Beyaz Saray’da Erdoğan’ın ‘otokratik eğilimleri’ sorusu

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2023 Cumartesi 9:36 am - Güncelleme: 13 Mayıs 2023 Cumartesi 9:36 am

Haber: Yılmaz Polat-TELE1 Washington Temsilcisi 

Türkiye’de yarın yapılacak genel seçimler ABD’nin de önemli gündem maddelerinden biri oldu.

ABD Medyası seçimlere ilişkin haberlere ağırlık verirken gazeteciler, Biden Yönetimi’nin siyasi gelişmelere ilişkin düşüncelerini de soruyor. Beyaz Saray muhabirleri bu kez Erdoğan’ın ‘otokratik eğilimlerini’ gündeme getirerek, ‘Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’e, ‘seçimlerin adil ve özgür olup olmayacağını’ soruldu.

“TÜRK HALKI KARAR VERECEK”

Kirby,’ Seçimler yaklaşırken bu konuda endişeleriniz var mı?’’ sorusuna şu cevabı verdi:

‘Türkiye’nin gurur verici demokratik kurumları var ve geleceklerine karar vermeyi Türk halkına bırakacağız. Açıkçası seçimler ve adayların kendileri hakkında yorumlara kesinlikle girmiyoruz. Buna Türk halkı karar verecektir. Türkiye’de hepimizin takdir ettiği bir demokrasi geleneği var.’

“ÖZGÜR VE ADİL SEÇİMLER GÖRMEK İSTİYORUZ”

John Kirby, “Daha önce de söylediğimiz gibi, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde demokrasilerde elbette özgür ve adil seçimler görmek istiyoruz. Türk halkı sandığa giderken kararını kendisi verecektir. Bu konuda en uygun yaklaşım budur’ dedi.

SOYLU ABD’NİN MÜDAHELE ETTİĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da daha önce ABD’nin seçimlere müdahale ettiğini iddia etmiş ve 14 Mayıs seçimlerini Batı’nın darbe girişimi olarak nitelemişti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, ‘Tek umudumuz demokratik bir sürece dayanan özgür ve adil bir seçim görmektir’ demişti.

Kılıçdaroğlu’nun montajlı videosu oynamayınca Erdoğan sinirlendi: Küfür ettirmeyin