Fuat Oktay: Hukuki reform irademizin arkasındayız

Yayın tarihi: 7 Aralık 2020 Pazartesi 2:04 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2020 Pazartesi 2:57 pm

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2021 yılı bütçesi sunumunda “Enflasyonun kalıcı olarak düşük ve tek haneli seviyelere indirilmesi temel hedeflerimizdendir” derken, “2021 yılını pozitif bir büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. 2021 yılında ekonomimizin yüzde 5.8 oranında büyümesini hedefliyoruz” ifadesini kullandı. Oktay, “Hukuki reform irademizin arkasındayız. İhtiyaç duyulan düzenlemeleri önümüzdeki dönemde birer birer hayata geçirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerine başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2021 yılı bütçesi sunumunda “Enflasyonun kalıcı olarak düşük ve tek haneli seviyelere indirilmesi temel hedeflerimizdendir” dedi.

Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri dahil 12 gün aralıksız toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.

Oktay’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Son dönemde gerek toplumun farklı kesimleri ile yapılan geniş katılımlı istişarelerin sonucu olarak geliştirilmekte olan gerekse Yeni Ekonomi Programında öngörülen politikaların hayata geçirilmesiyle, enflasyonun kalıcı olarak düşük ve tek haneli seviyelere indirilmesi temel hedeflerimizdendir.

2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle uluslararası ve ulusal uçak seyahatleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azalmış olduğundan, ortalama yıllık kira bedelinin çok çok altında bir garanti ödemesi veya mahsuplaşma gündeme gelebilecektir.

Kasım ayı itibarıyla Covid-19 salgını kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla atılan adımların büyüklüğü 562 milyar liraya ulaşmıştır.

“2021 yılını pozitif bir büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. 2021 yılında büyümenin yurt içi ve yurt dışı talep arasında dengeli bir görünüm sergilemesini ve ekonomimizin yüzde 5,8 oranında büyümesini hedefliyoruz.”

REFORM AÇIKLAMASI

Oktay yapılacağı açıklanan Reform süreciyle ilgili şunları söyledi:

“Hukuk devleti ilkesinin temeli yargı bağımsızlığıdır. Hukuki reform çizgimizin temel motivasyonu da iyi işleyen, bağımsız, tarafsız bir yargı sistemidir. Geçtiğimiz süreçte anayasa ve başta temel yasalar olmak üzere gerçekleştirilen değişikliklerle demokratikleşme yönünde sistemimize çok önemli yenilikler kazandırılmıştır. Kişisel verilerin korunması, çocuk haklarının anayasal koruma altına alınması, sendikal özgürlüklerin geliştirilmesi, kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkının getirilmesi, bilgi edinme ve bireysel başvuru hakkı gibi sosyal ve demokratik haklarda yenilikler anayasal bir zeminde hayata geçirilmiştir.”

“YATIRIM ORTAMINI GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklandığını, bu kapsamda bir dizi düzenleme yapıldığını belirten Oktay şu açıklamayı yaptı: “2019-2023 yıllarını kapsayan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin uygulanma oranı henüz ikinci yılında yaklaşık yüzde 50’ye ulaşmıştır. Belirlediğimiz takvime uygun olarak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürme kararlılığındayız. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hukuki reform irademizin arkasındayız. Reformlar vesilesiyle hukukun üstünlüğünü güçlendiriyor ve demokrasinin işlerliğini artırıyoruz. Aynı zamanda yatırım ortamını iyileştiriyor ve ekonomi alanında yeni fırsatlara sağlam hukuki dayanaklar oluşturuyoruz ve bunları yakın zamanda yüce Meclisimizin gündemine taşıyacağız. İhtiyaç duyulan düzenlemeleri önümüzdeki dönemde
birer birer hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.” (AA-DHA)

BÜTÇE MARATONU 12 GÜN SÜRECEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, bugün başlayan ‘bütçe maratonu’ 18 Aralık´ta tamamlanacak. Bütçe görüşmelerinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında alınan önlemler uygulanacak.

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 7 Aralık Pazartesi günü Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak. Bütçe takvimine göre, 2021 yılı bütçe görüşmeleri kesintisiz 12 gün sürecek. Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri dahil aralıksız toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.

Genel Kurul, Meclis Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığı’nda yarın toplanacak. Görüşmeler, hükûmet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 2021 Bütçe sunumuyla başlayacak. Ardından sırasıyla İyi Parti grubu adına; Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ile Samsun Milletvekili Erhan Usta, MHP grubu adına grup başkanvekilleri Erkan Akçay ile Levent Bülbül konuşacak. HDP grubu adına eş genel başkanlar Pervin Buldan ile Mithat Sancar, CHP grubu adına ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşacak. AKP grubu adına ise Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Grup Başkanvekili Mehmet Muş söz alacak. Siyasi partilerin grupları adına yapılan konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay bu kez bütçe üzerine yapılan eleştirilere yanıt verecek.

Meclis’in bütçe maratonu, 18 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak konuşmalarla tamamlanacak. CHP, komisyonda 2021 bütçesine muhalefet şerhi koymuştu.