Bülent Tezcan’dan Erdoğan sorusu: OHAL’i defteri açıp yazdıklarını uygulamak için mi istiyor?

Yayın tarihi: 9 Şubat 2023 Perşembe 4:27 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2023 Perşembe 8:40 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘deftere yazıyoruz’ sözü yakıştı mı? Olağanüstü hali defteri açıp yazdıklarını uygulamak için mi istiyor?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, TBMM Genel Kurulu’ nda görüşülen OHAL Kanun Teklifi görüşmelerinde CHP grubu adına konuştu.

“NEDEN BU YETKİYİ İSTİYORSUNUZ?”

Bülent Tezcan, hükümetin Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan iki depremle ilgili çalışmaları organize etmek için OHAL yetkilerine ihtiyaç duymadığını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Cumhurbaşkanı’na verdiği yetkilerle hızlı bir şekilde çalışmaların yönetilebileceğini söyledi.

İktidara OHAL yetkisini neden istediklerini soran Tezcan şunları söyledi:

“Ben merak ediyorum, Pazartesi sabah 8’de 9’da, hemen felaketi öğrenir öğrenmez afet bölgesi ilan etmeye engel olan neydi? Tek bir imzayla yapılıyor her şey. Çok övünülen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde tek imzayla yapılıyor. Başka birinin toplanmasına, başkalarının imzasını almaya gerek yoktu. Sadece Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla o sabah afet bölgesi ilan etmek mümkündü ama olmadı ve Salı günü afet bölgesi ilan edildi. Arkasında da olağanüstü hal talebi ifade edildi. Şimdi merak ediyorum kaybettiğimiz vatandaşların canını kurtaramayan olağanüstü hal şimdi neyi kurtaracak? Enkaz altında kalan evlatlarımızı, analarımızı, kardeşlerimizi, babalarımızı kurtarmayan olağanüstü hal, -dört gün sonra ki bundan sonra artık normal olarak kurtuluş ümidinin de azaldığını biliyoruz maalesef- neyi kurtaracak? Neden bu yetkiyi istiyorsunuz?

Olağanüstü hal yetkilerine mi ihtiyacınız var bunları yapmak için? Askeri göndermek için böyle bir yetkiye ihtiyaç yok. Maden kurtarma ekipleri iki gün sonra ısrarlı talepler sonrasında bölgeye intikal etti hatta ilginç bir haber var, inşallah doğru değildir. Önce kumanya, gıdalar gönderilmiş ve ekipler daha sonra gönderilmiş. Yani niye? Bunun için olağanüstü hal yetkisine ihtiyaç yok. Bunları yapabilirdiniz.

“OHAL’İN VERECEĞİ TEK YETKİ ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMAK”

Tezcan, iktidarın her türlü yetkiye sahip olduğu, OHAL’in iktidara vereceği tek yetkinin temel hak ve özgürlükleri kısıtlamak olacağını söyledi.

CHP’li Tezcan, “Olağanüstü halin size vereceği tek ilave yetki temel hak ve özgürlükleri kısıtlayabilmek. Buna niye ihtiyaç duyuyorsunuz? İnsanların bu konudaki sıkıntıları söyleyebilme hakkı niye rahatsız ediyor? Temel hak ve özgürlüklerin kurtarma faaliyetine nasıl bir engel teşkil ettiğini bu millete açıklamak zorundasınız” dedi.

“TEK ADAM DEVLETİ ORGANİZE OLAMADI”

Bülent Tezcan, OHAL’in çalışma faaliyetlerini organize etme konusunda kolaylıklar sağlayabileceği yönündeki iddialara da yanıt verdi. Tezcan, milletin yardım faaliyetleri konusunda organize olduğunu fakat devletin organize olamadığını söyledi.

Tezcan, “Olağanüstü hal milletin gücünü organize etme konusunda bize daha kolaylıklar sağlayacak diyebilirsiniz. Oysa millet organize olmuş. Pazartesi günü sabahtan itibaren millet organize oldu. Tek adam devleti organize olamadı. Sıkıntı burada. Belediyeler organize, millet organize. Sayın Ömer Çelik’e ‘Cumhur İttifakı meydanda’ sözü yakıştı mı? ‘Bütün gücümüzle devletimiz meydanda’ demek varken bu söz yakıştı mı?” ifadelerini kullandı.

“YETKİSİ VAR YETENEĞİ YOK”

Tezcan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yardım faaliyetlerini organize etme konusunda yeterli yetkisinin olduğu fakat yönetme becerisinin olmadığı eleştirisini yöneltti.
Recep Tayyip Erdoğan’ın “Defteri açtık yazıyoruz” sözlerini hatırlatan Tezcan şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu süreci yönetme konusunda yetkisi var ama ne yazık ki yeteneği yok. Görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘deftere yazıyoruz’ sözü yakıştı mı? Olağanüstü hali defteri açıp yazdıklarını uygulamak için mi istiyor? Yani sizin defteriniz varsa, enkazın altında evladının elini 48 saat tutan babanın da defteri var. ‘Yavrum parmağını kaldırmış, sınıf birincisiydi’ diyen annenin de defteri var. Onlar da yazıyor deftere bir şeyleri.

Buyrun madem bu konuda gerçekten bir ihtiyaç varsa bir aylık bir yetkiyi alın görelim bu yetkiyi nasıl yöneteceksiniz? Gerçek niyetiniz bu mu?”

Canan Kaftancıoğlu’ndan muhalefeti eleştiren Saray’a: Size ne oluyor?