Büro Emekçileri Sendikası’ndan ‘rotasyon’ isyanı! “Derhal durdurulsun, bu haksızlıktan vazgeçilsin”

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2023 Perşembe 7:54 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2023 Perşembe 7:54 pm

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Göç İdaresi Başkanlığı’nda rotasyon uygulamasına son verilmesi çağrısında bulunarak, “Taleplerimiz; Rotasyon uygulamaları derhal durdurulsun, yeni personel alımı yapılsın, becayiş ve tayin hakkı tanınsın, bu haksızlıktan vazgeçilsin” açıklamasını yaptı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Merkez Yönetim Kurulu, bugün İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Göç İdaresi Başkanlığı’nda uygulanan ‘rotasyon’da yaşanan sıkıntılara dair yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, “Neresinden bakarsanız tutarsızlıklarla dolu bir uygulama hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Büro Emekçileri Sendikası olarak ‘rotasyon sürgündür’ yaklaşımından hareketle bu ve benzeri uygulamalara karşı hukuki mücadeleye paralel olarak, her düzeyde direneceğimizi, iller arası rotasyona karşı her türde meşru mücadelemizi yükselteceğimizin bilinmesini istiyoruz. Taleplerimiz; Rotasyon uygulamaları derhal durdurulsun, yeni personel alımı yapılsın, becayiş ve tayin hakkı tanınsın, bu haksızlıktan vazgeçilsin” denildi.

Gericilerin hedef gösterip yasakladığı festival ve konserler için mücadele çağrısı

BES tarafından yapılan açıklama şöyle:

“21 yıllık AKP iktidarı süresince kamu emekçilerinin haklarına yönelik saldırılar hız kesmeden devam etmekte, çalışma koşulları gittikçe ağırlaşmaktadır. Anayasa ile güvence altına alınmış haklarımız dahi hiçe sayılmakta, bizleri koruyan maddeler birer birer yasa ve yönetmeliklerden çıkarılarak çalışma yaşamı kuralsızlaştırılmaktadır. Diğer taraftan kadrolaşma, haksız terfi ve tayinler olağan hale getirilerek hukuksuzluk temel prensip haline getirilmiştir.

“İHTİYACA GÖRE PERSONEL ALIMI YAPILMAMAKTADIR”

Son olarak bu kuralsız ve hukuksuz uygulamaların örneğini Göç İdaresi Başkanlığı’nda görmekteyiz. Başkanlığın yayınladığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında il göç uzmanlarının rotasyona tabi tutulacağı Başkanlık tarafından il müdürlüklerine bildirilmiş, rotasyona tabi personel listesi 03.07.2023 tarihinde yayınlanmıştır. Göç İdarelerindeki personel ihtiyacı, planlaması, personel alımı, becayiş ve tayin uygulamalarıyla karşılanabilir olduğu halde, ihtiyaca göre personel alımı yapılmamakta, becayiş ve tayin talepleri karşılanmamakta ve hiçbir tarafı memnun etmeyen 5 bölgeye ayrılmış bir rotasyon sistemi uygulanmaktadır.

“ROTASYON TAKVİMİN DIŞINDA YAPILMAKTADIR”

İhtiyacı karşılamayan bu yönetmeliğe kurumun kendisi bile uyamamakta, rotasyon işlemleri yönetmelikte belirtilen takvimin dışında yapılmaktadır. Başvuru ve yer değiştirme suretiyle atama dönemine ilişkin yayınlanan esaslar da; zorunlu çalışma sürelerine uyulmadığı gibi yayınlanan rotasyon listesi incelendiğinde yönetmelikteki bölgeler arası geçiş maddelerine uyulmadığı görülmektedir. Aynı sürede göreve başlayanlar objektif koşul olmadan ikiye ayrılmıştır. Bir kısmı rotasyon için listeye alınmıştır.

“ROTASYON UYGULAMALARI DERHAL DURDURULSUN”

Yönetmeliğe göre üst bölgede olan kişi, talebi olmadan alt bölgeye ve yine talebi olmadan aynı bölgede başka bir ile gönderilemez. Fakat talep olmadan zorunlu rotasyon için kurum liste yayınlamıştır. Neresinden bakarsanız tutarsızlıklarla dolu bir uygulama hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Büro Emekçileri Sendikası olarak ‘rotasyon sürgündür’ yaklaşımından hareketle bu ve benzeri uygulamalara karşı hukuki mücadeleye paralel olarak, her düzeyde direneceğimizi, iller arası rotasyona karşı her türde meşru mücadelemizi yükselteceğimizin bilinmesini istiyoruz. Taleplerimiz; Rotasyon uygulamaları derhal durdurulsun, yeni personel alımı yapılsın, becayiş ve tayin hakkı tanınsın, bu haksızlıktan vazgeçilsin”