Abdullah Zeydan TELE1’de anlattı: Seçilme hakkı nasıl elinden alındı?

Yayın tarihi: 2 Nisan 2024 Salı 9:08 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2024 Salı 10:17 pm

Haber: BİŞAR ARSLAN

Seçimi kazanmasına rağmen mazbatası verilmeyen Van’ın seçilen belediye başkanı Abdullah Zeydan TELE1 canlı yayınında seçilme hakkının elinden nasıl alındığını anlattı. Zeydan halkın çok rahatsız olduğunu söyledi.

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yüzde 55’le kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın memnu hakları elinden alındı. Van İl Seçim Kurulu, AKP’nin Van adayı Abdullahat Arvas’ın talebiyle yaptığı incelemeyi kapsamında Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas’a verilmesine karar verdi.

Karara tepki yağarken, hukuksuzluğa maruz kalan Zeydan TELE1 canlı yayınında ‘Söz Bizde’ye konuk oldu. Kesinleşmiş cezası sonrası yasaklı haklarının bir yıl önce mahkeme kararıyla kaldırıldığını söyleyen Zeydan, adaylık öncesi yeniden mahkemeye başvurduklarını ve burada hakların iade edildiğini ve yeni bir karara gerek olmadığına yönelik bir karar çıktığını söyledi.

“Halkımız çok rahatsız. Bu uygulamadan çok rahatsız olduğunu 14 ilçeyi partimize vererek gösterdi. Kendi iradelerinin hukuk katledilerek gasp edilmesini içlerini sindiremiyorlar” diyen Zeydan’ın açıklamaları şu şekilde:

“Daha önceki IŞİD kastedilerek yaptığım bir açıklama manipüle edilerek kullanılıyor. IŞİD ve işbirlikçilerini kastederek yaptığım uzun bir konuşma cımbızlandı. Bu konuşmadan dolayı 3 yıl ceza aldım. AİHM konuşmanın tamamının barışa yönelik olduğuna karar verdi. Beraat etmem gerekiyordu. O dosyadan aldığım ceza sonrası 2016’da tutuklandım ve 5 yıl 2 ay cezaevinde kaldım.

Selahattin Demirtaş’tan Erdoğan’a Van çağrısı

İKİNCİ MAHKEME KARARI VE SAVCILIK BAŞVURUSU

2022’de cezaevinden çıktıktan kararım kesinleşti. Avukatım Mahsuni Karaman çıkınca yasaklanmış haklarımın (memnu) iadesi için başvurdu. Savcılık aykırı bir görüş verdi. Fakat buna rağmen mahkeme başkanı yasaklanmış haklarımın geri iadesini verdi. Tabii seçilmek için bu tek başına yeterli olmuyor. Bu kararın bir de hükümleşmesi gerekiyor. Bu 15 günlük itiraz süresinde savcılık itiraz bile etmedi ve memnu haklarım iade edildi. Adalet Bakanlığı’na da yazı yazdık, kesinleşme şerhi arşiv kaydımda duruyor. Karardan sonra biz tekrar mahkemeye başvurduk; ‘oraya seçme ve seçilme ibaresini de ekleyin’ dedik. Savcı ‘biz tüm haklarınızı iade ettik, yeni bir karara gerek yok’ dedik. Mahkeme bir önceki kararı teyit ederek, yeni bir karara gerek olmadığına karar verdi. Savcılığın şu anki iddiası ‘ilk mahkeme kararı bize verilmedi’ yönünde. Savcılık ‘Şimdi haberim yok’ diyor. Ben memnu haklarımı 1 yıl önce aldım ve İl Seçim Kurulu’na adaylık başvurusu yaptım. Kurul ‘Hiçbir sıkıntı yok’ dedi. Adım kesinleşmiş listede yayınlandı. Savcılık seçimden bir gün önce saat 16.55’te ‘Bana bildirim yapılmadı’ bahanesiyle mahkemeye kesinleşmiş bir kararın ortadan kaldırılmasını talep ediyor. Mahkeme itirazı Yargıtay’a gitmeden cuma günü saat 16.55 memnu haklarımı veren ek kararı ortadan kaldırıyor. Anında Adli Sicil Genel Müdürlüğü’ne yazıyor ve karar kaldırılıyor. Böyle bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız.

‘MİLLET İRADESİNE PUSU’

AKP de seçim gecesi Van İl Seçim Kurulu’na ‘Mazbatayı bize verin’ başvurusunda bulunuyor. Kurul da başkanın şerhine rağmen iki üyenin oyuyla mazbatayı AKP adayına veriyor. Elbette biz bunun itirazını yapacağız. Çok net şey bir şey var; o da halk, millet iradesine pusu. Mesele Abdullah Zeydan değil. Yargı darbesiyle karşı karşıyayız.

‘BEN NEYE GÜVENECEĞİM’

Savcıya talebin Adli Sicil Genel Müdürlüğü’nden geldiği söyleniyor. Müdürlük bu talebi ben adaylık başvurusu yaparken neden yapmadı? Belli ki bir kumpas. Halkın iradesine pusu kuruldu. Yargısal evraklar da eksiklik de olabilir ama bunun bir yöntemi vardır. Savcılık ‘Bana bildirim yapılmadı’ diyor. Peki benim ne suçum var burada? Ben neye güveneceğim? Ben Türkiye Cumhuriyeti devleti mahkemesinin bana verdiği bir karardan, haktan sonra adaylık başvurusu yaptım. Ki öyle bir şey de yok, haberi var. Adaylığımı kabul etmeyip kararı temyize götürseydi! Karar adli sicilime yansıdı. İtiraz dilekçemizde belgelerimiz olacak.


‘HALKIMIZ ÇOK RAHATSIZ’

Halkımız çok rahatsız. Bu uygulamadan çok rahatsız olduğunu 14 ilçeyi partimize vererek gösterdi. Kendi iradelerinin hukuk katledilerek gasp edilmesini içlerini sindiremiyorlar. Bugün demokratik yürüyüş yapmak istedik… ‘Kayyum atanırken rahatsız olmadılar’ diyorlar, kolluk güçleri müdahale etmesin Van halkı rahatsız mı değil mi? Görürüz. Halk rahatsız değilse AKP’li aday gelsin bu vicdansızlığa rağmen otursun o koltukta. Halkımız demokratik haklarına karşı yapılan bu saldırıyı kabul etmiyor. Şiddete başvurmadan tepkisini göstermek istiyor. AKP halkın ne kadar rahatsız olduğunun görülmesini istemiyor. Bu bir deneme, mesele Abdullah Zeydan değil. Bu burayla sınırlı kalmaz. Ekrem İmamoğlu istinafta dosyası var. Herkes karşı durmalı. Biz adalete, demokrasiye sahip çıkarsak AKP bundan geri adım atar.”

CHP Van’a heyet yolluyor

AKP Sözcüsü’nün Van sözlerine DEM Parti’den sert yanıt

Van’da halk iradesine gasp! Abdullah Zeydan’ın mazbatası AKP’li adaya verilecek

Ekrem İmamoğlu Van’daki irade gaspına tepki gösterdi, hükümete çağrı yaptı

Kaynak: TELE1