Çağlayan tek ses: Merdan Yanardağ serbest bırakılsın

Yayın tarihi: 4 Ekim 2023 Çarşamba 10:36 am - Güncelleme: 4 Ekim 2023 Çarşamba 11:04 am

Özel Haber: Barış Önal

Montaj kumpasıyla hedef gösterilen TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bugün hakim karşısına çıkıyor. Duruşma öncesinde Yanardağ’ın dostları ve yüzlerce vatandaş Çağlayan Adliyesi’nde bir araya geldi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP’li Galip Ensarioğlu’nun açıklamalarını yorumladığı ve iktidarın yeni bir çözüm süreci hazırlığında olabileceğini anlattığı ‘4 Soru 4 Yanıt’ programının ardından montaj kumpasıyla hedef gösterildi. Cımbızlanan videolar ile ifadeleri bağlamından koparılan Merdan Yanardağ, başını İYİ Partili milletvekillerinin çektiği linç kampanyasıyla tutuklandı.

101 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan Merdan Yanardağ, bugün hakim karşısına çıkıyor.

Saat 11.30’da görülecek olan duruşması öncesinde, Milletvekilleri, siyasi parti örgütleri, STK’lar ve Merdan Yanardağ’ın dostları Çağlayan Adliyesi’nde ‘adalet’ için bir araya geldi.

Vatandaşlar, ‘Özgür basın susturulamaz’, ‘Merdan Yanardağ yalnız değildir’ ve ‘Merdan Yanardağ serbest bırakılsın’ sloganları attı.

“BİZ BU UYGULAMAYI BALYOZ VE ERGENEKON’DAN BİLİYORUZ”

Duruşma öncesi Milletvekilleri, STK’ temsilcileri, gazeteciler ve meslek örgütü temsilcileri TELE1’e konuştu.

Açıklamalardan öne çıkan cümleler şöyle:

Özgür Özel: Bir kere daha Çağlayan’dayız. Hep birlikteyiz, omuz omuzayız. Basın özgürlüğünün karşısında Saray’ın yargısının bastırma çabaları yüzünden yatarı olmayan bir suç için bir gazetecinin, aydının mahkemesi için buradayız. Merdan Yanaradağ, söylemediği sözlerin, cımbızlanarak, bağlamından koparılarak, linç girişimiyle yargının hiç almaması gereken bir kararla, iddia edilen suçtan suçlu bulunsa dahi bir gün daha cezaevinde yatmayacakken, 100 gündür 100 gecedir Silivri Cezaevi’nde. Elbette bugün onu buradan alıp gideceğiz.

Mahmut Tanal: Sayın Merdan Yanardağ’ın düşünce ve ifade özgürlüğü nedeniyle kendisi hakkında iddianame hazırlayanlar ve kabul edenler Anayasa’yı ihlal ediyor. Biz bu uygulamaları Balyoz’da Ergenekon’da gördük. Hukukla oynamak, ateşle oynamaktır.

Aylin Nazlıaka: En son söyleyeceğimizi en başta söyleyeyim: Merdan Yanardağ’ı alarak gitmek istiyoruz. Çünkü bir sanığın tutuklu yargılanması için iki sebep vardır. Birisi kaçma tehlikesidir. Merdan Yanardağ herkes tarafından tanınan bir yurtseverdir. İkincisi de delil karartma. Bu da söz konusu değil çünkü yayın kayıt altına alınmıştır.

Cemal Canpolat: Merdan Yanardağ 100 gündür içeride haksız, hukuksuz bir şekilde yatmaktadır. Merdan Yanardağ’ın kalemi dışında herhangi bir suçu yoktur. İktidar, muhalif basını susturmak ve gözdağı vermek için Merdan Yanardağ’ı tutukladı. Merdan Yanardağ suçsuzdur. Merdan Yanardağ’ı almaya geldik.