Boğaziçi sergi davasının 3’üncü duruşması görüldü

Yayın tarihi: 17 Kasım 2021 Çarşamba 5:20 pm - Güncelleme: 17 Kasım 2021 Çarşamba 5:21 pm

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki bir sergide Kâbe görseli üzerine LGBTİ+ bayraklarının yerleştirildiği kolaj çalışması sebebiyle 6’sı Boğaziçi Üniversitesi 7 öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasından yargılandığı davasının 3’üncü duruşması bugün görüldü.

Yedi öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla yargılandığı Boğaziçi sergi davasının bugün görülen üçüncü duruşmasında mahkeme, sanık avukatlarının tüm taleplerini reddederek davayı 9 Şubat 2022 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi’nde Kâbe görseli üzerine Şahmeran figürü ve LGBTİ+ bayraklarının yerleştirildiği anonim bir kolaj çalışmasının sergilenmesi sebebiyle, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan ikisi tutuklu yedi kişi yargılanıyordu.

Gerçekleşen bir önceki duruşmada, tutuklu yargılanan Doğu D. ve Selahattin U. tahliye edildi.

İDDİANAMEDE NE VAR?

24 Şubat 2021’de hazırlanan iddianamede, Kabe görselinin üzerine yerleştirilen LGBTİ+ bayrağı için “İslam dini literatüründe yasak ve haram olarak kabul edilen eşcinsellik ve benzeri cinsel yönelimlere dair imge” ifadesi kullanılıyor. Yine şahmeran figürünün “mitolojik yaratık/tanrıça” olarak tanımlandığı iddianamede figürün “İslam’ın tek yaratıcı olan Allah inancı ve Tevhid inancına aykırı olduğu” belirtiliyor.

Bu iki görselin “İslam’ın ve Müslümanların yeryüzündeki en kutsal mekan ve yapı olarak kabul ettiği Kâbe’nin tasvir edildiği bir resim” üzerine konulmuş olmasını ve söz konusu görselin, “kamuoyu tarafından yakından takip edilen” Boğaziçi eylemlerinde sergilenmesini ise savcılık “kin ve düşmanlığa tahrik” olarak tanımlıyor.

İddianamede eylemin “LGBTİ+ olarak anılan bir sosyal kesim ve Türk toplumunun büyük çoğunluğunu oluşturan Müslüman vatandaşlar açısından, halkın sosyal sınıf bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik edici nitelikte olduğu” değerlendirmesi yapılıyor.

Berkeley profesöründen tutuklu Boğaziçililer için “derhal serbest bırakılsın” çağrısı