“Çok kazandık diyemem” diyen Çanakkale Köprüsü’nün müteahhidine tepki yağdı

Yayın tarihi: 30 Mart 2022 Çarşamba 2:14 pm - Güncelleme: 30 Mart 2022 Çarşamba 3:30 pm

1915 Çanakkale Köprüsü‘nün müteahhitlerinden Başar Arıoğlu “Devlet o gün imzaladığı şartlar ile yüzde 25 karlı çıktı. Çanakkale’de çok kazandık diyemem zar zor ucunu başına getirdik” dedi. Arıoğlu’nun sözlerine tepki yağdı.

1915 Çanakkale Köprüsü’nü inşa eden ortaklardan Yapı Merkezi İnşaat şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Sabah gazetesine açıklamalarda bulunarak, projenin maliyetine ve ihale sürecine ilişkin eleştirilere yanıt verdi.

Eski CHP’li Milletvekili Ersin Arıoğlu’nun oğlu da Başar Arıoğlu “CHP’li bir aile olmamız ihale almamıza hiçbir zaman engel olmadı. Biz çok zor bir projeye çok iyi hazırlandık. En iyi teklifi ve en kısa süreyi verdiğimiz için biz kazandık” dedi.

Yap-işlet-devret modelini de savunan Arıoğlu “Bugün olsa bu ihaleye bu şartlarda girmeyiz. Çanakkale 1915 Köprüsü bugün yapılsa en az yüzde 25 daha fazlaya mal olurdu. Devlet o gün yaptığı anlaşma ile bugün yüzde 25 karlı çıktı. Biz ucunu başına zor getirdik” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanlığı gazeteleri hedef aldı

‘İHALE DÖKÜMANI HERKESE AÇIK’

İhalenin şeffaf olduğunu belirten Arıoğlu, “Şartları yerine getiren herkes ihaleye katılabilir. Bu arada ihale dökümanı da herkese açık. Bunu eleştirmek kolay. Ama ihale dökümanı herkese açık, bakabilirsiniz, teklif de verebilirsiniz” diye konuştu.

‘DEVLET YÜZDE 25 KÂRLI ÇIKTI’

Bugün yapılsa ihale bu şartlarda girmeyeceklerini söyleyen Arıoğlu, şunları ifade etti: “Çanakkale’de çok kazandık diyemem. Çok kazanmıyoruz. Çok rekabet ile aldık. Zar zor ucunu başına getirdik. Bugün olsa biz bu teklifi vermezdik. Bugün yaptırılsa dünyadaki malzeme fiyatlarının artışından dolayı en az yüzde 25 daha fazlaya mal olur. Devlet sözleşmeyi o gün imzaladığı için yüzde 25 karlı çıktı. Biz o süreci yönetmeye çalıştık. Dünya çapında çelik fiyatları tavan yaptı. Biz aldığımızda bu fahiş fiyatlar yoktu. Bana bugün lazım ise 6 ay sonra verebilecek firma ucuz da verse alamam ki. Çelik almaya gittiğinizde kaça alacağınız belli değil. Bazen tahminler olumlu çıkıyor, bazen olumsuz çıkıyor.”

‘GARANTİ GEÇİŞLER İHALEYE KATILIM İÇİN’

Garanti geçiş ücreti eleştirilerine de yanıt veren Arıoğlu, bu uygulamanın ihaleye katılımı sağlamak için gerekli olduğunu, aksi halde firmaların ihaleye ilgisinin düşük olacağını söyledi ve şöyle devam etti:

Garanti geçiş miktarı projeyi yapılabilir kılmak için verilmiştir. Devlet kasasından bir ödeme yapmadan bu dev eserleri ülke ekonomisine kazandırmak istiyor. Bir geçiş garantisi veriyor, onu belirledikten sonra yarışmaya açıyor. Burada avantajlı ya da dezavantajlı olan yok. Bunu yapabileceğinizi ispat etmeniz gerekiyor. Biz birinci çıktık ihaleden. Çok sıkı bir ihaleydi. Osmangazi Köprüsü’nü yapan Japon firma ikinci oldu. Çinli firma üçüncü oldu. En düşük fiyatı ve en kısa süreyi biz verdiğimiz için ihaleyi biz aldık.

Çanakkale köprü ve otoyol fiyatı dudak uçuklattı! ‘200 liracık’ da yalan oldu

‘SADECE TASARIMI 4-5 MİLYON DOLAR TUTTU’

Yapı Merkezi ve Limak olarak biz böyle bir köprü yapmamıştık. Daha önce tecrübesi olan bir Koreli firma aldık. Koreli bir firma ile Avrasya Tüneli’nde de çalışmıştık. Önce onlarla birlikte tasarım yaptık. İhale hazırlığında bu işin tasarımı 4-5 milyon dolar tuttu.

‘ELEŞTİRİLER BİZİ ÜZÜYOR AMA POLİTİKA NE YAPACAKSIN?’

Eleştiriler bizi üzüyor ama bu politika ne diyeceksin. Yapıyorlar işte. Bu projede çok Türk arkadaş, mühendis yetişti. Bu arkadaşların bir kısmı bizde devam edecektir. Ama büyük kısmı dünyaya dağılacak. Bu da bir kazanım Türkiye için. Avrasya Tüneli’nde yetiştirdiğimiz arkadaşlar Dubai’de, Doha’da şirketlere gittiler. Orada tecrübelerini aktarıyorlar. İnsan kaynağı kazandırıyoruz. Müteahhitlik şirketine bir referans kazandırıyoruz. Artık Norveç’te bir teklif verebiliriz. Artık asma köprülere de teklif verebiliriz. Artık dünyanın herhangi bir asma köprüsüne talip olabiliriz. Bu da bir kazanımdır ülkemiz için.”

Çanakkale Köprüsü’ndeki vurgunu CHP’li vekil anlattı

SÖZLERİNE TEPKİ YAĞDI

“Devlet o gün imzaladığı şartlar ile yüzde 25 karlı çıktı. Çanakkale’de çok kazandık diyemem zar zor ucunu başına getirdik” diyen Çanakkale Köprüsü’nün müteahhitlerinden Başar Arıoğlu’na sosyal medyada tepki yağdı.

İşte o tepkilerden bazıları: