‘Bizi attılar attılar diyor sonrasını anlatamıyor’

Yayın tarihi: 22 Eylül 2020 Salı 7:35 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2020 Salı 7:35 pm

Van’da operasyona çıkan askerlerce gözaltına alındıkları ve sonrasında helikopterden atıldıkları iddia edilen Osman Şiban ve Servet Turgut’un avukatları Şiban’ın ara ara “Bizi attılar bizi attılar” dediğini ancak devamını anlatamadığını ifade etti.

50 yaşındaki Osman Şiban ve 55 yaşındaki Servet Turgut, 11 Eylül’de Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerce gözaltına alındı, iki yurttaş iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde bulundu.

Her iki yurttaşın da helikopterden atıldığı iddia edildi.

Osman Şiban ve Servet Turgut’un hastane raporunda “yüksekten düşme” değerlendirmesi yer alırken hastaneden 11 gün sonra taburcu edilen Şiban askerlerce yeniden Askeri Hastane’ye götürüldü.

” ‘BİZİ ATTILAR ATTILAR’ DİYOR”

Şiban ve Turgut’un son durumlarına ilişkin açıklama yapan avukatlar bianet’e konuştu.

bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre iki yurttaşın durumuna ilişkin bilgi veren avukatlar şöyle konuştu:

“Biz müvekkilimiz Osman Şiban’ın kontrol amaçlı askeri hastaneye götürüldüğünü düşünüyoruz. Savcı bize, ‘ifade vermeye uygun mu?’ ona bakılacak açıklaması yaptı. Ancak böyle bir uygulama Türkiye hukukunda yok. Bu uygulamanın hukukta karşılığı yok.

Helikopterden atılma iddiasının Şiban ve Turgut’u hastaneye getiren kişinin ifadesi olduğunu biliyoruz. Hastaneye getiren kişi, ‘Bu kişiler helikopterden atıldı’ diyor. Bu hastane raporunda da yer alıyor.

Ayrıca biz de Osman Şiban ile konuştuğumuzda bize, olay günü gözaltına alındıklarını anlatabildi ama gözaltından sonrasını anlatamıyor. Ara ara ‘Bizi attılar attılar’ diyor. Ama hafıza kaybı sorunu yaşadığı için sonrasına dair bir şey anlatamıyor. Gözaltına alındıklarını doğruluyor. Sonrasındaki süreci kesik kesik anlatabiliyor. Onun bu beyanı da hastaneye getiren kişinin beyanı ile örtüşüyor, helikopterden atıldıklarına dair şüphelerimizi güçlendiriyor.”

Avukatlar, “Helikopterden atılsalardı ölürlerdi” diyen kesimlere de “Servet Turgut, kaburgaları kırık ve çok feci durumda hastanede yoğun bakımda cihaza bağlı yaşıyor” diye yanıt verdi.

“JANDARMA AĞZINDAN KAÇIRDI”

Avukatlar konuşmalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Şiban’la ilgili olarak Savcı bize ‘İfade almaya uygun olup olmadığı yönünde sağlık durumuna bakılacak’ dedi. Ama bir jandarma ağzından kaçırdı ve dedi ki ‘Sosyal medyada o kadar gündem oldu ki bu mesele biz kendimizden korkar olduk. O nedenle gözümüzün önünde olsun diye buraya getirdik’.

Savcı zaten herhangi bir gözaltı kararı olmadığını söyledi. Gözaltı kararı yoksa kimseyi böyle ifade almaya uygun mu değil mi diye kaçırırcasına askeri bir hastaneye götüremezsiniz. Bunun hukukta bir karşılığı yok. Bu tamamen hukuksuz, keyfi bir uygulama.

Osman Şiban zaten ne bize ne HDP’ye ne de polislere konuşacak durumda değil. Hafıza kaybı yaşıyor. Yine Servet Turgut da yoğun bakımda ve ölüm kalım savaşı veriyor.”