“Çadırlar satın alınıp üzerine MEB logosu basıldı” iddiasına soruşturma

Yayın tarihi: 10 Mart 2023 Cuma 12:04 pm - Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma 12:04 pm

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy‘un, Milli Eğitim Bakanlığı‘nın Gaziantep’ten çadır satın aldığı, Bursa’ya getirilerek üzerine MEB logosu yapıştırıldığı ve yeniden deprem bölgesine gönderildiği iddialarına soruşturma ve inceleme başlatıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaklaşık 1 ay önce hem eski Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki diğer bazı personeller hakkında iki ayrı inceleme ve soruşturma başlatıldığı söylendi.

Bakanlık, deprem bölgesinden alınan çadırların, logo basılması, kalite ve yangın dayanıklılık gibi testlerin yapılması için Bursa’ya getirildiği ve yeniden bölgeye gönderildiğine ilişkin iddialar hakkında da ayrı bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.

MEB’in deprem görevlendirmeleri başlıyor

NE OLMUŞTU?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bursa Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde atölyeler kurulduğunu, çadırların metal aksamlarının üretiminin bu okuldaki atölyelerde, kumaş malzemesinin ise Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin atölyelerinde dikildiğini söylemişti. AFAD standartlarında üretilen 410 adet afet çadırı, TIR’lara yüklenerek 22 Şubat’ta Bursa’dan deprem bölgesine gönderilmişti.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Bursa’da üretildiği söylenen çadırların Milli Eğitim Bakanlığı’nca deprem bölgesinden satın alınarak Antep’ten Bursa’ya gönderildiğini, çadırların üzerlerine MEB logoları yapıştırılarak yeniden tırlarla deprem bölgesine gönderildiğini ileri sürdü.

Toy, “Milli Eğitim Bakanlığı barınma ihtiyacının acil olduğu Hatay ve Kahramanmaraş illerine 1,5 saatlik mesafedeki Gaziantep’ten satın aldığı çadırları kısa sürede bölgeye sevk etmek yerine logo bastırmak için Bursa’ya göndermiş, bu yolla hem zaman kaybedilmiş hem de yüz binlerce liralık kamu zararına neden olunmuştur” diye konuştu.

“UYKU TULUMLARI DA BAŞKA ŞEHİRDEN SATIN ALINDI”

Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde üretildiği söylenen uyku tulumlarının da bir başka şehirden satın alınarak Meslek Lisesi’nde üretilmiş gibi bölgeye gönderildiğini söyleyen Toy, pandemi sürecinde de 5 milyon adet antijen kiti üretecek tesisin kurulduğu ve üretime başlaması için 600 bin TL’lik cihaz satın alındığı, onaylar alınarak kısa sürede üretime başlanacağı söylenen Otomotiv İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bugüne kadar tek bir antijen kitinin üretilmediğini sözlerine ekledi.

Bursa Valisi Yakup Canpolat’a seslenen Toy, “Bu skandallara ortak olan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, skandalın paydaşı olan okul müdürleri derhal görevden uzaklaştırılmalı, adli ve idari soruşturmalar acilen başlatılmalıdır. Yardım malzemelerinin satın alınması, nakliyesi ve diğer finansal süreçleri titizlikle incelenmelidir” dedi. Toy, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendirilen eski Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür için “Serkan Gür Millî Eğitim Bakanlığı’nın Bursa’daki çadır skandalının paydaşı ve yürütücüsü olarak görev yapmış, bu suça da ortak olmuştur. Serkan Gür ve diğer sorumlular halktan özür dilemeli ve bu usulsüzlüğün bedelini ödemelidir” ifadelerini kullandı.

Atanamayan öğretmen okulda temizlik işçisi oldu