BİM’in enflasyonu TÜİK’i ikiye katladı

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2022 Salı 5:20 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2022 Salı 5:20 pm

BİM yöneticisi Haluk Dortluoğlu, 12 aylık enflasyonlarının yüzde 110 civarında olduğunu açıkladı. TÜİK, yıllık enflasyonu 79.6 olarak açıklamıştı.

Bloomberg HT kanalında bir programa katılan BİM Mali İşler Müdürü (CFO) ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, asgari ücrette yaşanan artışa paralel şekilde ilk 6 ayda yüzde 37,5’e tekabül eden bir maaş zammı yaptıklarını belirtti. Dortluoğlu, “Enflasyon bizi yarın nerelere götürecek bilmiyoruz ama şu anda görünen şu ki, bizim 12 aylık enflasyonumuz yaklaşık 110 civarında” dedi.

Dortluoğlu, “Türkiye yıl sonunu yüksek bir enflasyonla kapatacak gibi görünüyor. Biz de bu doğrultuda yıllık ciro artışımızı yüzde 100’ün üzerinde bir oranla revize ettik” ifadelerini de kullandı.

TÜİK, ENAG’ın 7 aylık enflasyonunu yıllık olarak açıkladı

“ENFLASYONUMUZ YÜZDE 100’Ü GEÇMİŞ DURUMDA”

Dortluoğlu ayrıca, yüksek enflasyona rağmen enflasyon muhasebesine geçilmemiş olmasının da firmalar için haksızlık oluşturduğunu iddia ederek, “Şunun altını çizmek istiyorum, Türkiye’de hala enflasyon muhasebesi uygulanmıyor. Bu çok büyük bir eksiklik” şeklinde konuştu.

“Kanunlara uyan, vergisini ödeyen kurumlar kazanamadıkları karlar üzerinden vergi ödüyorlar. Normal şartlarda enflasyon yüzde 30-40’lı seviyelere geldiğinde enflasyon muhasebesi uygulanması gerekir” diyen üst düzey yönetici, “3 yıllık enflasyon yüzde 100’ü geçerse o ülkede enflasyon muhasebesi uygulanması gerekir” dedi.

Dortluoğlu ifadelerini şöyle sonlandırdı:

“Bizim şuan yıllık enflasyonumuz yüzde 100’ü geçmiş durumda. Ama hala uygulanmıyor. Bu, işini doğru yapan kurumlar açısından haksızlık”

TÜİK’İN İKİ KATI

TÜİK ise yıllık enflasyonu 79,6 olarak açıklamıştı. ENAG’a göre yıllık enflasyon, yüzde 176 olarak açıklamıştı.