Can Atalay’ın arkadaşlarından Çağlayan’da oturma eylemi!

Yayın tarihi: 26 Ekim 2023 Perşembe 4:14 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2023 Perşembe 4:14 pm

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), dün cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği “Hak ihlali” kararının ardından Atalay’ın meslektaşları ve arkadaşları Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Meslektaşları, basın açıklamasının ardından Çağlayan Adliyesi içindeki atrium alanında oturma eylemi başlattı.

AYM tarafından hak ihlali kararı verilen Gezi Parkı davasından tutuklu, Can Atalay’ın avukat meslektaşları, tahliye kararı verilmesi için basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan avukat Kemal Aytaç, şunları söyledi:

“BUGÜN CAN ATALAY’IN TAHLİYESİNİ BEKLİYORUZ”

“Özgürlük istiyoruz ve bugün Can Atalay’ın tahliyesini bekliyoruz. Hepinizin bildiği üzere Anayasa Mahkemesi bir karar verdi. Olması gereken doğru bir karar verdi.Bu kararı dün verdi ama biz hala bugün adliyenin önündeyiz. Bu karar yerel mahkemeye geldi mi, gelmedi mi, kalemden bilgi alamıyoruz. Hakim yargıç, mahkeme duruşma yapıyor. Şu anda dört beş tane daha duruşması var ve Can Atalay ile ilgili ses yok, soluk yok.”

“MAHKEME KALEMİNDEN SAĞLIKLI BİR BİLGİ ALAMIYORUZ”

“Dünden beri mahkeme kaleminden sağlıklı bir bilgi alamıyoruz” diyen Atalay’ın avukatlarından Aktay Taşçı, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Böyle bir dosyanın bu kadar gündemde olan bir milletvekili hakkında verilen bir kararın mahkeme kalemine ulaşması ve oradaki kalem memurlarının bunu bilmemesi diye birşey kabul edilemez. Böyle bir şeye inanmamızı beklemesin kimse. Karar buraya ulaştı biliyoruz. Anayasa Mahkemesi bunu teyit etti, kararın buraya gönderildiğini söyledi. Can Atalay hakkında tahliye kararı verilmesini, Can Atalay’ın Hatay halkına verdiği sözleri yerine getirebilmesi için millet meclisine gönderilmesini talep ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden aday olan Can Atalay, Hatay’dan milletvekili seçilmişti.

Can Atalay hakkındaki, “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

Mahkeme başkanı Can Atalay’ın hak ihlali kararını görüşmeden adliyeyi terk etti!