmış. emekli ‘Açım’ diyor bu ‘Git tatil yap’ diyor. Hiçbiri gidemez çünkü emekliler yurtta kalma derdinde değil kirasını ödeme derdinde. Yazıklar olsun bu düzene. değiştireceğiz bunu. türkiye2nin dört bir yanına geldim. Size iki şeyden bahsettim. İlki bu iktidar geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Sizinle hiç ilişmese bugün 17 bin liradan 26 bin lira maaşınız olacaktı. 10 bin liraya düşürenlerden hesap soracağım.

Bu iktidar geldiğinde en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Şimdi on bin lira iki buçuk altın almıyor. Her birinizin her ay 5.5 çeyrek altını alıp kaçan bir düzen var. Sesinizi duymazlarsa onlardan hesabı ilk sandıkta soracaksınız. Burada emeklilerin dışında bir de emekli olamayanlar var ve staj ve çıraklık mağdurları var.

Aramızda mavi bereleri ile hepimiz için canlarını ortaya koyan emekli astsubaylar var. Astsubaylar emekli olamıyor. Çocuk okuyor, ev kira. emekli olunca maaş yarıya iniyor. Emekli olamıyor. Yaşı dolduğunda da sefalete sürükleniyor.

Emeklilere ödenen para faize ödenenden az. Geçen sene 4 milyonun üzerinde eklenen EYT’lilere rağmen payı düştü.

“BAŞIMIZDA BİR GULYABANİ VAR”

Her türlü kemer sıkmada herkesin aklına emekliler, emekçiler geliyor. Başımızda bir gulyabani var. IMF değil ama IMF’nin hayaleti aramızda dolaşıyor. Mehmet Şimşek beni dinle. Bu Gulyabaniyi al saraya götür. Birazcık da zenginlerden iste. Onu saraya götürün. Biraz da zenginlerin penceresine gitsin.

15 MADDE SAYDI

CHP bir yandan da çözüm önerilerini dile getiriyor. Şimdi buradan Erdoğan’a, Bahçeli’ye bir çağrıda bulunuyorum. 15 madde el birliğiyle yapacağız. Var mısınız?

-En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
-Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.
-İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.
-Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.
-Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30’da 1’i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli
-Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.
-Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.
-Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı.
-Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.
-Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
-Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.
-65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.
-Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.
-Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.
-Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı.

Gelin bu sorunları hep birlikte çözelim. Emeklimizin elini havada bırakmayın. Biz size el uzatıyoruz bu eli havada bırakmayın.

Geçen seçimde emeklilerden en çok oy alan oldu. Türkiye’nin birinci partisi olduk. İlk genel seçimde CHP’yi iktidar yapacağız. Biz bu seçimleri kazanacağız. Buradan ilk seçim vaadimizi açıklıyorum. İlk 100 gün içinde yasal düzenlemeler derhal tamamlanıp emekli maaşı ilk olarak asgari ücret seviyesine sonrasında bir buçuk asgari ücret seviyesine getirilecektir.

Emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez.”

Sefalet ücretine mahkum edilen emeklinin parası eridi! Yaşam savaşı büyüyor…

Kaynak: TELE1