Berkeley profesöründen tutuklu Boğaziçililer için “derhal serbest bırakılsın” çağrısı

Yayın tarihi: 11 Kasım 2021 Perşembe 11:57 am - Güncelleme: 11 Kasım 2021 Perşembe 11:58 am

ABD’nin en prestijli eğitim kurumlarından University of California Berkeley’de profesörlük yapan Edward Frenkel, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci’nin şikâyetiyle tutuklanan öğrenciler Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen için “derhal serbest bırakılmalılar” çağrısı yaptı.

Twitter üzerinden serbest bırakılma çağrısı yapan Frenkel,  öğrencilerin durumuna dikkat çekerek öğrencilerin bulundukları durum için “rahatsız edici” ifadelerini kullandı. Ayrıca Frenkel, yaptığı paylaşımda Cumhuriyet gazetesine yaptıkları açıklamada öğrencilerin kendilerine “ilaç ve ders kitapları verilmediğini” söylediğini de aktardı. “Boğaziçi Üniversitesi 1863 yılında kuruldu ve Türkiye’de yüksek eğitimin cevherlerinden biri. Ve Türkiye bugün dünyada kritik bir rol oynuyor” diyen Frenkel, “Ancak elit akademik kurumlarda bile ifade özgürlüğünün olmadığı bir yer nasıl parlak bir toplum ve ekonomiye sahip olabilir?” diye sordu. Boğaziçi’ndeki protestoların kendisine şu an çalıştığı kurumda, UC Berkeley’de 1960’larda meydana gelen ifade özgürlüğü talebiyle yapılan protestoları hatırlattığını aktaran Frenkel, o zamanlarda da öğrencilerin gözaltına alındığını söyledi.

Frenkel Boğaziçini daha önce ziyaret ettiğini söyleyerek, “Boğaziçi’ni 2015’te ziyaret ettim. Kampüsteki Kennedy Lodge’ta kaldım ve tüm öğrencilere açık bir ders verdim. Verdiğim en unutulmaz derslerden biriydi. Öğrencilerin verdiği yanıtlar beni duygulandırmıştı. Bugün matematik hakkında değil de hapishanede tutulan iki öğrenci hakkında konuşmak canımı yakıyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Karamollaoğlu arasında ‘mesafe’li görüşme