Bitcoin’in Fiyatını Ne Belirler?

Yayın tarihi: 11 Haziran 2021 Cuma 4:18 pm - Güncelleme: 11 Haziran 2021 Cuma 5:41 pm

Bitcoin, anonim olarak bilinen Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında geliştirilen ilk kripto para birimidir. Bitcoin’de işlemler, her birim için işlem geçmişini gösteren ve mülkiyeti kanıtlamak için kullanılan bir blok zincirine kaydedilir.

Geleneksel para birimlerine yatırım yapmanın aksine Bitcoin bir merkez bankası tarafından yönetilmez veya bir hükûmet tarafından desteklenmez. Kısacası Bitcoin merkezsiz olarak tanımlanır. Ve bir bitcoin satın almak, bir hisse senedi veya tahvil satın almaktan farklıdır çünkü Bitcoin bir şirket değildir.

Kripto para dünyasına hoş geldin! Hemen ücretsiz üyelik için tıkla!

Bitcoin’in Fiyatını Neyin Belirlediğini Anlamak

Geleneksel para birimlerine yatırım yapmanın aksine Bitcoin bir merkez bankası tarafından verilmez veya bir hükûmet tarafından desteklenmez. Bu nedenle tipik bir itibari para biriminin değerini etkileyen politikalar, enflasyon oranları ve ekonomik krizler Bitcoin için geçerli değildir. Aksine Bitcoin fiyatları aşağıdaki faktörlerden etkilenir:
• Bitcoin arzı ve piyasada oluşan talep,
• Madencilik süreci boyunca bir Bitcoin üretmenin maliyeti,
• Blok zincirine yapılan işlemleri doğrulamak için Bitcoin madencilerine verilen ödüller,
• Rakip kripto para birimlerinin sayısı,
• İşlem yapılan borsalar,
• Satışını düzenleyen düzenlemeler,
Bitcoin fiyatını etkileyen etkenler olarak sayılabilir.

Önemli Çıkarımlar
• Hisse senedi satın almak size bir şirkette sahiplik sağlarken Bitcoin satın almak size o kripto para biriminin sahipliğini verir.
• Bitcoin, merkezî bir hükûmet tarafından verilmez veya düzenlenmez ve bu nedenle hükûmetin para politikalarına tabi değildir.
• Bitcoin fiyatları öncelikle arzından, piyasanın Bitcoin’e olan talebinden, bulunabilirliğinden ve rakip kripto para birimlerinden etkilenir.
• Aralık 2020 itibarıyla, toplam Bitcoin arzının yaklaşık %88,5’i çıkarıldı.

Arz ve Talep

Bitcoin arzı iki farklı şekilde etkilenir. İlk olarak Bitcoin protokolü sabit bir oranda yeni Bitcoin’lerin oluşturulmasına izin verir. Madenciler işlem bloklarını işlerken piyasaya yeni Bitcoin’ler eklenir ve yeni madenî paraların piyasaya sürülme hızı zamanla yavaşlayacak şekilde tasarlanır. Örneğin; büyüme %6,9’dan (2016), %4,4’e (2017) ve %4,0’a (2018) doğru yavaşladı. Bitcoin dolaşım büyümesinin yavaşlaması, Bitcoin madencilerine sunulan blok ödüllerinin yarıya indirilmesinden kaynaklanmaktadır ve kripto para ekosistemi için yapay enflasyon olarak düşünülebilir.
İkinci olarak ise arz, sistemin var olmasına izin verdiği Bitcoin sayısından da etkilenebilir. Bu sayı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır ve bu sayıya ulaşıldığında madencilik faaliyetleri artık yeni Bitcoin’ler oluşturmayacaktır. Örneğin, Bitcoin arzı Aralık 2020’de 18.587 milyona ulaştı ve sonuçta kullanıma sunulacak Bitcoin arzının %88,5’ini temsil ediyor. 21 milyon Bitcoin dolaşıma girdikten sonra fiyatlar; işlemlerde kullanılabilirlik, yasallık ve diğer kripto para birimlerinin popülaritesi tarafından belirlenen talepte olup olmadığına bağlıdır.

Rekabet

Bitcoin, en iyi bilinen kripto para birimi olsa da kullanıcıların dikkatini çekmek için yarışan yüzlerce başka token var. Bitcoin hâlâ en popüler seçenek ama Ethereum (ETH), Tether (USDT), Polkadot (DOT) gibi altcoin’ler Mart 2021 tarihi itibarıyla Bitcoin’in en yakın rakipleri arasında yer alıyor.

Kripto para dünyasına hoş geldin! Hemen ücretsiz üyelik için tıkla!

Üretim Bedeli

Bitcoin sanal olarak gözükse de kripto paraların da bir üretim aşaması mevcuttur. Bitcoin üretim sürecinde madencilerin hesaplaması gereken giderleri vardır. Bunlar içinde elektrik tüketimi, açık ara en önemli faktördür.

Bitcoin üretimiyle ilgili benzersiz olan şey, diğer üretilen ürünlerin aksine Bitcoin algoritmasının ortalama olarak her on dakikada bir yalnızca bir blok Bitcoin bulunmasına izin vermesidir. Bu, matematik problemini çözmek için rekabete katılan daha fazla üretici (madenci), bu on dakikalık aralığı korumak için bu problemi çözmeyi daha zor ve dolayısıyla daha pahalı hâle getirmektedir.

Medya Etkisi

Medya etkisi, Bitcoin fiyatını olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Haberlerin kullanıcılar üzerinde belirsizlik, korku ve/veya şüphe uyandırdığı durumlarda bir panik havası oluşabilir ve satış baskısı artarak Bitcoin değerinin azalmasına yol açabilir. Bugüne kadar medya etkisiyle Bitcoin değeri yaklaşık 400 defa düşüş gerçekleştirmiştir. Medya etkisi panik havası ve satış baskısı yaratabileceği gibi piyasaları olumlu yönde etkileyerek Bitcoin değerinin artmasını da sağlayabilir. Çıkan haberler Bitcoin’in daha geniş bir kitleye yayılmasına olanak sağlayarak alış emirlerinin artmasına ve Bitcoin değerinin yükselmesine neden olabilir.

Kripto para dünyasına hoş geldin! Hemen ücretsiz üyelik için tıkla!

Bonus:

Bitcoin, Ethereum ve diğer altcoin’lerin olumlu işaretler verdiği bu dönemde kripto para almak istiyorsanız ICRYPEX Kripto Para Borsasında ücretsiz üyelik oluşturabilirsiniz. Üstelik borsanın sunduğu günlük analiz, kripto para eğitimleri, 7/24 Müşteri Temsilcisi desteğinden yararlanabilirsiniz.

4 kolay adımla anında kripto para al!