Borsa ikinci kez devre kesti!

Yayın tarihi: 21 Aralık 2021 Salı 12:23 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2021 Salı 2:54 pm

Güne yüzde 2’nin üzerinde yükselişle başlayan Borsa İstanbul, eksiye döndü. Saat 11.56 itibarıyla yüzde 5 kayba ulaşan BİST 100’de endeks bazlı devre kesici uygulandı. Saat 14.23.17’ye gelindiğinde ise işlemlerin tekrar geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 2,30 artışla 2.103,56 puandan başladıktan sonra gelen satışlarla eksiye dönen ve derinleşen kayıplar öğle saatleirnde yüzde 5’i buldu.

Yüzde 5’lik kayıp sonrası saat 11:56’da endeks bazında devre kesici uygulandı. İşlemler 12:26’da yeniden başlayacağı duyuruldu. İlerleyen saatlerde Borsa İstanbul AŞ, saat 14.53.17’de Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi’nin ikinci kez çalışmasıyla pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin yeniden durdurulduğunu, saat 14.53.17’den itibaren seansın kaldığı yerden devam edeceğini bildirdi.

Böylece borsada dördüncü kez devre kesici uygulanmış oldu.

Borsa İstanbul’un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi’nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlandı.

BORSA, İKİNCİ KEZ DEVRE KESTİ

Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi’nin ikinci kez çalışmasıyla pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin yeniden durdurulduğunu, saat 14.53.17’den itibaren seansın kaldığı yerden devam edeceğini bildirdi.

Konuya ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan açıklamada, saat 14.23.17 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği, pay piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) pay senedi repo pazarında işlemlerin geçici olarak durdurulduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi:

“Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 14.43.17’de tek fiyat emir toplama, 14.48.17’de eşleştirme yapılacak ve 14.53.17’den itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 14.43.17’de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 14.53.17’den itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından arta kalan birincil piyasa sıralarında işlemler 14.53.17’den itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir. VİOP’taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Senedi Repo Pazarı’nda işlemler saat 14.53.17’de yeniden başlayacaktır.”

SATIŞ İŞLEMLERİNDEKİ YUKARI ADIM KURALINA DEVAM EDİLECEK

Borsa İstanbul AŞ, BIST-50 endeksinde yer alan paylarda, dün uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugün de devam edeceğini duyurdu.

Buna göre, açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması halinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı