Buca Cezaevi arazisinin yapılaşması durduruldu!

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2023 Cuma 10:45 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2023 Cuma 10:45 am

Buca Cezaevi’nin arazisinin yapılaşmaya açılmasına yönelik iki ayrı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz yıl cezaevinin yıkılması sonrası arazi için ‘rezerv yapı alanı’ ilan etti ve yeni imar planı hazırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, odalar ve Bucalı yurttaşlar ise karara tepki gösterdi.

Birgün’ün haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grubu Meclis tarafından hem arazinin ‘rezerv yapı alanı’ ilan edilmesi hem de yeni plana karşı dava açtı. ‘Rezerv yapı alanı’ ilanına karşı açılan dava, İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, kararının kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bu karar sonrası, yeni imar planına karşı açılan dava da sonuçlanmış oldu. İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından görülen davada mahkeme, bakanlığın alanla ilgili plan yapma yetkisinin ortadan kalktığını vurgulayarak, “Planlarının kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu ve planının yürütmesini durdurmasına karar verildi” denildi.

“BUCA CEZAEVİ ARAZİSİ HALKINDIR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın yaptığı açıklamada, “Buca cezaevi arazisinin inşaata ve ranta açılması isteyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tüm işlemlerinin yürütmesi mahkemelerce durdurulmuş oldu.  Tüm zorluklara ve bilinen nedenlere rağmen hukuka olan inancımızı koruyarak, haksızlıklara karşı hak, hukuk ve adalet mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Buca Cezaevi arazisi halkındır ve tümüyle yeşil alan olmalıdır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Buca Cezaevi 30 Ekim İzmir Depremi’nin ardından tahliye edilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yıkıldı. Bakanlık tarafından arazi için rezerv alanı ilan edildi ve yeni imar planı hazırlandı. Bakanlığın yaptığı kararı sonrası 28 Kasım 2022 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP’li meclis üyeleri ‘rezerv yapı alanı’ ilanına ilişkin karar ve yeni imar planına itiraz ederek dava açtı.

AKP’li belediyenin bataklığa inşa ettiği konutlara yürütmeyi durdurma kararı