Büyükada’nın tarihi köşkü, müze oluyor

Yayın tarihi: 4 Şubat 2021 Perşembe 4:14 am - Güncelleme: 4 Şubat 2021 Perşembe 4:17 am

Büyükada’da tarihi Haritadonis köşkü, haziran ayında Edebiyat Müzesi olacak. Haritadonis Köşkü, birçok yazar ve şairin anılarını yaşatacak.

Büyükada’da yer alan tarihi Hacopoulos Köşkü’nün ardından bir kültür varlığı daha İstanbul Valiliği tarafından restore ettiriliyor.

19. yüzyılda Haritadonis adlı bir kişiye ait olan ve yıllardır da Hazine ve Maliye Bakanlığı mülkiyetinde olan köşk, onarımı tamamlandıktan sonra Kültür Bakanlığına teslim edilecek. Yeni dönemde de Edebiyat Müzesi olarak kapılarını açacak.

Köşk, orijinal dokusuna sadık kalınarak restore ediliyor. Daha önce kapatılan bütün tarihi süslemeler yeniden ortaya çıkartılıyor. 3 yıldır süren çalışmalar artık son aşamada. Geriye rengini kaybeden dış cephedeki boyama işlemleri ve içerideki son rötuşlar kaldı.

HER BİR ODA YAZAR VEYA ŞAİRE AYRILACAK

Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan, köşkün içerisindeki düzenlemelerin yapıldığını söyleyerek, “Müze olarak yapılması gereken çalışmalarla ilgili düzenlemeler yapılıyor. İnşallah 2021 yılı ortasında da bu binamızı hayata kazandırmış olacağız” dedi.

Reşat Nuri Güntekin, Sait Faik Abasıyanık gibi önemli isimlerin hayatından kesitler, eserleri, hayat hikayeleri ayrı ayrı odalarda sergilenecek. Her bir oda, bir yazar ya da sanatçıya ait olarak tasarlanıyor.

Restorasyonun mart ayında bitirilmesi, Edebiyat Müzesi’nin de haziran ayında açılması planlanıyor.