Birçok ilde Van protestoları! 89 gözaltı

Yayın tarihi: 2 Nisan 2024 Salı 11:50 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2024 Çarşamba 8:08 am

DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme haklarının Adalet Bakanlığı’nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alınmasının ardından gündüz başlayan protestolar sürüyor. 

AKP iktidarı Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkını yargı yoluyla elinden aldı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da yarın Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan başkanlığında Van’da toplanma kararı aldı. Zeydan hakkında Van Büyükşehir Belediyesi’ne uygulanan karar, çeşitli kentlerde protesto eylemleri düzenlendi. Diyarbakır, İzmir, Batman, Iğdır, Mersin ve Ankara’da protestolara polis müdahalesi sonrası gözaltılar yapıldı.

Van’da protestolar yasaklandı!

89 GÖZALTI

İçişleri Bakanı Yerlikaya protestolarda 89 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, “İzinsiz gösteri yürüyüşü yapan, terör örgütünü övücü ve destekleyici slogan atan, güvenlik güçlerimize taşla saldıran ve uyarılara rağmen dağılmayıp mukavemet gösteren 89 şüpheli gözaltına alındı” paylaşımını yaptı.

Protestolar şu şekilde:

İZMİR 

Karara tepki gösteren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran, şunları söyledi: “Bu karar henüz kesinleşmeden Van İl Seçim Kurulu tarafından işleme konulmuş ve Abdullah Zeydan’ın belediye başkanlığı engellenmiştir. Bu karar ile siyasal iktidarın temsil ettiği yürütmenin yargı üzerindeki tahakkümü bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır. Seçmen iradesi gasp edilmiş, Anayasa’da ifadesini bulan hukuki belirlilik ve hukuki güvenlik ilkeleri ihlal edilmiştir.”

Yapılan açıklamanın ardından yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. 6 kişinin gözaltına alındığı olaylarda bir polis memuru da eylemcilerin attığı taş sonucu başından yaralandı.

DİYARBAKIR VE BATMAN

Diyarbakır’da ve Batman’da, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının geri alınması protesto edildi. Diyarbakır’daki eylemde yürüyüş yapmak isteyen grup, uyarılara rağmen yürümek isteyince çıkan arbedede 4 kişi gözaltına alındı.

DEM Parti’den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak Küçük ile eş başkan Doğan Hatun, DEM Parti milletvekilleri, il yönetimi ve çok sayıda partili Kayapınar ilçesindeki İl Seçim Kurulu’na geldi. Bucak ve Hatun İl Seçim Kurulu’nda yaptıkları görüşmenin ardından bina önünde açıklama yaptı. Ayşe Serra Bucak Küçük, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının geri alınması ile ilgili olarak, “Kürdistan, Van halkının yanındadır. Belediyelerimizi onlara teslim etmeyeceğiz. Bugün basına yansıyan haberlerde ‘Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanına mazbata verilmiyor’ iddiaları doğru değildir. Bugün Van’a dair bir açıklama yapmaya geldik. Yukarıda YSK ile bir görüşme yaptık. YSK’nın 15.00’a kadar itirazları alma süresi vardı. Bu süre tamamlandı. Ayın 7’sine kadar bu süre işletilecek” dedi.

Açıklamanın ardından İl Seçim Kurulu önündeki kalabalık protesto için yürüyüş yapmak istedi. Polis, yürüyüşe izin vermedi. Uyarılara rağmen yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Çıkan arbedede 4 kişi gözaltına alındı. Grup, daha sonra bir kez daha toplanarak yapılan açıklamanın ardından dağıldı.

Batman’da da, Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Atatürk Parkı’nda toplanan grup kararı protesto etti. Eyleme DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti’den belediye başkanı seçilen Gülistan Sönük, partililer ve platform üyeleri katıldı. Eyleme katılanlar sloganlarla durumu protesto ederken, yapılan açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapıldı. Grup daha sonra dağıldı.

HAKKARİ

Hakkari’de protesto yapıldı. Eylemciler taş atarken, polis ve jandarma ekipler müdahalede bulundu.

ANKARA’DA DA EYLEM YAPILDI

DEM Parti Ankara İl Başkanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi adayı Abdullah Zeydan’ın “memnu haklarının geri alınması” kararını protesto etti.  DEM Parti karara karşı çıkmak için Ankara İl Başkanlığı önünde kararı protesto etti. Başkent’te sol partiler ve STK’lar da açıklamaya katılarak destek verdi. “Van halkının iradesi gasp edilemz” yazılı pankart açıldı.

DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, AKP’nin seçimlerde yaşadığı mağlubiyetin intikamını DEM Parti’den çıkardığını söyledi. Kanat, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Abdullah Zeydan arkadaşımız yakıştırma ve uydurma suçlarla yargılanmış bir arkadaşımızdı tahliye olduktan sonra memnu haklarını geri aldı. Seçilmesinin önünde hiçbir engel bulunmadı. Seçimden beş dakika önce Adalet Bakanlığı’nın talimatı ile aynı zamanda Van Büyükşehir’de ikinci sırada gözüken AK Parti adayının ve avukatlarının girişimiyle memnu haklarının kesinleşmediği gibi bir gerekçeyle arkadaşımızın mazbatası teslim edilmedi. Şu an itiraz süreçleri olmasına rağmen Van İl Seçim Kurulu mazbatayı ikinci olan AK Parti adayına vermiştir. Bizi şaşırtan bir şey yok. AKP ve MHP rejiminin kayyum siyasetinin iflas ettiği, batıda büyük bir hezimet yaşadığı süreçte intikamını DEM Parti’ye oy vermiş olan Van halkından çıkartmaya kalkıyor. Devlet kendi vatandaşına tuzak kuruyor bunun başka bir izahı yok.”

ADANA 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Adana İl Örgütü, İnönü Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasında, “Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır ” dedi. Açıklama ardında kitle bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi.

MERSİN

DEM Parti Mersin İl Örgütü çağrısıyla Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasına “Van halkının iradesi gasp edilemez!” pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada sık sık “Abdullah Zeydan onurumuzdur”, “Halkın iradesi gasp edilemez” ve” İrademize sahip çıkıyoruz” sloganları atıldı.

HATAY

DEM Parti Hatay İl Örgütü’nün, konteynerlerinin önünde yaptıkları basın açıklamasını DEM Parti Hatay İl Eş Başkanı Naim Özbek okudu. Özbek, “İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz” dedi.

DEM Parti İskenderun İl Örgütü de binalarının önünde yaptıkları basın açıklaması ile Van’daki kararı protesto etti. Açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti İskenderun İlçe Eş Başkanı Fidan Durmuş, iktidarın iradeye saygı göstermeye çağırdı.

Abdullah Zeydan TELE1’de anlattı: Seçilme hakkı nasıl elinden alındı?

İstanbul Gayrettepe’de yangın faciası! Can kaybı 29’a yükseldi

Selahattin Demirtaş’tan Erdoğan’a Van çağrısı

Kaynak: T24, DHA, ANKA