Son rakamları açıklayan Bakan Koca: 65 yaş üstüne yeni düzenleme gündemde

Yayın tarihi: 3 Haziran 2020 Çarşamba 8:03 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2020 Perşembe 8:51 am

Bilim Kurulu toplantısı sonrası koronavirüs gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs verilerini paylaştı. Koca’nın paylaştığı verilere göre; Toplam can kaybı 4 bin 609, vaka sayısı 166 bin 422 oldu. Bakan, 65 yaş üstü için bir düzenleme yapılacağını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye’deki seyrine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. İkinci dalga beklemediklerini belirten Koca, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili genel bir düzenleme olmadığını söyledi. Koca, “İller bazında vaka durumuna göre gündeme gelebilir” dedi.

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarından satır başları;

”Bu sürece normalleşme süreci diyoruz. Salgın şartlarından en az etkileneceğimiz, nihai sonuca yaklaşacağımız bir hayat için planlı adımlarla ilerliyoruz. Salgınla mücadelemizde birinci dönemi tamamladık demiştik. Mücadelemizin ikinci dönemine girdiğimizi, başarının bazı koşullara bağlı olduğunu ifade etmiştim. Tedbirsiz davranmak, tehdidin ortadan kalktığını varsaymaktır.

1 Haziran günden başlayan normalleşme süreci başta sağlık alanı olmak üzer çok geniş bir alanı içeren bir süreçtir. Dünya çapındaki bu salgın ölüm kalım endişesiyle insanların evlerine kapanmasına yol açmakla kalamadı, üretime, ticarete, ekonomiye, eğitime, turizme ağır darbeler vurdu. Dünyanın şu anki refah düzeyi 6 ay öncesinden daha geriye düşmüştür.

Tedbirlere uymak artık sadece sağlığımızı güvenceye almak ve salgını kesmek anlamına gelmiyor, tedbirlere uymak ülkemizin refahını artırmak anlamına geliyor. Tedbirlere uymak sağlığımızı güvenceye almak yanında… Eğitim şartlarının normalleşmesine imkan anlamına geliyor. Yeni takvim başladığında öğrencilerimiz için tümüyle güvenli şartları hazırlamış olmalıyız. Hala sınırlı saatlerde sokağa çıkan büyüklerimiz, gençlerimiz ve çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz var. Bu gruplar nüfusumuzun 30 milyonunu oluşturuyor. Devletimiz salgınla mücadelede imkanlarını seferber etti. Adeta bugünler için hazırlanmış sağlık altyapımızla, yetişmiş hekimlerimiz ve bilim insanlarımızla dünyada örneği görülmemiş başarıyı elde ettik. Tedbirlere uyum, kendimize, devletimize ve milletimize karşı bir ödevdir.

‘İKİNCİ DALGA BEKLEMİYORUZ’

İkinci dalga beklemiyoruz, şimdi tedbirlere ısrarla uymalıyız. Tehdit devam ediyor.

Hastanelerde ertelenmiş tedaviler için randevu verilecek

3 HAZİRAN 2020 KORONAVİRÜS VERİLERİ

Koronavirüs dolayısıyla toplam test sayısı 52 bin 305. Vaka sayısı 867. Vefat sayısı 24. İyileşen vaka sayısı 931. Toplam yoğun bakımda olan hasta sayımız 612. Entübe hasta sayısı 261

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI AÇIKLAMASI

Sokağa çıkma kısıtlaması daha çok en son 15 ilimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı bir durumdu. Önümüzdeki dönemde hafta sonu ile ilgili genel bir düşünce yok.

İl bazında, vakaların yayılımında değişiklik olursa her zaman karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulu’nda böyle bir önerisi oldu. Gerektiğinde iller bazında gündeme her zaman gelebilir. 65 yaş üstü ve gençlerimizle ilgili, en çok fedakarlık gösteren onlar oldu.

65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN DIŞARI ÇIKMA KONUSUNDA DÜZENLEME

Halen sokağa çıkmada kısıtlı olan büyüklerimizin haftada 1 gün, gençlerimizin de haftada 2 gün sokağa çıkma izni bulunuyor. Bir düzenleme yapılması gündeme gelmiş oldu. Önümüzdeki hafta netleşmiş olur. Büyüklerimizin ve gençlerimizin fedakarlığına son vermek, 53 milyon kişinin tedbirlere uymasıyla doğru orantılıdır.

RUSYA İLE AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMASI

Aşı konusunda bir çağrıya biz TUSEP olarak da çıkmıştır. Türkiye’de toplam 22 üniversite ve merkezin çalışması var. Hayvan deneyi çalışmasına gelen 4 merkezimiz var. Mevkidaşımla görüştüğümde, aşı çalışmalarının özellikle hayvan çalışmalarının sonuna doğru geldiğini, insan çalışması ve klinik çalışması önemli. Bunu başka bir ülkede de yapmak gerekiyor. Bu anlamda hem onların geliştirdiği çalışmaların hem bizim geliştirdiğimiz çalışmaların birlikte yapılmasını kararlaştırdık. Yarın 2. görüşme yapılacak. Bundan sonra daha yoğun görüşme yapılacak.

İlaç çalışmasıyla ilgili Rusya’da sentez çalışmasına gelindiği, hastalarda kullanılmasının hastalarda 1 hafta önce kullanılmaya başladığını söylediler. Biz daha sürecin başında Çin’den getirdiğimiz ilaçlarla başlamıştık. Çalışmalarımızı onlar aktardık ve görüşmelerimiz devam edecek.”