Profesyonel dalgıç yetersizliği meclis gündeminde

Yayın tarihi: 26 Haziran 2019 Çarşamba 1:21 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2019 Çarşamba 1:39 pm

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, özellikle yaz aylarında serinlemek için deniz, nehir, göl, sulama kanalı veya havuza giren ve sık sık boğulma vakalarıyla karşı karşıya kalan yurttaşlar için profesyonel dalgıç ekip ve müdahale yetersizliğini Meclis gündemine taşıdı.

Feleknas Uca, geçtiğimiz günlerde Batman Çayı’nda akıntıya kapılıp hayatını kaybeden iki kardeşin, profesyonel ekip yetersizliğinden hayatını kaybettiğini dile getirerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Felaknas Uca’nın Bakan Soylu’ya yöneltiği sorular şöyle:

TUİK verilerine göre, ülkemizde görülen suda boğulma sonucu ölüm olayları her yıl yaklaşık 700 civarındadır. Bu yüzden suda boğulma önemli afet risk profilleri arasındadır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşen boğulma olayları en fazla yaz döneminde, yüzme kaynaklı gerçekleşirken, kış dönemlerinde de kazalar sonucu ölümlere neden olmaktadır. İnsanların yazın serinlemek için deniz, nehir, göl, sulama kanalı veya havuza girmeleri sonucu basında sık sık boğulma vakaları haberleri ile karşılaşmaktayız. Bu vakalardan sonuncusu geçtiğimiz hafta sonu iki kardeşin Batman’da boğularak yaşamını yitirmesi oldu.
17 yaşındaki Serhat Şanlı ve kardeşi 13 yaşındaki Sinan Şanlı, Batman Çayı’nda akıntıya kapılarak hayatını kaybetmiştir. 600 bin nüfusa sahip Batman’da, dalgıç ekibinin olmaması sebebiyle, iki kardeşin cansız bedeni 7 saat sonra Bitlis ve Van’dan gelen dalgıç ekibinin çalışmasıyla sudan çıkarılabilmiştir.
Öte yandan sulama kanallarındaki boğulma vakalarına yönelik geçen sene verdiğimiz soru önergesine, Batman’da bulunan AFAD ve UMKE güvenlik birimlerinin vakalara müdahale ettiğine dair cevap verilmişti, ancak profesyonel dalgıç ekiplerin neden olmadığına dair sorumuza yanıt verilmemiştir. Her yıl Batman Çayı ve diğer akarsularda onlarca boğulma vakası yaşanırken dalgıç ekiplerinin eksikliği, ortada ihmallerin varlığı izlenimini doğurmaktadır.
Bu bağlamda;
1- Batman’daki boğulma vakalarına karşın, Batman’da önlem alınmış mıdır? Alınan önlemler varsa, bu önlemler nelerdir?
2- 600 Bin nüfuslu bir şehirde dalgıç ekibinin bulunmamasının sebebi nedir?

3- Son 10 yıl içerisinde baraj gölleri, sulama kanalları ve nehirlerde kaç kişi boğularak hayatını kaybetmiştir?

4- Yeterince önlem alınmadığı için yaşanan boğulma vakalarından dolayı kaç yetkili hakkında soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar ne aşamadadır?

5- Batman Çayı’nda son 10 yıl içerisinde kaç yurttaş hayatını kaybetmiştir? Son 10 yılda baraj gölleri, sulama kanalları ve nehirlerde hayatını kaybeden yurttaşların yaşa, cinsiyete ve illere göre dağılımı nedir?

6- Son 10 yılda Türkiye’de gerçekleşen boğulma vakalarının kaçında profesyonel ekip, teknik ekipman veya ulaşım kaynaklı müdahale gerçekleşmemiş, veyahut gecikme yaşanmıştır?

7- Yaşanan boğulma vakaları incelendiğinde, AFAD ve UMKE gibi güvenlik birimlerinin vakalara müdahalede yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu kapsamda daha profesyonel ekipler oluşturmaya ilişkin bir çalışmanız mevcut mudur?