BM Raporu: Türkiye uyuşturucu trafiğinin önemli geçiş noktalarından biri

Yayın tarihi: 10 Mart 2023 Cuma 10:05 am - Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma 1:11 pm

Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (INCB), Birleşmiş Milletler’e sunduğu 2022 yılı raporunda, Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinde önemli bir geçiş noktası olduğunu bildirdi.

(INCB), 2021 yılında rekor bir artışla Türkiye’de 22,2 ton eroin ele geçirildiğini, bunun 2019 yılında yakalanan 13,2 ton eroinle karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 70’lik bir artış olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına geçiş noktası olarak kullanımının arttığı anlatılan raporda, uyuşturucu kaçakçılığının bölgede yoğunlaştığına dikkat çekiliyor.

Dünyanın çeşitli yerlerinde uyuşturucu kontrol durumunun kapsamlı bir araştırmasını yapan Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu, raporunda , Afganistan’dan Avrupa’ya giden uyuşturucu trafiğinde ana rotanın ‘İran ve Türkiye’ olduğu anlatılıyor.

Canan Güllü’ye Beyaz Saray’da ‘ Cesur Kadın’ ödülü

KOKAİN KAÇAKÇILIĞI

2022 yılında Türkiye’ye giden tonlarca kokaine Ekvator’un Guayaquil limanında , 2022’de yine Türkiye’ye giden kokainin Malta limanında yakalandığı ve Mersin limanında da çok miktarda kokaine el konulduğu anlatılan raporda, ‘ son değerlendirmelere göre, Türkiye’deki organize suç örgütleri giderek düşen afyon fiyatlarını telafi etmek için daha fazla kokain kaçakçılığına yöneliyor. 2021 yılında ülkede 2,8 ton 2020 yılında da 1,96 ton kokain ele geçirildi’ deniyor.

METAMFETAMİN TEHLİKESİ

Türkiye’de son yıllarda madde kaçakçılığının arttığına da dikkat çekilen raporda, metamfetamin kullanımının halk sağlığı için büyük bir tehdit haline geldiği anlatılıyor. Raporda, 2020 ve 2021 yıllarında 5,5 ton metamfetamin ele geçirildiği bildiriliyor.