Bilim insanları palyaço balıkları hakkında yeni bir keşifte bulundu

Yayın tarihi: 7 Şubat 2024 Çarşamba 10:00 am - Güncelleme: 6 Şubat 2024 Salı 10:32 pm

Disney’in Kayıp Balık Nemo’sunun aksine, gerçek hayattaki sıradan palyaço balıkları, evlerini kendi türlerinin üyeleriyle paylaşmaya pek meraklı değiller.

Araştırmacılar, nemoların diğer balıkların dikey beyaz işaretlerini sayarak istenmeyen misafirleri nasıl dışarı attıklarını keşfettiklerini söylüyor. Bununla birlikte, sıradan palyaço balıkları, kendileri gibi dikey işaretlere sahip balıklarla birlikte yaşama eğiliminde de değil. Yani Nemo balıklar ne kendi türlerine ne de başka balık türüne katlanamıyor.

palyaço balıkları

Bilim insanları artık palyaço balığının akranlarını tanımasına yardımcı olan şeyin yalnızca dikey şeritlerin varlığı değil, aynı zamanda bu çizgilerin sayısı olduğunu da keşfetti. Araştırmanın ilk yazarı, Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. Kina Hayashi şunları söyledi: “Belki de aynı türün ayırt edilmesinde önemli olan beyaz dikey çizgilerin dışında başka faktörler de vardır. “Fakat bu deney en azından beyaz dikey çizgilerin sayısının aynı türü ayırt etmede ve saldırıp saldırmayacağına karar vermede önemli olduğunu gösterdi.”

İlginizi çekebilir: Bilim insanları alet kullanıp, avlanan suikastçı böcek keşfetti!

Journal of Experimental Biology dergisinde yazan Japonya’daki araştırmacılar, başka türleri hiç görmemiş genç palyaço balıklarının tepkilerini anlattı.

Sonuçlar, sıradan palyaço balıklarının, sırtında yalnızca tek bir beyaz yatay şerit bulunan turuncu kokarca palyaço balığına kıyasla kendi türlerinin üyelerine karşı daha fazla sayıda ve sıklıkta saldırgan davranışlar sergilediğini ortaya çıkardı.

Huawei AppGallery ve GBox ile Google uygulamalarını yükleme rehberi

Kaynak: TELE1