Çakıl taşı ihalesine suç duyurusu! “53 milyon liralık kamu zararı oluştu”

Yayın tarihi: 27 Aralık 2022 Salı 10:45 am - Güncelleme: 6 Ocak 2023 Cuma 6:03 pm

Antalya’da tonu 70 lira olduğu öğrenilen kıymetli çakıl, ihale sonucunda 23 liraya satıldı. İhalenin, ‘adrese teslim’ olduğu iddia edilirken, satış sonucu 53 milyon liralık kamu zararı oluştuğu öne sürüldü.

Antalya İl Özel İdaresi, Konyaaltı Boğaçayı deresinde stoklanan 1.2 milyon ton ‘kum-çakıl’ malzeyi 21 Aralık’ta açılan ihale ile satışa çıkardı. Satılacak olan malzemenin ton fiyatı 23 lira 56 kuruş olarak belirlendi. İhaleye yalnızca ‘Kırmızı Beyaz’ isimli bir şirket katıldı. Firma, ton malzemenin fiyatını 26 liraya çıkardı.

İhale dosyası onay için Antalya Valiliği’ne gönderildi ancak ihaleden 4 gün önce CİMER’e yapılan başvuru, ihalede şüpheye yol açtı.

Siirt’te ihale yağmuru

CİMER’E 4 GÜN ÖNCE İHBAR YAPILDI

Sözcü’nün haberine göre, 19 Aralık tarihinde CİMER’e yapılan ihbarda, başvuruyu yapan Estaş A.Ş. isimli firmanın sahibi Sedat Eriş, malzemenin tonu 70 lira olan işlenmiş, elenmiş nitelikli dolgu malzemesi olduğunu ancak ihale şartnamesine sanki elenmemiş, işlenmemiş 23 liralık malzeme gibi yazılarak kamunun en az 60 milyon lira zarara uğratılacağını belirtti.

İHALE HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Eriş ayrıca, malzemenin taşınma süresinin şartnameye aşırı kısa yazılarak ihaleyi katılımın engellendiğini, sınırlama yüzünden ihaleye yalnızca Kırmızı Beyaz Gayrimenkul isimli firmanın katılıp ihaleyi alacağını CİMER’e yazdı. 4 gün sonra ihale yapıldı, öne sürüldüğü gibi sadece Kırmızı Beyaz firması teklif verip kazandı. Eriş, ihale günü de Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma iddiasıyla suç duyurusunda bulunup belgeleri savcılığa verdi. Bilirkişi raporuyla malzemenin elenmiş, işlenmiş dolgu malzemesi olduğu belirlendi.

TEKZİP METNİ

“21/12/2022 tarihinde yapılan ihalede müvekkillerin tonu 70 lira olan elek üstü çakıl, madenden aynen çıkarıldığı gibi tonu 26 liradan satılan çakıl gibi ihale edildiği iddialarına yer verilmiştir. Aslı olmayan bu iddialar, müvekkil firmanın ticari itibarına ve müvekkillerin kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmakla birlikte aynı zamanda hakaret ve iftira suçlarını barındırmaktadır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki 21/12/2022 tarihinde gerçekleştirilen ihale usulüne uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bilindiği üzere Devlet İhale Kanununa göre kamuyu ilgilendiren ihalelerin muhammen bedel tespitinden yetkili idareler sorumludur. Bu bedel ihale yolu ile satışı planlanan bir taşınmaz ya da taşınır malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değeridir. Muhammen bedelin belirlenmesinde veya muhammen bedel hesabında kullanılması gereken bedeller; belediyeler, sanayi odaları, ticaret odaları, borsalar ya da uzman kişilerce soruşturulabilir.

Müvekkil firma da ihaleye çıkacak olan malların şartnamesinde belirtilen özelliklerine göre idare tarafından belirlenen muhammen bedel üzerinden satışa sunduğu mallara, uygun gördüğü teklifte bulunarak ihaleye katılmış ve sonucunda da ihaleyi kazanmıştır.

Devamla her ne kadar ihaleye konu malzemenin tonu 70 lira olduğu iddia edilse de, ihaleye konu malzeme hammadde olarak satışa çıkartılmıştır. Bu hammadde kırılıp, ebatlandırılıp işlendikten sonra tonu 70 lira civarında piyasaya sunulmaktadır. Gerçek durum tarafımıza sorulmadan iddiaların doğruluğu ve dayanakları araştırılmadan müvekkillerim ve yetkilisi oldukları firma aleyhine olumsuz bir kamuoyu oluşturulmaya, salt müvekkil firmaya ve firma yetkililerine zarar vermeye yönelik olarak bu yorumların kullanılması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. Ne basın özgürlüğü, ne de vatandaşın haber alma hakkı bu durumla bağdaşmamaktadır.

Müvekkiller, Emin Kemal Hesapçıoğlu ve Mustafa Yılmaz, müvekkil şirket Kırmızı Beyaz Gayrimenkul İnş. Taah. A.Ş.’nin yetkilisi olarak bulunmaktadırlar. Müvekkil şirket ve yetkilileri olan müvekkiller, Antalya ilinde uzun yıllardır ticari faaliyette bulunan, ticari hacmi oldukça geniş işler yürüten, saygın kişilerdir. Söz konusu haberler nedeniyle müvekkillerin kişilik haklarına saldırıldığı, söz konusu haberlerin suç vasfında olduğu ve müvekkillerin ticari itibarını zedelediği açıktır.

Cevap ve düzeltmeye konu sosyal medya paylaşımı dayanaksız ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yönelik, gerçek dışı bir paylaşımdır. Gerçek dışı paylaşımların kişilik haklarına saldırılması sorumluluğu gerektirir. Aynı zamanda cevap ve düzeltme hakkını doğurur.

Açıklanan sebepler dahilinde ekte sunulu dayanaksız ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yönelik, haberin yayından kaldırılmasını ve ayrıca ekte yer verilen düzeltme metnimizin Anayasa’nın 12, Basın Yasası’nın da 14. Maddesi ve 5651 sayılı Internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi hakkında Kanun gereğince 2 gün içinde 1 hafta süreyle aynı manşet puntolarıyla site ana sayfası üzerinden manşet şeklinde yayınlanmasını aksi takdirde yargı yoluna başvuracağımızı ihtaren beyan ederiz. 30/12/2022”

AKP’li Rize Belediyesi hisselerini satarak kurduğu şirkete milyonlarca liralık ihale verdi