Canlı aşı: Koronavirüse karşı ilk defa deneniyor

Yayın tarihi: 30 Eylül 2020 Çarşamba 2:46 pm - Güncelleme: 30 Eylül 2020 Çarşamba 2:46 pm

Dünyayı saran koronavirüs pandemisi nedeniyle ölü sayısı 1 milyonu aşarken, aşı yarışına son katılanlardan biri olan ABD’li Codagenix adlı firma, diğerlerinden farklı bir yaklaşım benimseyerek koronavirüsün canlı olarak kullanıldığı bir aşı geliştirdi.

NTV’de yer alan habere göre, ABD’de New York merkezli Codagenix adlı ilaç şirketi, geleneksel bir aşıya kıyasla daha güçlü bir bağışıklık tepkisi tetiklemek için yeni tip koronavirüsün canlı ancak zayıflatılmış versiyonuyla bir aşı geliştirdi. İnsanları enfekte ederek bağışıklık kazandırmayı hedefleyen aşının yıl sonunda insan denemelerine başlanması bekleniyor.

Söz konusu aşının MMR aşısına benzer bir şeklide canlı mikrop ile uygulanacağı, yani zayıflatılmış ama yine de bulaşıcı olan genetiği değiştirilmiş bir koronavirüs formunu içereceği belirtildi.

YIL SONUNDA İNSAN DENEYLERİNE BAŞLAYACAK

Şirketten yapılan açıklamada aşının hayvan deneylerinin başarılı olduğu ve yıl sonunda İngiltere’nin başkenti Londra’da insan deneylerine başlanacağı açıklandı.

Şu anda dünyada 200’den fazla koronavirüs aşısı geliştiriliyor ve bir düzineden fazlası insan deneyleri yapıyor. Söz konusu aşıların hepsi Covid-19’la savaşmak için farklı yaklaşımlar benimsiyor. Bu aşılar, adenovirüs 5, kızamık ya da grip virüslerinin DNA’sı ya da RNA’sının genetiğinin değiştirilmesi tekniğina dayanıyor ancak hiçbiri doğrudan yeni tip koronavirüsü içermiyor.

YENİ TİP KORONAVİRÜSÜN TAMAMINI KULLANAN İLK AŞI

Bununla birlikte, bu yaklaşımların her birinin yan etkiler, düşük etkinlik, zayıf bağışıklık tepkisi, sınırlı üretim gibi dezavantajları da bulunuyor. Bu nedenle, söz konusu sorunların bazılarının üstesinden gelmek için Codagenix, uygulaması çok daha kolay ve daha hızlı olan bir yaklaşıma gitmeye karar verdiğini öne sürdü.

Gerçek yeni tip koronavirüsün zayıflatılmış versiyonunu içeren CDX-005 adlı aşının burundan uygulanacağı ve bağışıklık tepkisini güvenli bir şekilde tetikleyebileceği ifade edildi.

CANLI AŞI NASIL ÇALIŞIYOR?

Codagenix bilgisayar algoritması ile viral genlerin kodonlarını yeniden kodlayarak de-optimize ediyor. Böylelikle virüs konakçı gücrenin ribozomu tarafından daha yavaş okunan bir hale getiriliyor. Kısacası, “optimize edilmemiş” genler, normal virüsteki ile aynı protein dizilerini kodluyor, ancak virüs vücutta bu şekilde daha hareket ediyor ve çoğalma imkanı bulamıyor.

“GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK TEPKİSİNİ TETİKLİYOR”

Codagenix Başkanı Robert Coleman, Technology Review’e aşıya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Vücutta bin kat daha az çoğalabilir, bu da bağışıklık sistemine yanıt vermesi için daha fazla zaman tanır. Ortaya çıkan bu virüs sadece daha az patojenik olmakla kalmaz, aynı zamanda geleneksel aşılardan çok daha güçlü bir bağışıklık tepkisini tetikler çünkü gerçek virüsün tüm antijenleri içinde mevcuttur.Böylece, canlı bir tür kullanan aşı ile vücut, virüsün sadece bir kısmıyla değil, tüm virüsle karşılaşır. Vücut daha sonra sadece antikorlar üreterek değil, aynı zamanda T hücreleri ve burun geçişlerinde bağışıklık üreterek tepki verir, böylece genel korumayı genişletir”

20 bin kişiyle incelendi: Grip ve koronavirüs birleşirse ne olur?