Bilim-kurgu filmleri gerçek mi oluyor? Beyne yerleştirilen çiple düşünce okudular

Yayın tarihi: 25 Mart 2024 Pazartesi 11:46 am - Güncelleme: 25 Mart 2024 Pazartesi 12:03 pm

ABD’de parkinson hastası Jeffrey Keffer’ın beynine implant yerleştirildi. İmplantın içerisindeki çiplerden gönderilen sinyallerin yapay zeka destekli programa aktarılmasıyla adamın düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.

Wall Street Journal’da (WSJ) bilim-kurgu filmlerini aratmayacak bir haber yayımlandı. Habere göre, ABD’de parkinson hastalığı bulunan Jeffrey Keefer isimli kişinin beynine Precision Neuroscience firmasının geliştirdiği Layer 7 Cortical Interface adlı implant takıldı. İmplanttaki çipler, beyinden gönderilen sinyalleri toplarken, bunlar kablosuz bağlantı aracılığıyla yapay zeka destekli bir programa gönderildi. İmplanta bağlı bir kablo da Keefer’ın göğsünde hem batarya hem de anten işlevi gören cihaza bağlandı.

Çalışmada, Keefer’ın elleriyle yaptığı bazı hareketler, monitörlerden ölçülen beyin sinyalleriyle eşleştirildi. Daha sonra hastadan ellerini kıpırdatmadan az önceki hareketleri yapmayı düşünmesi istendi. Keefer hareketleri yapmayı düşündükçe beyin sinyallerinin de gerçek zamanlı olarak kaydedilebildiği ve hareketlerle eşleştiği görüldü.

Precision Neuroscience’ın kurucularından Benjamin Rapoport, “Aradığımız buydu. Harekete dönüşemeyen bir düşünce olduğunda beynin ne söylemeye çalıştığını bilebileceğimizi teyit ettik” dedi.

ABD’de Apple’a antitröst davası! iPhone kullanıcıları için ne anlama geliyor?

Kaynak: HABER MERKEZİ