Biden’dan Orta Doğu açıklaması

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 9:23 am - Güncelleme: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 9:23 am

ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu ziyaretlerine devam ediyor. Suudi Arabistan’ın yöneticileriyle görüşen Biden, “Orta Doğu’da Rusya ve Çin’e, dolduracak boşluk bırakmayacağız” dedi.

Cidde’de Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşen Joe Biden, temiz enerji konusunda Suudi Arabistan’ın ABD ile ortaklığa gireceğini açıkladı.

YEMEN KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

Suudi Arabistan’ın güvenlik ve askeri ihtiyaçları ile ülkenin karşılaşabileceği tehditleri ele aldıklarını, Yemen konusunu da görüştüklerini aktaran Biden, “Suudi Arabistan yöneticileriyle Yemen’deki ateşkesi uzatma konusunda mutabık kaldık” dedi.

HAVA SAHASININ İSRAİL’E AÇILMASINI TEBRİK ETTİ

Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prens ile önemli görüşmeler yaptıklarını ve aylar süren “sessiz diplomasi” sonrasında pek çok başarıya imza attıklarını kaydeden Biden, “Bu bağlamda Suudi Arabistan hava sahasını tüm sivil uçuşlara açacak. Bu kararı takdir ediyoruz. Bu önemli bir durum ve çok büyük bir başarı. Bu, Suudi Arabistan hava sahasının, İsrail’e açılacağı anlamına geliyor.” dedi.

RUSYA VE ÇİN VURGUSU

ABD Başkanı Biden, Washington’ın Orta Doğu ile ilişkilerine değinerek, “Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizi güçlendirmede ilerleme kaydettik. Orta Doğu’da Rusya ve Çin’e dolduracak boşluk bırakmayacağız” diye konuştu.

Biden, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarında görev yapan barış gücünün de oradan ayrılacağını bildirdi.

“F-16 satışı için ABD Erdoğan’dan söz istiyor”